Over de Pompoen

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen.
Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees.
Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden.
Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar waren tot voor kort in Nederland niet zo bekend als groenten.
De meeste mensen gebruikten pompoenen puur als decoratie.
In Amerika echter kent men tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart (‘pumkinpie’) op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is.
Er zijn verschillende soorten pompoenen.
De oranje pompoen is de bekendste.
Daarnaast zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees).
Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels.
Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar daar houd het niet op!
Pompoenen bevatten betacaroteen.
Van betacaroteen is bekend dat het goed is voor de ogen en de huid.

 


Pompoenomelet (tussendoortje)

1 ui
150 gram pompoen
1 teentje knoflook
3 eetlepels olie
snufje tijm
zout en peper
2 eieren
2 eetlepels melk

Maak de ui schoon en snipper hem.
Maak de pompoen schoon en snijd die in kleine blokjes.
Snipper de knoflook.
Verwarm de olie in een koekenpan en bak de ui, pompoen en knoflook ongeveer 10 minuten.
Voeg wat tijm, zout en peper toe.
Klop de eieren met de melk los en giet dit over het groentemengsel.
Laat het ei langzaam stollen.

 


Pompoensoep

olie
boter
kerriepoeder
stukje verse gember
1 kleine, hele pompoen (1 - 1 1/2 kg)
1 ui
1 pot kippenbouillon met kipvlees
1 pakje kookroom
2 stelen bleekselderij (met bladgroen)

Warm de oven voor op 180°C.
Boen de pompoen schoon, wrijf hem droog en kwast hem in met olie.
Leg de pompoen in een ovenschaal en zet hem 1 uur in de oven.
Snijd de pompoen dan doormidden.
Schep het zaad (en de draden) eruit en spoel ze in een zeef schoon.
Spreid ze uit over de bakplaat, schuif deze in de oven, verhoog de temperatuur naar 200°C en rooster de pompoenzaden in 20 min. goudbruin.
Schep het vruchtvlees uit de pompoen.
Hak de ui en bleekselderij en fruit dit in wat olie 5 min.
Schep het pompoenvruchtvlees en 1 el kerriepoeder erbij, rasp er 1 cm stukje gember boven en smoor het 10 min.
Pureer het mengsel met de staafmixer.
Roer er 1 l kippenbouillon door.
Haal het kipvlees los, in fijne draden, en roer dit ook erbij.
Breng de pompoensoep aan de kook en breng het op smaak met zout.
Roer er 1 dl kookroom bij en breng de soep weer aan de kook, zodat het wat bindt.
Warm grote soepkommen in de oven voor, verdeel de soep erover.
Strooi er fijngeknipt bleekselderijgroen en de pompoenpitten over.
Maak er een maaltijd van met pizzapunten.




Pompoensoep a la Marc

1,5 kg pompoen
2 el patak tandoori pasta
2 kruidenbouillonblokje
½ dl citroensap
1 dl gembersap
100 gr selderijknol
sambal
2 tl. djintan=gem.komijn
2 teentjes knoflook
1 potje crème fraîche
peterselie

Was de pompoen en snij de pompoengrove stukken.
Doe de pompoen in een pan en doe er zoveel water bij dat de pompoen onder staat.
Voeg de knoflook toe en laat alles koken tot de pompoen zacht is.
Rest toevoegen behalve crème fraîche en selderij.
Malen met de staafmixer.
Naar wens water toevoegen tot de gewenste dikte.
Even laten pruttelen. daarna de crème fraîche en selderij erbij.




Pompoentaart

175 gr. bruine suiker
1 pakje vanillesuiker
250 gr zelfrijzend bakmeel (of bloem met 1 theelepel bakpoeder)
1 theelepel zout
1 theelepel kaneel
300 gr pompoen in stukjes gesneden
4 eieren
kluitje boter of 1,5 dl olie
(eventueel wat amandelen of krenten of nootjes)

Oven verwarmen tot 180 graden.
Was de pompoen en snij hem door.
Schep de pitten er uit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
Meng de ingrediënten (zonder de pompoen) in een kom en doe er tenslotte de stukjes pompoen door.
Doe het deeg in een vorm (springvorm) en bak de taart in 50 à 60 minuten bruin.
Eventueel afwerken met een bovenlaagje van bijv.
crème fraîche, maar dat is alleen voor de sier.




