Over Meiraap

Meiraapjes zijn ronde witte knolletjes. Ze worden soms verkocht met het loof er nog aan, maar niet altijd. Meiraapjes zijn lekker zacht en mals. Meiraapjes smaken lichtzoet. Ze combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes, courgettes of doperwtjes. Ze passen prima bij zomergroenten als paprika en aubergines. Ook combineren ze heel goed met wintergroenten, zoals prei.



Meiraapjessalade

Rasp de meiraapjes, maak een sausje van mayonaise, yoghurt, peper, zout en peterselie. Meng alles door elkaar. Lekker op brood of als fris bijgerecht bij de warme maaltijd.


 


Meiraap salade met appel, noten en bosui

Soms kom je groentes tegen waarvan je geen idee hebt wat het is. Zo zagen wij meiraap in de winkel liggen. Meiraap? Daar gaan we wat mee maken. Meirapen zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je rauw eten, dus je kan er een heerlijke salade van maken! Dat hebben wij ook maar gedaan. In dit meiraap recept gebruiken we zoete appel, bosui, noten en een yoghurt dressing met bieslook. Het is een super frisse meiraap salade met een bite, want de meiraap smaakt ook een beetje pittig zoals een radijsje, vinden wij. Eet je deze salade als lunch, dan zijn de hoeveelheden goed voor 2 personen. Maak je dit salade recept als bijgerecht, dan kun je er met 6 personen van eten. Of minder, want je kan ook een portie bewaren voor de volgende dag! Meiraap is een bijzondere groente die rijk is koper en foliumzuur. Koper is voor het lichaam erg belangrijk. Zo is het nodig voor de aanmaak van hemoglobine, een stof in het bloed dat zuurstof transporteert, en is het nodig voor de opname van vitamine C, een krachtig antioxidant. Foliumzuur speelt een grote rol bij het vormen van rode bloedlichamen. Variatie in je voeding is belangrijk, zo zorg je ervoor dat je lichaam een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Lekker uitproberen dus, die vreemde groentes!


Bereidingstijd: 15 minuten Aantal personen: 2 - 6

Ingrediënten:

Appel - 2, zoete appels
Gemengde noten - 60 gram,
ongezouten Vers gemalen peper
Bosui - 1

Dressing:
Yoghurt - 2 eetlepels
Mayonaise - 1 eetlepel
Bieslook - 1 eetlepel
Peper - 1 theelepel


Bereidingswijze:
1. Was de meiraap goed en snij een plakje van de boven- en onderkant 2. Snij de meiraap doormidden en vervolgens in dunne plakjes 3. Was de appels, snij doormidden en verwijder het klokhuis met een mes 4. Snij de appel in dunne plakjes 5. Meng appel en meiraap in een kom 6. Meng de ingrediënten voor de dressing in een klein kommetjes en schep door de salade 7. Verdeel de salade over twee borden als je dit gerecht als lunch wilt eten. Eet je de salade met meer personen als bijgerecht, laat dan lekker in de schaal liggen 8. Hak de noten grof en strooi over de salade 9. Snij de bosui in ringen en strooi over de salade 10. Nog wat vers gemalen peper er overheen en dan

 


Meirapen(meiknolletjes) uit de oven met walnoot en ravioli

meiraap ravioli500 g meiknolletjes
ca. 7 eetl. fruitige olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
naaldjes van 2 takjes rozemarijn, wat thijm
snufje zout, peper
50 g walnoten, grof gehakt
balsamico-azijn (di Modena)
verse ravioli (funghi porcine van Albert Heijn)
Parmezaanse geraspte kaas
peterselie

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de steelaanzet uit de meiknolletjes en schil ze (met een dunschiller) waar hun schil er niet mooi en gaaf uitziet. Snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Hussel de plakjes in een ruime, lage ovenschaal om met een theelepeltje zout, peper, de olijfolie, knoflook en rozemarijn en thijm. Dek eventueel af (met aluminiumfolie) en zet 30 minuten in het midden van de oven, schep tussendoor een keer om. De oventijd hangt af van de versheid van de knolletjes: ze moeten zacht, maar nog wel stevig worden. Rooster intussen de walnoten licht in een anti-aanbakpan. Haal het folie van de knolletjes af, bestrooi met de walnoten en voeg eventueel nog wat olie toe. Schep om en zet nog ca. 10 minuten terug in de oven. Schep de meiknolletjes ten slotte nogmaals om en bedruppel gul met balsamico-azijn naar smaak. Eet met verse ravioli (funghi porcini van Albert Heijn) met Parmezaanse kaas en garneer met peterselie. En eventueel met een gemengde salade (met mozzarella of feta).