Over Pastinaak

Een soort wortel met een crème-witte kleur.
De smaak is licht aromatisch zoet, anijsachtig en soms iets bitter.
Pastinaak is afkomstig uit Europese landen met een gematigd klimaat.
Het is de voorganger van onze - inmiddels veel bekendere - winterwortel .
Pastinaken en winterwortels kunnen op dezelfde manieren worden bereid.
Verse pastinaak voelt stevig aan en blijft in de koelkast in een plastic zak met gaatjes een paar dagen goed.



 


Pastinaak: salade

250 g pastinaak
100 g prei
50 g geraspte pittige kaas
mayonaise en yoghurt naar smaak
4 eetl. in een droge koekenpan op een zacht vuur of in de oven geroosterde zonnepitten Pastinaken fijn raspen, prei heel fijn snijden , mengen en de kaas en mayonaiseyoghurt er door roeren.
Voor het opdienen de zonnepitten erover strooien.

Variatie:
De prei vervangen door 100 gr fijn geraspte rammenas, de kaas kan dan ook achterwege blijven.



 


 

Pastinaak-prei salade

250 g pastinaak
100 g prei
50 g geraspte pittige kaas
mayonaise en yoghurt naar smaak
4 eetl. in een droge koekenpan op een zacht vuur of in de oven geroosterde zonnepitten of noten.

Pastinaken fijn raspen, prei heel fijn snijden, mengen en de kaas en mayonaiseyoghurt er door roeren Voor het opdienen de zonnepitten erover strooien en eventueel wat fijn gesneden peterselie of bieslook.

Variatie:
De prei vervangen door 100 gr fijn geraspte rammenas, de kaas kan dan achterwege blijven.




Pastinaak: gekookt

Pastinaak en 400 g winterpeen aan blokjes snijden, wat olie of boter verwarmen, pastinaak en wortels toevoegen en 10 min zachtjes smoren met iets zout.

Variatie:
winterpeen vervangen door prei of uien.



 


 

Wortel-pastinaakgratin

25 g boter
1 grote ui, in ringen gesneden
1 teentje knoflook, uitgeperst
350 g wortelen, geraspt
350 g pastinaken, geraspt
2 eieren, geklutst
1,5 dl room
versgemalen nootmuskaat
paneermeel
zout en zwarte peper.

Verwarm de oven voor op 180° C.
Smelt de boter in een grote koeken- of steelpan. Fruit hierin de ui ringen en het uitgeperste knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
Voeg de geraspte wortelen en pastinaken toe, bak ze enkele minuten en breng ze op smaak met iets zout en peper.
Vet een ondiepe ovenschaal in en schep het groentemengsel erin.
Strijk de bovenkant glad. Klop in een maatbeker de eieren los met de room, nootmuskaat, zout en peper.
Giet het eimengsel over de gekookte en geraspte groenten en bestrooien met paneermeel of tarwezemelen.
Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de gratin stevig aanvoelt en goudbruin van kleur is.



 


Soufflé van pastinaken

500 gr fijn geraspte pastinaak
1 ui
2 eierdooiers
2 stijfgeklopte eiwitten
1 zure appel
50 gr griesmeel 50 gr gemalen noten
½ theel nootmuskaat of 2 theel koriander 3 dl bouillon
2-3 eetl. geraspte pittige kaas
1-2 eetl. paneermeel
boter en/of olie
een ingevette vuurvaste schaal van ca 2 liter

Vermeng in een ruime pan de griesmeel met het vocht en breng al roerende aan de kook.
Nog even laten doorkoken en van het vuur af laten nawellen.
Ondertussen de pastinaken en de appel fijn raspen en samen met de ingrediënten door de lauwwarme pap roeren.
Het moet een smeuïg mengsel worden.
Tot slot de stijf geklopte eiwitten er voorzichtig door scheppen en de massa overdoen in de vuurvaste schaal.

Bakken:
30-40 min. bij 200ºC, onderste helft van de oven.
De kaas vermengen met het paneermeel en dit halverwege de baktijd erover verdelen en leg er dan wat dunne flintertjes boter op.

Dien de soufflé meteen op. Serveren met een bladsla en graankoekjes of aardappels.




 


Pastinaaksoep met mosterd

2 grote pastinaken
2 uien
2 teentjes knoflook
olijfolie
6dl groentebouillon
6 eetlepels mosterd
1dl slagroom
zout
3 eetlepels gehakte peterselie

Schil en snij de pastinaak in blokjes.
Maak de uien schoon en snijdt deze in ringen.
Pel de knoflookteentjes en pers ze uit.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien en knoflook glazig.
Doe dan de bouillon en de pastinaak erbij, breng het aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Roer de mosterd door de slagroom en roer dit mengsel door de soep.
Laat de soep goed warm worden, maar niet meer koken.
Breng zonodig de soep nog op smaak met wat zout en strooi er de peterselie over.

