Over Paksoi

Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt.
Het is een niet sluitende bladkool met knapperige witte stelen en nerven en grote donkergroene bladeren.
Paksoi heeft geen typische koolsmaak. Het smaakt eerder wat pittig.




Gestoofde paksoy (hoofdgerecht voor 4 personen)

500 gram paksoi
1-2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 mok water
versgemalen peper

Snijd het blad van de paksoi in repen en de en in circa 3 cm lange repen.
Doe de olie in de pan en leg daarop de gesneden paksoi.
Strooi het zout erover en zet alles op een niet al te hoog vuur.
Schep voortdurend om, tot na een minuutje de paksoi geslonken is en bedekt is met een laagje olie.
Voeg nu het water toe, zet het deksel op de pan en zet het vuur laag wanneer de deksel heet wordt.
Stoof de groente in 10 tot 15 minuten bijtgaar.
Schep tussentijds een keer om.
Bestrooi voor het opdienen de paksoi met tuinkruiden of paprikapoeder.




Gestoomde paksoy (bijgerecht voor 4 personen)

400 gram paksoi
1 theelepel kerriepoeder
1 sjalotje
1 theelepel olie
2 eetlepels gemalen kokos
snufje zout

Paksoi in reepjes snijden van circa 1 centimeter, lange repen halveren.
Paksoi wassen en laten uitlekken.
Pan voor 1/3 deel vullen met water en aan de kook brengen.
Paksoi in een vergiet doen en bestrooien met zout.
Het vergiet op de pan zetten en de deksel erop leggen.
De paksoi in 20 minuten beetgaar stomen. Intussen het sjalotje pellen en fijn snipperen.
In de koekenpan olie verhitten. Het sjalotje circa 1 minuut fruiten. Kokos en kerriepoeder toevoegen en 2 minuten mee fruiten.
De gestoomde paksoi erdoor scheppen en in een schaal opdienen.




Paksoyrolletjes met broodvulling

1 paksoi
100 gram fijngesneden ui
2 eetlepels chilipoederzout
rijst
zonnebloempasta
1 eetlepel olie
1 boterham
2 eetlepels
2 eetlepels

Doe 8 middelgrote koolbladeren apart en snijd de rest van de koolstronk in 1 centimeter brede reepjes.
Leg de apart gehouden bladeren in een vergiet, zet er een pan onder en begiet de bladeren met kokend water circa 1 liter. Leg een deksel op de vergiet en laat zo een poosje staan.
Smoor of fruit de ui glazig of bruin in olie.
Voeg het brood, gesneden kool, chilipoeder en zout toe en giet het water erbij.
Stoof alles in 5 minuten en bind daarna het meel.
Voeg de zonnebloempasta toe.
Vul de intussen slap geworden koolbladeren met deze vulling en rol vanaf het stengelgedeelte tot een mooi rolletje.
Zet de sluiting eventueel vast met een cocktailprikker.
Leg de rolletjes in een passende pan.
Zet het deksel op de pan, breng alles langzaam aan de kook en draai de vlam laag als het deksel heet is.
Voorkom aanbranden door een paar eetlepels water tussen de koolrolletjes te gieten.
Dien de rolletjes op als ze door en door warm zijn.

Lekker met een rauwkostsalade van rammenas of een wortelgroentesalade.
Vervang de zonnebloempasta door een andere notenpasta of door geroosterde hazelnoten met een beetje  olie.
Vervang voor de verandering de paksoi in Chinese kool of sla of groot bladerige (franse) spinazie.
Lekker bij dit recept is rijst met een pittige groentesaus.




Oosterse paksoysalade (voor 4 personen)

1 mango
4 ananasschijven
300 gram paksoi
2 eetlepels kerriesaus
2 eetlepels ananasvocht
1 eetlepel citroensap
3 theelepels ketjap

De mango schillen en in kleine blokjes snijden.
De schijven ananas in kleine stukjes snijden.
De paksoi in kleine stukjes snijden, wassen en goed uit laten lekken.
In een slakom de kerriesaus, het ananasvocht, het citroensap en de ketjap tot een sausje roeren.
Schep de paksoi, mango en de ananas door het sausje en zet hem een tijdje koel weg.




Paksoitaart

Deeg:
250 gr bloem
75 gr volkorenmeel
125 gr boter
1 dl koud water

Vulling:
800 gr paksoi
75 gr gehakte pistachenoten
3 el gehakte rozijnen
100 gr geraspte kaas
4 eieren
1½ dl room
¼ tl nootmuskaat

Kneed de ingrediënten van het deeg door elkaar.
Bekleed een ingevette taartvorm met 2/3 van het deeg.
Zet de rest even weg in de koelkast.
Snij de paksoi in reepjes en blancheer 3 minuten.
Spreid de reepjes uit om te drogen.
Strooi de noten over de deegbodem.
Meng de paksoi met de kaas en de rozijnen en spreid uit over de noten.
Klop drie eieren los met de room en de nootmuskaat en giet dit over de taart.
Rol de rest van het deeg uit en maak er een deksel van.
Snij de randjes bij. Decoreer de taart met restjes deeg.
Klop het 4e ei los en bestrijk hiermee de taart.
Bak gaar in 45 minuten op 180 graden.





Stampot van paksoi

0,8-1 kg paksoi
1 kg  aardappelpuree
1 ui
zout, vers gemalen peper
enkele eetl. olie
4 eetlepels geroosterde zonnepitten.

Was de paksoi, snij ze klein en houdt het groen apart.
De stengels samen met de gesnipperde ui in wat olie roerbakken en na 5 min. het groen toevoegen.
Nog even laten slinken en daarna door de aardappelpuree roeren.
Voor het opdienen bestrooien met geroosterde zonnepitten. Of een dubbele portie zonnepitten vermengen met 1 ei, 2 eetl. tarwemeel, zout en water en er in de koekenpan 4 koekjes van bakken.