Pompoentaart (hoofdgerecht voor 4 personen)

300 gram pompoen
1 prei
2 eetlepels olie
water
1 ei
100 gram pittige kaas
zout en peper

Deeg:
100 gram tarwemeel
zout
50 gram boter
water
boter

Maak de pompoen en de prei schoon en snijd ze klein.
Smoor de groente in de olie tot de pompoen net gaar is.
Klop het ei los en rasp de kaas.
Maak nu eerst de deegbodem.
Vermeng het meel met het zout.
Snijd de boter in blokjes en kneed die erdoor.
Voeg zoveel water toe tot een soepele deeg ontstaat.
Vet de vorm in en bekleed die met het deeg.
Maak een opstaand randje.
Roer het losgeklopte ei en de helft van de geraspte kaas samen met het zout en de peper door de groenten en vul met dit mengsel de deegbak.
Strooi de rest van de kaas erover en bak de taart circa 3 kwartier bij 175 graden Celsius.

 


Prei met pompoen (hoofdgerecht voor 2 personen)

300 gram pompoen
2 eetlepels olie
water
1 prei
zout

Was de pompoen en verwijder de pitten.
Snijd hem in blokjes.
Verwarm de olie en bak de pompoen zachtjes.
Voeg een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
Snijd de prei in reepjes en voeg deze toe als de pompoen bijna gaar is zodat deze nog even kan meesmoren.
Voeg zo nodig een snufje zout toe.




Pompoenstampot

Pompoen
aardappels
ui
boter
kaas
champignons
zout
peper

Schil de aardappels en snij de pompoen in stukjes.
Doe eerst de aardappels in de pan en daarboven op de pompoen.
Laat dit koken tot de aardappels gaar zijn.
Fruit ondertussen de gesneden ui en bak de champignons ook even mee.
Stamp de aardappels en de pompoen en voeg een klontje boter en peper en zout toe.
Doe de ui en champignons er door en als laatste de kaas.
Even de kaas laten smelten en dan opdienen.
Ook lekker met wat maïs erdoor.




Snelle pompoengratin

400 gr. pompoen
2,5 dl. room
40 gr. broodkruim
4 el. geraspte kaas
½ tl. nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 200 C.
Rasp de pompoen en leg die in een ovenschaal.
Roer de room er door.
Meng in een kom de nootmuskaat, broodkruim en de geraspte kaas en strooi dit over het pompoenmengsel.
Zet de schaal dan in de oven.




Pompoenkoekjes

400 gr. pompoen (geschild en fijn geraspt
1 ui fijngesneden
1 teen knoflook
50 gr. pittige kaas
2 theel. basilicum
2 theel. koriander
2 theel. citroensap
1 theel. zout,peper

Kneed alle ingrediënten tot een smeuïge massa.
Vorm hiervan 4-6 platte koekjes en bak ze in een koekenpan met wat olie aan beide kanten goudbruin.
Doe dit langzaam in ong. 10 min.Lekker hierbij is bijv. boekweit of rijst en een salade.




Gebakken pompoenringen

Een feestelijk recept, kinderen vinden het ook lekker
1 pompoen
100 gr zonnebloempitten of sesamzaad
wat zachte boter

Snij de pompoen doormidden en verwijder de zaden.
Snij ringen van 1 cm dik.
Bewaar de kapjes voor soep.
Strooi de pitten op een bord.
Bestrijk de ringen met boter.
Druk de ringen stevig in de pitten.
Leg de ringen op een bakplaat.
En strooi er een beetje zout op.
Bak gaar in 20 minuten op 180 graden.
De pompoenringen kunt u vullen met bijvoorbeeld rijst en kerriesaus.




Pompoenschoteltje

flink stuk pompoen, of een klein heel pompoentje
grote ui
1 rode of groene paprika
handvol rozijnen
handvol ongezouten cashewnoten
1 camembert kaasje
kerriepoeder
peper en zout
flinke scheut gembersiroop
evt. scheutje pikante chilisaus

Ui snipperen, pompoen schillen en in stukken snijden, paprika in stukjes snijden, camembert in plakken.
Ui fruiten in olie. Kerrie naar smaak toevoegen, even mee laten bakken.
Dan pompoen toevoegen + Paprika, rozijnen, noten, peper en zout en gembersiroop.
Beetje water erbij en aan de kook brengen.
Ongeveer 15 minuten zacht laten koken (tot pompoen zacht is).
Zonodig op smaak brengen met chilisaus en evt. extra kerrie en/of gembersiroop.
Ovenschaal invetten.
Pompoenmengsel in schaal doen. Bedekken met plakken camembert.
Dit ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Lekker met couscous of rijst.




Ravioli met pompoen en saffraansaus

1 envelopje saffraandraadjes
1 teentje geperste knoflook
1 eetl. (olijf-)olie
500 gr pompoen aan blokjes
1 laurierblad
¾ theel kerrie
¼ theel gemalen koriander
3 dl bouillon
60 gr grof gehakte walnoten
4 vellen lasagne
zout
125 ml droge witte wijn
125 ml crème fraîche
vers gemalen peper
12 bl. basilicum.

