Over Groenselderij

Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen.
Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels.
Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden.
Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade.
Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie.


Gebakken groenselderij met walnoten voor 2 personen

1 kleine stronk groenselderij
1 kleine ui gesn.
1 teen knoflook
geperst
½ appel
25 g walnoten
1 theel. mosterdzaad
1 theel. komijnzaad
Garam masala of kerrie
olijfolie om in te bakken
Walnootolie voor de finishing touch.

Groenselderij wassen en in stukjes van 5 cm. snijden.
Appel in partjes snijden. Ui fruiten in hete olie.
Knoflook, mosterd- en komijnzaad toevoegen en mee fruiten.
Appelpartjes en walnoten toevoegen en al omscheppend even meebakken.
Steeds een hand groenselderij stukjes toevoegen en even omscheppen.
Op smaak brengen met garam masala of kerrie.
Voor het opdienen een beetje walnootolie over de groente druppelen.
Lekker met gemengde wilde & bruine rijst.

 


Groenselderijsalade

1 stronk groenselderij
citroensap
honing
appel
sesamzaad
walnoten
kaas.

Snijd de stelen van de groenselderij in smalle reepjes (het blad kan voor de soep gebruikt worden).
Meng het citroensap desgewenst met wat honing, stukjes appel, sesamzaad, gehakte walnoten en blokjes kaas.
Verdeel dit over de gesneden groenselderij.
Deze salade is uitstekend geschikt als voorgerecht.

 


Salade van groenselderij en danish blue

Groenselderij
appel
danish blue
dadel
mayonaise
yoghurt
peper en zout.

Groenselderij en appel fijnsnijden, dadels ontpitten en fijnsnijden.
Danish blue (of andere blauwschimmelkaas)verkruimelen of klein snijden.
Mayonaise en yoghurt mengen (verhouding naar eigen smaak) en op smaak brengen met peper en zout.

 


Witlof/selderijgratin

Witlof
groen- of bleekselderij
plakjes spek
crème fraîche
witte wijn (of bouillon)
peper en zout naar smaak.

Halveer een stronk witlof en snij een stengel bleekselderij op dezelfde lengte.
Leg ze tegen elkaar aan en rol ze in een plakje spek.
Naast elkaar in een lage ovenschaal.
Hoeveel je er per persoon wilt hebben mag je zelf bepalen.
Meng gelijke delen bouillon en crème fraîche (scheutje witte wijn mag ook) en giet dit over de groente tot het voor 2/3 bedekt is.
Deksel of aluminiumfolie erover en in een oven van 200 graden.
Lekker bij aardappelpuree

 


Gebakken groenselderij met walnoten voor 2 personen

1 kleine stronk groenselderij
1 kleine ui gesn.
1 teen knoflook geperst
½ appel
25 g walnoten
1 theel
mosterdzaad
1 theel. komijnzaad
Garam masala of kerrie
Zonnebloem- of olijfolie om in te bakken
Walnootolie voor de finishing touch

Groenselderij wassen en in stukjes van 5 cm. snijden.
Appel in partjes snijden.
Ui fruiten in hete olie. Knoflook, mosterd- en komijnzaad toevoegen en mee fruiten.
Appelpartjes en walnoten toevoegen en al omscheppend even meebakken.
Steeds een hand groenselderijstukjes toevoegen en even omscheppen.
Op smaak brengen met garam masala of kerrie.
Voor het opdienen een beetje walnootolie over de groente druppelen.
Lekker met gemengde wilde & bruine rijst.


Groenselderij met maïs en roomsaus voor 2 personen

½ bos groenselderij
maïskorrels
1/2 theel. Italiaanse kruiden
peper en zout naar smaak
boter om in te bakken

Roomsaus:
een klont boter
1 eetl. bloem
1 dl. melk
1/3 dl. slagroom of sojacuisine
peper en zout
evt. 1/2 rode paprika

Blad en onderkant van de selderij afsnijden.
Stelen in stukjes snijden van ca. 5 cm. en zachtjes stoven in boter.
Maïskorrels  toevoegen.
Op smaak brengen met de kruiden en peper en zout.
Laat nog ongeveer 5 min. stoven tot de selderij beetgaar is.
Intussen de roomsaus maken.
Boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar min. laten garen.
Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren.
Tenslotte de room erbij gieten en de saus op smaak brengen met peper en zout.
Groente evt. garneren met wat fijngeknipt selderijblad en serveren met de roomsaus.
Heerlijk met gemengde rijst.

Tip: ook lekker met paprika erdoor.
Stoof de in stukjes gesneden paprika met de selderij mee.