Over Winterpostelein

Winterpostelein is een klein gewas met sappig knapperige blaadjes op lange steeltjes.
De smaak van winterpostelein is iets zuur en het is erg lekker als salade.
Ze is rijk aan vitaminen. Heerlijk met een vinaigrette van olijfolie, sinaasappelsap en mosterd.
Voeg aan de winterpostelein eventueel geraspte wortel, stukjes sinaasappel of mandarijn toe






Posteleinstamppot

Aardappels
postelein
slagroom
melk
zout
peper
(tuinkruiden)bouillonpoeder
feta

Postelein in vergiet met kokend water overgieten, uit laten lekken en snijden.
Mengen met de aardappels. 50 gr. feta in kleine blokjes 1 grote augurk in dunne plakjes Erdoor roeren.
Nog even doorwarmen.
 



Roerbakrijst met postelein

Postelein
rijst
ui
saffraan
½ groentebouillonblokje
olijfolie
1 theel. kurkuma
1 theel. laos
rode paprika
teen knoflook
peper
zout
tuinkruiden
garnalen

Saffraan weken in wat water.
De witte rijst nét gaar koken met de saffraan en 1/2 groentebouillontablet.
Afgieten en een iets laten afkoelen.
Postelein in vergiet met kokend water overgieten, uit laten lekken en  snijden.
Ui glazig fruiten in olijfolie met kurkuma, laos en de rode paprika in stukjes toevoegen en de geperste teen  knoflook even mee fruiten met peper, zout en de tuinkruiden.
Op hoog vuur de rijst toevoegen en 2 min. roerbakken (evt. olie toevoegen).
De uitgelekte postelein toevoegen en even meebakken. 100 gr.
De garnalen vlak voor het opdienen toevoegen en doorwarmen.




Postelein met zuurkoolsalade

In een platte schaal langs de kant een randje winterpostelein leggen en in het midden opvullen met fijn gesneden rauwe zuurkool. Bestrooien met wat rozijnen en geroosterde zonnepitten. Postelein kan ook zonder zuurkool gegeten worden, zoals in bovenstaand recept. Maar ook gewoon als sla met een sausje naar keuze. Postelein eventueel wat fijn snijden.







Posteleinsalade met hazelnoten (voor 4 personen)

200 gram winterpostelein.
6 eetlepels hazelnoten.
1/2 rode gesnipperde ui.
1 eetlepel rode wijnazijn.
1 eetlepel hazelnootolie.
2 eerlepels olijfolie.
Versgemalen peper.
Zout.

Hulpmiddelen: Sladroger


Snijd de worteltjes van de postelein af.
Was de groenten in ruim koud water, net zo lang tot al het zand verwijderd is.
Droog de groenten in een sladroger.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en krokant.
Haal ze uit de pan en hak de helft van de noten fijn.
Roer in een kommetje de ui en azijn door elkaar en laat de ui 5 minuten marineren.
Voeg er vervolgens de hazelnoot- en olijfolie en fijngehakte hazelnoten toe.
Breng de dressing op smaak met peper en zout.
Meng in een kom de postelein met de dressing.
Verdeel de salade over vier diepe borden en strooi er de hele hazelnoten over.

Serveertips
Serveer er halfdroge bubbeltje wijn bij.
Bijvoorbeeld een cremant uit de Elzas