Over de Ui

De ui is net als prei, knoflook en bieslook onderdeel van het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie.
Vrijwel elk TV-programma over koken of elk recept in een kookboek begint vaak met: pel en snipper een ui.
Als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui.
Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt, maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee.
Vrijwel overal wordt de ui gebruikt; Ii de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue.
Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten.

Uien en sjalotten kunnen tot 2 maanden bewaart worden op een koele (12-15 graden), donkere en niet vochtige plaats.
In een goed gesloten plastic zakje of bakje kunnen tukjes ui tot 3 maanden in de diepvries worden bewaart, bij minimaal -18C.