Over Komkommer

De komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van de meloen en de courgette.
De komkommer groeit aan een klimplant met grote bladeren.
Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien.
De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is.
Al rijpend verkleurt de vrucht naar geelgroen.
Komkommers worden geteeld in Nederlandse kassen, waar ideale groeiomstandigheden de perfecte kwaliteit garanderen.
Deze sappige vriend is door zijn frisse smaak één van de meest populaire saladegroenten in ons land.
Maar je kunt er meer mee: ook stoven en bakken.

 


Witte komkommersalade

1 grote komkommer(circa 500 gr.)
zout
6 el. koude crème fraîche
1 a 2 el. koude boerenyoghurt
2 el olijfolie
versgemalen zwarte peper
½ teentje knoflook uitgeperst
1 tl. citroensap
1 ½ el fijngesneden dille

Schil de komkommer, halveer hem overlangs en schraap met een theelepel de zaadjes weg.
Snijd de komkommer in niet al te dunne boogjes en doe ze in een ruime kom.
Bestrooi ze met krap 2 tl.
Zout en laat de komkommer 1 tot 2 uur in de ijskast ‘uitwateren’.
Giet vlak voor gebruik het vrijgekomen vocht weg en roer crème fraîche, yoghurt en olijfolie door de komkommer.
Breng de salade op smaak met een weinig zout, veel peper, de knoflook, het citroensap en de fijngesneden dille.
Houd de knoflook aan de bescheiden kant, die smaak moet ondersteunen maar mag beslist niet overheersen.

 


Komkommersoep met crème fraiche

Ca. 500 gr. komkommer (1 stuk) grof raspen.
Van 25 gr. boter, 2 el bloem en ca. ¾ liter water een roux maken.  
De komkommer en twee kruidenbouillon tabletten toevoegen.
Ca. 10 min. laten doorkoken.
Peper, 2 el dille en ca. ¾ crème fraiche toevoegen.
Op de borden de rest van de crème fraiche verdelen.