Over Rabarber

De rabarberplant heeft grote groene bladeren en groen-rode lange stengels.
Alleen de stengels kunt u eten, de bladeren bevatten giftig zuur.
Rabarber wordt vaak tot de groenten gerekend, terwijl we het eerder als fruit verwerken.




Rabarber-kruimeldessert met walnoten (nagerecht voor 4 personen)

1 kg rabarber
200 gram reformmargarine
400 gram volkorenmeel
100 gram rozijnen
100 gram fijngehakte walnoten
4 eetlepels honing
150 gram fijne rietsuiker
sap van 1 citroen
½ theelepel gemberpoeder

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de rabarber, snij ze fijn en doe de groente met de honing en het citroensap in een pan.
Voeg zoveel water toe tot de rabarber voor tweederde deel onder staat.
Kook de rabarber 10 minuten.
Maak kruimeldeeg door de boter met 2 messen door het meel en de suiker te snijden en vervolgens te kneden.
Meng dan de noten en de gember erdoor.
Doe de rabarber in een ovenvaste schotel en kruimel het deeg erover.
Druk het goed aan.
Bak het gerecht in de oven in 45 minuten gaar en bruin.






Rabarbertaart (doorsnede ca. 20 cm)

100 gram volkorenmeel
100 gram gezeefd volkorenmeel
100 gram reformmargarine
2 eetlepels water
½ afgestreken theelepel zout

Voor de vulling:
1 ei, gescheiden
450 gram rabarber
150 ml water
125 gram rietsuiker
25 gram maïsmeel
mespunt zout
½ theelepel kaneel
¼ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel kruidnagel
½ theelepel zoethoutpoeder
25 gram reformmargarine

Werk de boter goed door het meel en het zout.
Voeg hierbij het water en kneed tot een stevig deeg ontstaat.
Kneed het deeg licht op een met meel bestoven oppervlak en rol het uit.
Bekleed met de deeglap een ingevette springvorm van 20 cm doorsnee.
Voor de vulling de rabarber wassen en in stukken snijden.
Doe ze met het water en de rietsuiker in een pan.
Kook de rabarber in een kwartier gaar.
Haal de rabarber van het vuur.
Roer er het maïsmeel de boter, het zout en de specerijen door.
Zet de rabarber weer op het vuur en laat ze onder goed roeren nog eens 3 minuten koken tot ze gebonden is.
Laat de rabarber afkoelen.
Roer er dan de eierdooier door.
Stort de vulling op de taartbodem.
Vouw daarna voorzichtig het resterende deel van het deeg over de rabarber.
Bestrijk het deeg met een beetje water.
Bak de taart 20 minuten lang in een matig hete oven (200 C).
Klop het eiwit helemaal stijf.
Verdeel het eiwit over de taart en zet ze terug in de oven.
Bak ze nogmaals 5-10 minuten tot het eiwit lichtbruin gekleurd is.






Rabarberkruimeltaart

500 gr rabarber
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
150 gr bloem
90 gr boter
1 ei

Was de rabarber en snij in stukjes.
Meng de helft van de suiker en alle vanillesuiker erdoor.
Doe in een ovenschaal.
Meng de bloem, de boter en rest van de suiker tot een kruimeldeeg.
Strooi het kruimeldeeg over de rabarber.
Klop het ei los en strijk het met een kwast over de kruimels.
Bak de taart gaar in de oven in 40 minuten op 230 graden





Rabarbertaart (zoet)

750gram gesneden rabarber
5 a 7 lapjes bladerdeeg
2 eieren
1 el gesmolten boter
3 el bloem
150 gram suiker
sap van 1 sinaasappel en sinaasappelrasp
nootmuskaat

Bladerdeeg ontdooien.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Prutje roeren van eieren tot en met nootmuskaat.
Vorm invetten en bekleden met bladerdeeg.
Rabarber erin doen.
Prutje erover.
25 a 30 minuten in de oven.