Over de Peen (de wortel)

 De wortel is één van de eerste groentesoorten die we in onze kinderjaren op ons bord kregen. Dit is niet toevallig: wortelen zijn zeer voedzaam en kunnen zowel rauw als gekookt, gestoomd of gestoofd, klein en groot bekoren.

De wortelen zoals we die vandaag in de winkel of in de groentetuin terugvinden zijn echter nog relatief nieuw. Het was pas in de tweede helft van de 19de eeuw dat Franse boeren oranje worteltjes kweekten. Voordien waren deze wortelgewassen donkerpaars tot bijna zwart en werden ze vooral gebruikt voor hun geneeskrachtige werking.

Lekker met rijst en vis of een groenteburger
De oranje wortel of peen is lekker om te stoven, te koken of rauw te eten, in hartige zowel als in zoete gerecht¬en. Peen is de verdikte wortel van een kruidachtig gewas van de familie van schermbloemigen, Daucus Carota. Er zijn drie soorten. Bospeen is een zomerpeen met blad die op het veld in bossen wordt gebundeld. Waspeen is een late zomerpeen. De teler verwijdert het blad en was de wortel.  De dikke winterpeen wordt in het najaar geoogst en kan de hele winter bewaard blijven. “Caroteen” kleurt wortels oranje. In ons lichaam wordt caroteen omgezet in vitamine A en dat zorgt ervoor dat onze ogen zich aanpassen aan het schemerdonker.
Kooktips:
-Wortel behoort tot de familie van de schermbloemigen en combineert goed met andere schermbloemigen als anijs, dillezaad en –groen, kervel, komijn, korianderzaad en –blad, lavas, peterselie, selderij, venkelzaad en –groen.
-Borstel wortels schoon in plaats van ze te schrapen; de voedingsstoffen onder de schil blijven zo beter bewaard.

  • Salade: geraspte wortel met geraspte paprika, ui, augurk of kool en geroosterde zonnepitten.
  • Snoep verstandig, eet een wortel.
  • Kindersuccessalade: geraspte wortel, kokos, rozijnen en vers geperst sinaasappelsap.
  • Stoplichtjes (Lekker hapje en leuke kinderactiviteit)
    Wortel - radijsjes of kerstomaatjes - groene ontpitte olijven en/of augurken - kaas in blokjes - satéprikkers. Wortel wassen en in vingerdikke plakjes snijden. Radijsjes of tomaatjes wassen. Augurk in vingerdikke plakjes snijden. In volgorde kaasblokje (voetstuk), olijf of augurk (groen licht), wortel (oranje) en radijs of tomaat (rood) op een satéprikker steken.
    Een of meer stoplichtjes in een broodje steken en serveren.