Over Raapsteel

Een ouderwetse Hollandse lentegroente is raapstelen, het jonge blad van de meiknol.
Dat eerste verse blad moet vroeger – na een lange winter van knollen en kool – een feestmaal geweest zijn.
Ook nu nog geven raapstelen het echte lentegevoel.
Heerlijk om rauw in de stampot of salade te verwerken of te roerbakken, lekker pittig van smaak en rijk aan ijzer en vitamine C




Stamppot raapstelen


1 kg aardappelen
1 of 2 bosjes raapstelen
300 gram geraspte oude kaas (of blokjes)
1 dl. warme melk
eventueel zout en nootmuskaat.

Kook de aardappelen gaar, snijd de raapstelen en rasp de kaas.Wanneer de aardappelen gaar zijn, deze afgieten en de warme melk toevoegen.
Pureer de aardappelen met de melk en roer de raapstelen erdoor,
voeg dan de kaas toe en breng het geheel op smaak met eventueel zout en nootmuskaat.
Dien direct op, de stamppot koelt snel af.

Variatie op de stamppot:
Gebruik in plaats van 1 kg. aardappelen ; 500 gram aardappelen en anderhalve kop gierst.
Deze variatie is ook lekker voor stamppot andijvie.





Salade van raapsteeltjes (voor 4 personen)


Snijd van de raapsteeltjes de worteltjes eraf als het elastiekje er nog om zit.
Houd de bos in de hand, haal het elastiekje eraf, was ze en zet ze overeind in een vergiet.
Snijd ze fijn wanneer ze uitgelekt zijn.
Roer de raapsteeltjes door een romige slasaus en combineer de salade eventueel met een zoete wortelsalade (niet met rode bieten).
Garneer de salade met een paar achtergehouden blaadjes raapsteel.






Raapstelen, rauw


Eigenlijk eten wij ze altijd rauw door een stamppotje.
Hierbij een receptje van een lekker pittig sausje voor eroverheen.

1 ui snipperen en glazig fruiten met 1 tl. sambal (of minder) in 25 gr. boter 1 el. bloem erdoor roeren en een dunne roux maken met melk 100 gr. geraspte belegen kaas toevoegen.
De saus wordt nu weer dikker. (Een restje komijnekaas kan ook.)
N.B. de sambal moet er wat pit aan geven, maar het moet ook niet uit je mond branden anders proef je niks meer van de raapstelen.






Raapstelen met kokos


2 bos raapstelen
2 kopjes rijst
1 peer of banaan
3 el olie
100 gr uisnippers
1 tl kerrie
50 gr cashewnoten
50 gr kokos
150 ml kokosmelk

Kook de rijst met een beetje zout gaar.
Snipper de ui en fruit hem in een scheut olie.
Schil het fruit en snij het in kleine stukjes.
Voeg fruit, kerrie en noten aan de gefruite ui toe.
Bak even mee.
Voeg de kokosmelk toe en kook het vocht een beetje in.
Snij de raapstelen in grove stukken en voeg ze aan het kokosmengsel toe.
Laat ze even meestoven en breng de kerriekokos.
vervolgens op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst. Strooi er wat geraspte kokos over.





Raapsteel met roereieren


Raapstelen
2 tomaten
bieslook
4 eieren
½ el aardappelmeel
400gr spaghetti
4 el melk
paprikapoeder
peper
zout
klontje boter

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet ze af.
Maak de raapsteeltjes schoon en kook ze met aanhangend water en iets zout in 5 minuten gaar.
Hak de raapstelen, doe ze terug in de pan en bind het vocht met het aangelengde aardappelmeel.
Roer een klontje boter door de groente.
Maak roereieren van de eieren, melk, zout, peper, paprikapoeder en de bieslook.
Neem een voorverwarmde schaal, leg de raapstelen in het midden, schik de spaghetti eromheen.
Verdeel de roereieren over het geheel en garneer met plakjes tomaat en fijngeknipte bieslook.
Een heerlijke (vegetarische) schotel!