Saffraan weken in 3 eetl warm water.
Knoflook kort fruiten in hete olie en pompoen al roerend even meebakken. Laurier, kerrie en koriander erdoor roeren.
1 dl bouillon toevoegen en pompoen zachtjes gaar stoven.
Walnoten kort roosteren in een droge koekenpan.
Lasagne in ruim water met zout beetgaar koken.
In steelpan rest van bouillon, saffraan met weekwater en wijn inkoken tot ca 2 dl.
Crème fraîche erdoor roeren en inkoken tot een licht gebonden saus.
Op smaak brengen met peper en zout.
Uitgelekte lasagne op 4 borden leggen, pompoen over 1 helft van de vellen verdelen en de andere helft erover vouwen.
Saus erover schenken en bestrooien met walnoten en basilicum.

Variatie: saffraansaus vervangen door kerriesaus, lasagne vervangen door een andere pasta




Pattison in tomatensaus

600gr pattison
2 dl water
1 tl zout
korianderzaadjes, gestampt
2 dl pittige tomatensaus (verkrijgbaar in pot, of zelf maken)
1 el fijngehakte peterselie

Snij de pattison doormidden en verwijder de pitten.
Snij het vruchtvlees in 1 cm dikke plakken en schil die met een dunschiller.
Kook de pattison met het water, zout en koriander gaar in 20 minuten.
Verwarm de saus.
Leg de pattsisonschijfjes dakpansgewijs op een voorverwarmde schaal en giet de saus erover.
Bestrooi met peterselie.




Pompoenmuffins

nodig voor 24 stuks:

400 gram pompoen
400 gram bruine basterdsuiker
300 gram bloem
175 ml olijfolie
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel kaneel
4 eieren
snufje zout

Bereiding:

Maak de pompoen schoonPureer de pompoen met schil in de blender.
Voeg de overige ingredienten in willekeurige volgorde toe en meng tot een deeg.
Vul daarmee de muffinvormpjes tot maximaal driekwart.
Met een ijsschep kan je ze gemakkelijk vullen.  
Twintig minuten afbakken in een oven op 180 graden.

 


Jonge patisson met eenvoudige salade

4 kleine patissons
zout
bouillonblokje

Voor de vulling :
2 gekookte aardappels
4 eetl. gemengde gare groenten
3 eetl. mayonaise of yoghurt
zout en peper (en kruiden) naar smaak.

Voor de garnering:
1 hard gekookt ei
gehakte peterselie.

Was de patissons, snij de steelaanzet eraf en hol ze uit.
Het vruchtvlees kan in de vulling worden verwerkt.
Maak van het blokje bouillon en blancheer de patissonbakjes ongeveer 5 minuten, laat ze uitlekken en afkoelen.
De bouillon kan eventueel in een soep worden verwerkt.
Snij de onderkant van de patissons zonodig iets bij, opdat ze goed kunnen staan.
Maak een salade en vul de patissons hiermee.
Leg er een paar plakjes ei op en bestrooi het geheel met gehakte peterselie.

Variatie:
voor de vulling kan in plaats van aardappels ook rijst of gierst worden gebruikt.
Ook kleine pompoentjes zijn op bovenstaande wijze te gebruiken.
En in plaats van koud kan het geheel ook warm worden gegeten.
Daarvoor de patissons gelijk vullen met warme groenten en eventueel bestrooien met wat geraspte kaas en even in de oven laten smelten.
Ook kun je in plaats van 4 kleine patissons of pompoentjes 1 grote nemen of twee halve.
En ook courgettes lenen zich om op deze wijze te vullen, vooral als ze wat groter zijn.

 


Geroosterde pompoenpitten

Zaden uit pompoen
Zout
(Olijf)olie

1. Zaden uit de pompoen halen en heel goed wassen. Vooral de grote stukken er tussenuit halen ivm verbranden in de oven.
2. 10 minuten koken in een laagje water met een theelepel zout
3. Beetje droog deppen met een theedoek of met keukenpapier (pas wel op dat er geen papier achterblijft op de pompoenzaden).
4. Pompoenzaden in een bakje mengen met olijfolie en zout, eventueel ook kruiden (paprikapoeder, knoflook, italiaanse, etc.)
5. Op bakplaat bakpapier leggen en daarop één laag pompoenzaden.
6. 10 minuten op 200 graden bakken, omroeren, nog 8 tot 10 minuten bakken. Goed in de gaten houden of het die laatste minuten niet aanbrandt. Bij grote, dikke pitten al eerder eentje eruit halen en kijken of de pit binnenin niet verbrandt.