 

 

 


 Preisoep met pastinaak

Heerlijke combinatie van pittige prei met zachte pastinaak.
250 g prei, gesn.
200 g pastinaak, geschild en in plakjes gesneden
1 lt. groentebouillon
schijfjes citroen of citroensap naar smaak
olie om in te bakken

Prei glazig fruiten in wat hete olie.
Een paar lepels gefruite prei uit de pan nemen en apart houden.
Pastinaak even meebakken en 2,5 dl bouillon erbij schenken.
15 min. zachtjes laten koken.
Rest van de bouillon erbij schenken.
Pureren. Voor het serveren de rest van de prei door de soep roeren.
Serveren met een schijfje citroen of voor het serveren wat citroensap door de soep roeren.

Variatie:
pastinaak vervangen door aardappels.



 


Pastinaak venkelsoep

Soep van de resten van de Pastinaak
200 gr pastinaken, in blokjes
300 gr venkel, in blokjes
4 sjalotten, fijngesneden
30 gr. Boter (of olie)
1 liter bouillon (gebruikd kruidenbouillon)
2 dl room
sap van 1 sinaasappel
1 el venkelgroen, gehakt
zout en peper

De boter (of olie) verhitten en de pastinaken, sjalotten en venkel even aanbakken, zouten en peperen en op een matig vuur 10-15 minuten stoven.
De warme bouillon toevoegen en nog 20 minuten koken.
Met een schuimspaan de helft van de groente uit de pan neen.
De rest in de bouillon pureren.
Room toevoegen. De groente terugdoen in de soep.
Op smaak maken met zout, peper en sinaasappelsap.
Bestrooien met venkelgroen.




 


 Pastinakensoep (voorgerecht voor 4 personen)

1 kg pastinaak
klontje boter
bouillon
zout & peper
scheutje room
paar takjes bieslook

Stoof de pastinaken 10 minuten zachtjes in de boter.
Voeg dan zoveel bouillon toe dat ze net onder staan en laat ze 20 minuten doorkoken.
Wrijf de pastinaak door een zeef, voeg nog wat bouillon toe en laat de soep tot de helft inkoken.
Schuim hem af en toe af.
Breng de soep op smaak met zout en peper en doe er van het vuur af een scheutje room bij.
Voor het opdienen de gesnipperde bieslook eroverheen strooien.




 


 Pastinaak-mosterdsoep

Een exquise soepje!
1 pastinaak
1 ui
1 teentje knoflook
olijfolie
1 lt. bouillon
3 el mosterd
1/8 slagroom
zout
2 el peterselie

Snij de pastinaak in blokjes en de ui in ringen.
Fruit de ui met geperste knoflook in de olie.
Doe de bouillon en de pastinaak erbij en kook gaar.
Meng de mosterd door de room en giet het bij de soep.
Warm goed door. (Niet meer laten koken!)
Maak op smaak met zout en strooi er peterselie over.

 

 


Soep van pastinaak en appel

60 g boter
350 g pastinaak, geschild en grof geraspt
1 gesnipperde ui
1 teen knoflook
1 handappel, grof geraspt
1 eetl. bloem
1 theel. kerriepoeder
1 ltr bouillon
zout & peper
1,5 dl slagroom
verse koriander en bieslook

Boter smelten, pastinaak, ui, appel en hele teen knoflook erbij doen.
Goed doorscheppen tot alles met boter bedekt is.
Met de deksel op de pan 10 min. zachtjes laten sudderen.
Bloem en kerriepoeder erdoor roeren en 2 m in. laten fruiten en dan de bouillon erbij doen.
De soep zachtjes aan de kook laten komen en 10 min. laten doorkoken.
Pureren en op smaak brengen met zout en peper.
Room erdoor roeren en bieslook en koriander erover strooien.





Leidse hutspot met pastinaak (hoofdgerecht voor 6-8 personen)

500 gram witte bonen
500 gram pastinaken
500 gram gerookte tofu
500 gram uien
2 eetlepels zout
1½ kg winterwortelen
peper

Week de witte bonen gedurende 24 uur in zoveel water dat ze goed onderstaan.
Zet ze op in het weeknat met de in blokjes gesneden tofu en laat dit 20 minuten koken.
Snijd de schoongemaakte pastinaken en winterwortelen klein en snipper de gepelde uien.
Voeg dit alles met het zout bij de bonen en laat dit nog 45 minuten zachtjes doorkoken.
Roer de groenten goed door elkaar en breng de hutspot op smaak met peper.

 

 


Pastinaak-kerrietaart (hoofdgerecht)

1 pakje bladerdeeg
pastinaak
olie
1 ui
1-2 tl. kerriepoeder
peper en zout
2 eieren.

Laat het bladerdeeg ontdooien en bekleed een springvorm ermee.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Verhit de olie en fruit de ui hierin tot hij  zacht begint te worden, doe de in blokjes gesneden pastinaak erbij, roer de kerrie erdoor en laat nog een 10 minuten op het vuur staan.
Klop de eieren met de peper en zout.
Doe het pastinaken mengsel in de beklede springvorm en giet het eimengsel er overheen.
Bak het 30 min. in de oven op 200 C.
Je kunt het recept feestelijker maken door b.v. doperwtjes, paprika, tomaat, pinda’s of kaas toe te voegen.




Pastinaakpannenkoeken

Beslag:
125 gr. volkorenbloem
snuf zout
1-2 eieren
3 dl. melk.

