Over Spruiten

Spruiten lijken wel minikooltjes.
Ze zijn dan ook verwant aan de sluitkolen.
Ze groeien echter niet op de grond, maar in de okselholten van een rechtopstaande koolplant.
De spruit is een typische wintergroente.
De maanden tussen oktober en februari vormen de topperiode.





Karamel spruitjes met appel aan een spies (voor 2 personen)

300 g spruitjes
100 g bacon
1 appel in blokjes
schenkhoning

grill, keukenpapier en satéprikkers

Maak de spruitjes schoon en kook ze voor in ruim kokend water, afhankelijk van de grootte, 7-10 minuten.
Spoel ze in een vergiet af met koud water, laat ze heel goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
Wikkel de spruitjes elk in een dun plakje bacon en rijg deze aan een satéprikker, afgewisseld met een blokje appel.
Bestrijk de spiesjes dun met honing en grilleer ze in een grillpan, een tafelgrill of onder een hete ovengrill tot de honing licht karamels.




Maaltijdsoep van spruitjes (voor vier personen)

1 tot 1,5 kilo spruiten
4 á 5 sneetjes witbrood
bij voorkeur Zwitserse kaas: 250 gr. Raclette
5 volle eetlepels grof geraspte Appenzeller
halve eetlepel geraspte Schabzinger (groene)
1 tot 1,5 liter groentebouillon
boter

Maak de spruitjes schoon en kook of stoom ze beetgaar en doe ze in een vergiet.
Verwarm de oven op 180 graden.
Snij het brood en de Raclette kaas in dobbelstenen. Beboter een diepe ovenschaal en vul deze met spruitjes, brood en Raclette kaas, door elkaar gehusseld.
Breng de bouillon aan de kook en giet deze over de spruitjes (ze moeten net onder staan).
Bestrooi met Appenzeller en Schabzinger.
Zet de schaal zo’n 10 minuten in de oven tot de bouillon borrelt en de kaas bovenop geheel gesmolten is.
Indien geen oven aanwezig kan uiteraard alles ook in de pan gekookt worden, voorwaarde is wel, dat de kaas geheel  gesmolten is.
Serveertip: met donker boerenbrood en gezouten boter.







Spruitjesquiche

6 plakjes bladerdeeg
600 gr spruitjes
100 gr champignons
3 eieren
200 gr geraspte scherpe kaas
½ dl melk
1 ¼ dl crème fraîche
15 gr boter
2 tl kerriepoeder
3 eetl paneermeel
zout en peper.

Kook de spruitjes bijtgaar in 6-7 minuten en pureer de helft.
Verhit de boter en bak hierin de in plakjes gesneden champignons.
Meng de spruitenpuree met de hele spruiten, champignons, kaas, zout, peper en kerrie.
Bestrooi de deegbodem met paneermeel en leg het spruitjesmengsel hierop.
Klop de eieren los met de crème fraîche , melk, zout, peper en eventueel wat kerrie. Schenk dit over de vulling  en bak de quiche in ca 30 min goudbruin.







Roergebakken spruitjes

Halveer de spruitjes evenals de champignons.
Kook de spruitjes kort tot ze beetgaar zijn.
Roerbak ze even samen met de champignons in wat olie en voeg hieraan eventueel nog wat magere spekjes toe.
Nog lekkerder is het als je wat ketjap en rozijnen toevoegt.








Toscaanse spruiten

750g spruiten
3 eetlepels olijfolie
2 eetl. Italiaanse kruiden
1 thl uienpoeder
1 thl knoflookpoeder
1 thl paprikapoeder
peper & zout

Maak de spruiten schoon was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout in ongeveer 10 minuten gaar.
Roer in een kommetje de olijfolie, Italiaanse kruiden, uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder en peper door elkaar.
Meng er het oliemengsel door de gare spruiten.
In plaats van uienpoeder en knoflookpoeder verse ui en knoflook even roerbakken ( eventueel samen met de even voorgekookte spruiten) en toevoegen.







Spruitjes met champignons

250 gr champignons
250 gr spruitjes
1 ui
1 el. olie
tijm
nootmuskaat
peper

Stoom of kook de spruitjes gaar.
Bak ondertussen de kleingesneden champignons en de gesnipperde ui.
Voeg de gare spruitjes erbij en de kruiden erbij.






Spruitjes met kastanjes en shii take (voor twee personen)

ca. 450 gr. spruiten
evt. (voor de niet vegetariër) hamreepjes
10 á 12 kastanjes
250 gr. shii take
bamboo shoots
klein stukje gember. 1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels zoete ketjap en 1 theelepel sambal

Maak de spruitjes schoon en kook of stoom ze beetgaar en doe ze in een vergiet.
Kruis de kastanjes in en kook of pof ze 20 á 25 minuten gaar.
Verhit de wok of bakpan, laat de olie heet worden en lat een lepel fijn gehakte gember bruinen.
“Vleeseters”kunnen reepjes ham toevoegen.
Vervolgens de in plakjes gesneden shii take (of andere paddestoelen) in de wok, de bamboescheuten en de kastanjes erbij en omscheppen met wat sambal en ketjap.
Dan de spruitjes erbij en op hoog vuur blijven omscheppen.
Ondertussen kruiden naar smaak toevoegen.
Doe er 1 tot 1,5 deciliter water bij en laat het nog even flink opkoken.
Serveertip: met gekookte rijst.







Spruitjes in roomkaassaus, vegetarisch (voor vier personen)

300 gr. snelkook zilvervliesrijst
1 ui
3 eetlepels boter of margarine (olijfolie is ook prima)
800 á 1000 gr. spuitjes
1/2 groentebouillontablet
verse peterselie
biologisch verse roomkaas met knoflook
50 gr. geraspte pittige kaas.

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
Ui pellen en snipperen.
In braadpan boter verhitten.
Ui circa drie minuten.
Spruitjes toevoegen en circa twee minuten meebakken.
Bouillontablet en q150 ml water toevoegen en spruitjes afgedekt op matig vuur in circa 10 minuten beetgaar koken.
Peterselie fijn knippen.
Roomkaas en geraspte kaas bij de spruitjes doen en al roerend aan de kook brengen.
Peterselie door de spruitjes roeren, op smaak brengen met zout en peper.
Serveertip: met rijst.





Spruitjes met champignons en druiven

500 gr spruitjes
200 gr blauwe druiven
250 gr champignons
2 el. boter of olie
1 el. rozemarijn
zout

Maak de spruiten schoon en halveer de grote.
Halveer de champignons.
Verhit de olie in de wok en doe de spruiten en de rozemarijn er bij.
Smoor de spuiten in +/- 15 min. gaar.
Voeg de champignons en wat ketchup  toe en laat het nog 5 min. sudderen.
Doe op het laatst de druiven er bij.