Over Veldsla

Veldsla is het hele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in trek in de winter- en lenteperiode.
De rozetbladeren hebben een typische lepelvorm.
Er zijn twee soorten, namelijk veldsla met de grote lichtgroene blaadjes en deze met de kleine donkere blaadjes (“roosjes”).
Veldsla heeft een nootachtige smaak.






Veldslasoep

250 g veldsla
2 sjalotjes
20 g boter
1 liter bouillon
zout
nootmuskaat

De veldsla wassen en fijnsnijden. De sjalotjes fijn hakken en in de boter fruiten. De veldsla toevoegen en goed smoren. De bouillon toevoegen en enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met zout en nootmuskaat.








Stamppotveldsla (voor vier personen)

1,5 á 2 kg. Kruimige aardappelen
zout
verse bieslook
200 á 250 g veldsla
1 bekertje crème fraîche
peper en  nootmuskaat.
Evt. uitgebakken spekreepjes (40 g)

Aardappels met zout in circa 20 á 25 minuten gaarkoken.
Bieslook fijn knippen en de veldsla schoonmaken.
Aardappels afgieten en met crème fraîche, zout peper een mespunt nootmuskaat tot stevige puree stampen
(tip: in plaats van crème fraîche kan ook melk en boter gebruikt worden).
Veldsla bieslook en spekreepjes door puree scheppen.
Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.







Veldsla met noten, kiemen en kaas

100 g veldsla
50 g alfalfa
50 g belegen kaas
2 eetl. walnoten
2 theel. mosterd
2 eetl. olijfolie
½ eetl. balsamicoazijn
citroensap
peper
zout

Doe de mosterd, olie, azijn, peper en zout in een potje en schud flink.
Leg een bedje gewassen veldsla op een schaal.
Schik de kiemen, de geraspte kaas en de noten erop.
Giet kort voor het serveren de saus erover.