Vulling:
500 gr. pastinaak
30 gr. boter of margarine
½ fijngehakte ui
30 gr. volkorenbloem
2 dl. melk
1 el. gehakte peterselie
1 el room
peper en zout.

Meng de ingrediënten voor het beslag  en laat het een half uur rusten op een koele plaats.
Kook de pastinaak 10-15 minuten tot ze net gaar is.
Smelt ondertussen de boter en fruit hierin de ui.
Haal de pan van het vuur en roer de melk erdoor.
Zet de pan weer op het vuur en breng de melk aan de kook, onder voortdurend roeren tot er een gladde dikke saus is ontstaan.
Doe de peterselie, room, peper en zout erbij en roer de pastinaak er door.
Hou de vulling warm terwijl de pannenkoeken gebakken worden.
Vul de pannenkoeken met het pastinakenmengsel, rol ze op en leg ze op een vuurvaste schaal in de oven tot alle pannenkoeken klaar zijn.
Erg lekker met aardappelkroketten en een salade




Gestoofde pastinaak

500 gr. pastinaak
100 gr. champignons
50 gr. boter
1 teen knoflook
zout
peper

Schil de pastinaak en kook ze beetgaar in water met iets zout.
Snij ze in plakjes.
Fruit de champignons in de boter samen met de geperste knoflook.
Voeg daarna de pastinaak toe en bak die even mee onder voortdurend omscheppen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Serveren b.v. bij gestoofde vis.




Pastinaak uit de oven

500 gr pastinaak
350 gr aardappels
2 uien
2 grote tenen knoflook
boter
zout en peper
kaassaus van Goudse en parmezaanse kaas
peterselie

Verwarm de oven op 200 graden.
Schil de pastinaken en de aardappels en snij ze in zeer dunne schijven.
Hussel ze door elkaar.
Snij de uien en fruit ze met de geperste knoflook tot ze glazig zijn.
Meng de uien door de pastinaak.
Vet een ovenschotel goed in en leg de groente er zo plat mogelijk in.
Verdeel wat klontjes boter over de groente,
bestrooi met peper en zout en dek de schaal af.
Plaats de schaal 60 min. in de oven.
Maak ondertussen een kaassaus.
Schep de groente op bord en verdeel de kaassaus er over garneren met peterselie




Pastinaak uit de oven

1/3 aardappels
1/3 Wortel
1/3 pastinaak
zout

Schil alles en snij het in even grote blokjes.
Doe alles met roomboter in een vuurvaste ovenschaal.
Zet de schaal +/- 20 minuten in de oven tot alles goudbruin is.





Langzaam geroosterde pastinaken

4 flinke pastinaken
16 plakjes pancetta of ontbijtspek
olijfolie
peper en zout
citroensap
basemico-azijn.

Pastinaken dun schillen, wassen en in de lengte in 4 parten snijden.
Omwikkelen met spek, bedruppelen met wat olijfolie en bestrooien met vers gemalen peper en zout.
Pastinaken roosteren op een barbecue of in de oven op 160 0 C , afgedekt met alufolie.
Voor het serveren bedruppelen met citroensap, een druppel balsemico en een scheutje olijfolie. Lekker met een gemengde salade met bijv. raapstelen of bietenblad.




Pastinaakkoekjes

Een pittig bijgerecht, heerlijk met gekookte haver en appelmoes.
Serveren met winterpostelein of veldsla.
250 gr pastinaak
1 geklutst ei
1 eetl olie
2 eetl kwark
2 eetl meel
1 theel gemalen anijszaad
1 theel citroensap
iets zout.

Roer alles door elkaar.
Leg 4 -6 hoopje in de met olie opgewarmde koekenpan en druk ze iets plat.
Bak ze langzaam aan beide kanten knappend bruin.
Of bak de massa als 1 dikke pannenkoek en snij daarna in punten.

 

 


Pastinaak uit de oven met honing mosterd dressing

Voorbereidingstijd:10 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Aantal personen: 4


500 gram pastinaak
olijfolie
zout en peper
1 eetlepel vloeibare honing
1 eetlepel mosterd

Door pastinaak krokant te bakken in de oven komt de mooie zoete anijsachtige smaak nog beter tot zijn recht.
Na het bakken bestrijk je hem met de dressing en dan heb je heerlijke stukken pastinaak voor op een salade of als bijgerecht bij een lekker stuk gebraden vlees.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de pastinaak en snijd ze in stukken van ongeveer gelijke grootte en dikte.
Zo zorg je dat alle stukken tegelijk mooi bruin gebakken zijn.
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Leg de stukken pastinaak erop en giet wat druppels olijfolie op ieder stuk pastinaak.
Bestrooi met peper en zout.
Schuif het bakblik nu 25-30 minuten in de oven.
Hou het goed in de gaten dat het niet aanbrand.
Meng olijfolie, honing en mosterd tot een mooie dressing.
Haal het bakblik uit de oven en bestrijk de stukken pastinaak met dit mengsel en laat het nog even bakken in de oven.
Na maximaal 10 minuten heb je nu heerlijk krokant gebakken pastinaak.