Over Koolrabi

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant.
Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet.
Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Onder de schil zijn beide variëteiten wit-geel van kleur.
De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger.
Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig.
Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.
Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels, en is bovendien een bron van kalium. Koolrabi komt onder andere uit Nederland.

 


Couve à mineiro

10 grote bloemkoolbladeren of koolrabibladeren
2 teentjes knoflook
50g mager rookspek

Couve mineiro is een koolsoort die hier onbekend is.
De beste vervanging is het loof van bloemkool of eventueel de bladeren van koolrabi.
Het loof in milimeterdunne reepjes snijden. Braziliaanse koks doen dat door de van de dikke nerven ontdane bladeren op een stapeltje te leggen, ze heel stevig in de lengte op te rollen en vervolgens met een vlijmscherp mes in flinterdunne reepjes te snijden.
Snijd het mager rookspek in kleine blokjes en laat dit even bakken in enkele lepels neutrale olie.
Voeg de fijngesneden knoflook toe en de reepjes kool en laat dit mengsel ongeveer 5 minuten bakken.
Af en toe met een vork losjes omscheppen, zodat de koolsliertjes niet aan elkaar plakken en het kookvocht snel verdampt.
Op een apart schaaltje serveren.

 


Koolrabi à la crême (gerecht voor 4 personen)

1 kg koolrabi
1 sjalotje
15 gram boter
10 gram bloem
2 dl melk
peper
nootmuskaat
zout
100 gram gerookte ham of rooktofu
½ eetlepel fijngehakte peterselie

Schil de koolrabi's en snijd ze in reepjes.
Kook ze in weinig water met zout in 15 tot 20 minuten bijtgaar.
Giet ze af. Pel en snipper het sjalotje.
Verhit de boter in een pan en fruit het sjalotje enkele minuten.
Voeg de bloem toe en maak met de melk een roux.
Snijd de ham of tofu in kleine blokjes en roer deze met de fijngehakte peterselie door de saus.
Roer de saus door de gare groente.
Op smaak brengen met vers gemalen peper, zout en geraspte nootmuskaat.

 


Koolrabi in room met tuinkers (bijgerecht voor 2 personen)

1 koolrabi
1 cm water in de pan
zout & peper
75 gram crème fraîche
2 eetlepels fijngeknipte tuinkers
geraspte nootmuskaat
citroensap

Schil de koolrabi, snijd deze in dunne reepjes en kook ze in 8-10 minuten gaar in het water met het zout.
Laat het geheel uitlekken en houd de pan warm.
Verwarm voor de room de crème fraîche, roer de tuinkers erdoor en breng alles op smaak met zout, peper, de geraspte nootmuskaat en het citroensap.
Voeg de koolrabireepjes toe, even verwarmen en eventueel nog met peper en zout op smaak afmaken.

 


Koolrabisalade (bijgerecht voor 2 personen)

1 koolrabi
25 gram gepelde hazelnoten
1 sjalotje of kleine ui
1/2 eetlepel boter
1 theelepel kerriepoeder
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel zure room
1/2 theelepel gemberpoeder
zout en peper

Schil de koolrabi en rasp hem grof.
Hak de hazelnoten grof.
Pel en snipper de ui.
Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui met het kerriepoeder.
Maak in een schaal een sausje van mayonaise, zure room, gemberpoeder, gefruite ui, zout en peper.
Schep de koolrabi en noten erdoor.
Lekker bij gebakken vis en aardappelen.




Koolrabisalade met walnoten (4 personen)

2 koolrabi's
2 eetlepels slasaus
1 eetlepel azijn
peper & zout
1 eetlepel fijngeknipte peterselie
50 gram walnoten

Schil de koolrabi's en rasp ze grof.
Maak een sausje van de slasaus, de azijn, peper, zout en de peterselie.
Schep het sausje door de koolrabi.
Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

 


Gevulde koolrabi (4 Personen)

4 koolrabi’s
plak ham van 200 gr.
200 gr. champignons fijngehakt
1 hardgekookt ei
zout en peper
1 tl. paprikapoeder
100 gr. geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 C.
Schil de koolrabi’s en kook ze 10 minuten in ruim water met zout.
Haal ze er uit en bewaar het kookvocht.
Laat ze iets afkoelen en hol ze uit met een lepel.
Snij het uitholsel fijn met de champignons , de ham, het ei, de helft van de kaas, het zout en de peper.
Vul de koolrabi’s met dit mengsel en zet ze in een ingevette ovenschaal.
Schenk een laagje van het kookvocht op de bodem en bestrooi ze met de rest van de kaas.
Laat de koolrabi’s in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar worden.

 


Koolrabi in sinaasappelsaus

1 koolrabi
1 dl sinaasappelsap
de schil van een kleine sinaasappel
2-3 schijfjes gemberwortel
1 el arrowroot (of maizena) aan gemaakt in 1 dl sinaasappelsap
1 el honing
10 gr boter

Kook of stoof de, in blokjes gesneden, koolrabi.
Breng de sinaasappelsap met schil en gember langzaam aan de kook.
Laat van het vuur af 10 minuten trekken.
Verwijder de schil en de gember.
Zet de pan weer op het vuur en bind de saus met de aangemaakte arrowroot.
Haal de pan van het vuur en klop de boter en de honing erdoor.  




Koolrabi in zoet zuur

1 koolrabi
1 ui gesnipperd
handje rozijntjes
½ appel in stukjes
olie
sap van 1 sinaasappel
1 el. citroensap
1 el. honing
1 tl. kerrie poeder
½ tl. koriander
mespuntje kaneel
peper
zout
1 el. verse fijngeknipte kriuden.

Schil de koolrabi en snijd ze in stukjes.
Fruit de ui met de kerrie en koriander in wat olie.
Voeg de koolrabi en de appel toe en laat alles 10 min.
Stoven tot het bijna gaar is.
Doe de rozijnen , honing, citroensap en sinaasappelsap erbij en laat het nog 5 min stoven.
Maak het op smaak met kaneel, peper en zout.
Bind het vocht eventueel met maizena.
Garneren met de verse kruiden




Eenpansmaaltijd met koolrabi

0.8 kg koolrabi
800 g aardappels
4 verse worstjes
zout
peper
3/8 l water
4 eetl. slagroom
1 eetl. bloem
jonge koolrabi blaadjes.

De koolrabi en aardappels schillen en in 2 cm dikke reepjes snijden.
De aardappels met de worst, zout, peper en water in een pan doen en 10 min.
Zachtjes koken, de koolrabi toevoegen en nog 10 min. laten koken.
Het fijngesneden blad op het laatst toevoegen en even laten meekoken.
Het  overgebleven vocht binden met een mengsel van meel en room en bij de koolrabi doen.




Koolrabisalade met fruit.

Salade:
2 koolrabi’s
2 appels
1 sinaasappel.

Dressing:
1 hard gekookt ei
sap van 1 citroen
1 theel. mosterd
2 theel. provençaalse kruiden
5 eetl. (walnoot)olie
peper en zout

Garnering:
40 g fijngehakte walnoten.

Eidooier fijn prakken en mengen met 3 eetl. citroensap, mosterd, kruiden en zout en peper naar smaak.
Olie erdoor kloppen.
Eiwit fijn hakken en erdoor roeren.
Koolrabi schillen, grof raspen en door de saus scheppen.
Appels schillen, in blokjes snijden en besprenkelen met de rest van de citroensap.
Sinaasappel dik schillen, in stukjes snijden met de appel door de salade scheppen.
Garneren met de walnoten.