Over Rode Kool

Rodekool is een van de belangrijkste sluitkoolgewassen en wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld.
Het is een van de oudste koolsoorten.
In Nederland vindt de teelt vanouds plaats in Noord-Holland, omdat daar minder aantasting door knolvoet optreedt.
Dit is ook terug te vinden in oude rasnamen, zoals Langedijker Allervroegste, Langedijker Herfst en Langedijker Bewaar.
Hier ligt 60% van het Nederlandse areaal aan rodekool.
Ook vindt er teelt plaats in Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling toegepast worden.

Rodekool is in principe een tweejarig gewas, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien.
Bij een koud voorjaar kan de plant bij de allervroegste teelt echter al gaan doorschieten en bloeien.
Volgens de biologische zaaitabel gedijt de plant het best tussen salie en andere kruidige burenhulpplanten.





Poolse rode koolsoep met pruimen

1 ½ liter vleesbouillon
1 vol glas rode wijn
500 gr. rode kool
2 uien
6 gedroogde pruimen
300 gr. aardappelen
2 el. citroensap
25 gr. boter
1 el. bloem
zout en peper

Snijd de rode kool fijn en verwijder de harde nerven.
Kook de kool met de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen in 20 min. Gaar.
Voeg de ontpitte en in stukjes gesneden pruimen en de wijn toe, laat opnieuw aan de kook komen en nog 5 min.
Zachtjes koken.
Bak intussen en een koekenpan de gepelde en in ringen gesneden uien in boter zacht en glazig.
Voeg al roerend de bloem toe en laat alles op een niet te hoog vuur kleur krijgen.
Roer dit uienmengsel door de hete soep die op smaak wordt gebracht met citroensap, zout en peper.





Salade van rode kool

150 gr rode kool, fijn geschaafd
1 tl karwijzaad
1 tl geraspte sinaasappelschil
½ tl zout
½ el azijn
1 el olie
1 tl honing
½ sinaasappel in stukjes gesneden
½ sinaasappel in dunne schijfjes gesneden
toefje peterselie

Meng de kool met het karwijzaad en de sinaasappelrasp en het zout.
Kneus de kool met een houten stamper.
Maak een sausje met olie, azijn en honing en meng het door de kool.
Schep de sinaasappelstukjes erdoor.
Doe de salade in een glazen schaal en leg er de sinaasappelschijfjes op in de vorm van een bloem, met in het midden het toefje peterselie.





Rode kool (lekker en makkelijk)

2 eetl. olijfolie
2 ( event. rode ) uien in ringen
2 appels in stukjes
3 eetl. rozijnen, geweld in water of thee
300 gr fijn gesneden rode kool
peper en zout
1 eetl. ( witte balsamico- ) azijn.

Uiringen 5 min. zachtjes in olie bakken.
Appel toevoegen en omscheppend 2 min. meebakken.
Rode kool en rozijnen toevoegen en alles 5 min. roerbakken.
Op een laag vuur met de deksel op de pan in ca 10 min. gaar stoven.
Zout en peper toevoegen.
Vlak voor het opdienen de azijn erdoor roeren.

Lekker met aardappelpuree en ( vegetarisch ) gehakt.






Rode kool met appeltjes (hoofdgerecht voor 4 personen)

500 gram gesneden rode kool
50 gram rozijnen
zout
azijn
25 gram boter
2 appels (goudreinet)
snufje kruidnagelpoeder
rode wijn (naar smaak)
snufje kaneel

Schil de appels, snijd ze in blokjes en was de rozijnen.
Doe in een pan een bodem water met zout, de koolreepjes, boter, appels, rozijnen en de kruiden.
Voeg een scheutje rode wijn en azijn toe.
Doe de deksel op de pan en laat het geheel in 50 minuten gaar smoren, met af en toe omscheppen.
Wordt het geheel te droog, voeg dan nog wat water of wijn toe.





Rode kool met cashewnoten en crème fraîche (hoofdgerecht voor 2 personen)

300 gram gesneden rode kool
40 gram cashewnoten
½ dl crème fraîche
2 eetlepels rozijnen
zout
2 theelepels kaneel
2 goudreinetten met 6 kruidnagelen erin gestoken
2 laurierbladeren

Doe de rode kool in een pan samen met de rozijnen, laurierbladen en het zout en breng de kool met weinig water aan de kook.
Laat de kool 10 minuten zachtjes koken.
Schil intussen de appels en snijd ze in dunne schijfjes.
Roer in een kommetje de crème fraîche los met de kaneel.
Hak de cashewnoten grof en voeg ze aan het roommengsel toe.
Voeg na 10 minuten de appels en de laurierbladeren aan de rode kool toe en kook ze 5 minuten mee.
Verwijder na 5 minuten de laurierbladen en roer het room-notenmengsel door de kool.
Warm de kool goed door en serveer er rijst en/of rauwkostsalade bij.






Rode kool met karwijzaad (hoofdgerecht voor 4 personen)

1 rode kool
4 eetlepels olie
3 uien
2 goudreinetten
kaneel
2 eetlepels karwijzaad
nootmuskaat
rietsuiker
zout & peper
½ glas rode wijnazijn

Schaaf de schoongemaakte rode kool heel fijn. Fruit de groente even in de olie.
Pel de uien en schil de appelen.
Snijd ze beide in schijfjes.
Doe in een stoofpot laag op laag kool, appel en ui.
Strooi over elke laag nootmuskaat, kaneel, karwijzaad, rietsuiker, zout en peper.
Giet er de wijnazijn en een glas heet water over.
Dek de pan af en stoof de kool in een warme oven in 2 uur gaar.






Rode kool met tutti frutti (bijgerecht voor 2 personen)

125 gram tutti frutti
¼ liter ongezoet appelsapkool
2 kruidnagels
½ eetlepel azijn
½ pijpje kaneel
circa 350 gram rode kool
zout
½ eetlepel aardappelmeel

Week de tutti frutti met het kaneelstokje ongeveer 8 uur in het appelsap.
Maak de kool schoon en schaaf deze in dunne reepjes.
Snijd de tutti frutti in kleine stukjes.
Breng de tutti frutti met het weekvocht, het kaneelstokje, de kool de kruidnagels en wat zout aan de kook en kook de kool in circa 30 minuten gaar; schep zo nu en dan om.
Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels uit de pan en roer de azijn door het kookvocht.
Roer het aardappelmeel met 2 eetlepels koud water tot een glad papje en bind hiermee het kookvocht.
Lekker bij aardappelpuree.





Rode-koolsalade met honingdressing (voor- of bijgerecht voor 4 personen)

400 gram gesneden rode kool
3 eetlepels rozijnen
2 eetlepels vloeibare honing
peper, zout
1 appel (goudreinet
25 gram gepelde walnoten
4 eetlepels citroensap

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
Meng de appel, de rozijnen en de noten door de rode kool.
In een kommetje een dressing roeren van de honing en het citroensap.
Maak de dressing op smaak met peper en zout. Schenk voor het opdienen de dressing over de salade.