Risotto van raapstelen en rucola


Raapstelen en rucola
teen knoflook
1 ui
150 gram risotto
2/3 bouillontablet
peper

Worteltjes van raapstelen verwijderen.
Raapstelen wassen, laten uitlekken en grof snijden.
Ui en knoflook pellen en fijn snipperen.
Rucola grof snijden.
In (braad)pan boter verhitten. Ui in ca. 5 minuten zacht, maar niet bruin bakken.
Knoflook en rijst kort meebakken.
Raapstelen toevoegen en al omscheppend laten slinken.
Bouillontablet en 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen.
Rijst onafgedekt in ca. 5 minuten gaar koken, af en toe doorroeren.
Rucola erdoor scheppen en kort mee warmen.
Op smaak brengen met peper.
Serveren met (versgeraspte) parmezaanse kaas.





Raapstelen salade met oude kaas en pijnboompitten


Een heerlijke combinatie van eerlijke smaken.

1 bos raapstelen
1 lente uitje
4 eetl. olijfolie
2 eetl. basemico-azijn
1 theel. rode diksap
zout
vers gemalen peper
2 eetl. pijnboompitten
4 plakjes oude kaas.

Worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen, droogmaken en in stukjes snijden.
Ui in stukken van ½ cm snijden.
Olie, azijn, diksap en ½ eetl. water tot een sausje kloppen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Pitten goudgeel roosteren in een droge koekenpan.
Kaas in stukjes breken. Sausje door de raapstelen scheppen.
Garneren met pijnboompitten en kaas.






Roergebakken raapstelen


Vliegensvlug klaar en de smaak, kleur en voedingswaarde blijft behouden..

2 bosjes raapstelen
1 gesneden sjalotje
1 teen geperste knoflook
2 eetl. olie
zout, vers gemalen peper
2 tomaten in blokjes.

Worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen en laten uitlekken en snijden.
Sjalot en knoflook 1 min. fruiten in hete olie.
Raapstelen met  aanhangend vocht erbij doen en op half hoog vuur 3 min. al omscheppend beetgaar roerbakken.
Op smaak brengen met zout, in een schaal doen en garneren met tomaat blokjes.
Lekker met pasta en een roomsaus.
Als u voor sojaroom kiest is de maaltijd ook geschikt voor een veganistisch dieet.






Raapstelenquiche


Hoofdgerecht of een hartige taart voor een paasbrunch of feestbuffet.

200 gr bladerdeeg (ca 5 plakjes)
2 bosjes raapstelen
4 eetl. olie
1 gesneden ui
1 teen geperste knoflook
3 eieren
3 eetl. slagroom
vers gemalen peper
150 g geraspte kaas
boter voor invetten
1 eetl. paneermeel
springvorm Ø 22 cm.

Bladerdeeg 15 min. ontdooien.
Oven voorverwarmen op 2000C. Worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen, met aanhangend water en een snufje zout 2-3 min. laten slinken in een pan. In een vergiet doen,
vocht eruit drukken en grof hakken.
Knoflook en ui 2 min. fruiten in hete olie.
Eieren, met slagroom en peper naar smaak, loskloppen. Ui, knoflook, kaas en raapstelen er voorzichtig door scheppen.
Taartvorm met boter invetten. Bladerdeeg uitrollen tot een lap van 26 cm en de vorm ermee bekleden.
Gaatjes in het deeg prikken met een vork.
Bodem bestrooien met paneermeel.
Ei-raapstelenmengsel in de vorm scheppen en in het midden van de oven in 30 min. goudbruin bakken.






Raapstelenomelet


Met een wortelsalade en warm (stok)brood een complete maaltijd.

2 aardappels
2 bosjes raapstelen
6 eieren
zout, vers gemalen peper, nootmuskaat
boter om in te bakken.

Aardappels schillen, in plakjes van ½ cm snijden en in 5 min. in water met een snufje zout beetgaar koken.
Afgieten en in wat boter in 8 min. lichtbruin bakken in de koekenpan. Ui toevoegen en even meebakken.
Aardappel uit de pan nemen en bestrooien met zout en peper.
Intussen de worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen en in een snufje zout met aanhangend water in 2-3 min. laten slinken in een pan.
In een vergiet doen, vocht eruit drukken en grof hakken.
Eieren loskloppen en door de raapstelen scheppen.
Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
In een koekenpan boter verhitten en eimengsel erin scheppen.
Aardappels erop scheppen en met een vork in de omelet duwen.
Omelet in 10 – 15 min. op een zacht vuur goudbruin bakken.