P1050378web

Hallo. Ik ben Jan-Jaap Scholten. Ik ben de tuinder op de Nieuwe Akker. Meer dan 15 jaar heb ik ervaring in de biologische groenteteelt.
Als jongetje was ik het kind dat het leuk vond om met moeders mee te gaan naar de moestuin. Ja, het zat er al vroeg in. Ik ben na mijn middelbare school, tropische landbouw gaan studeren en kwam via het vak “alternatieve landbouw” bij de biologische landbouw terecht. Na mijn studie “biologische landbouw” aan de Landbouw Universiteit in Wageningen, ben ik op een biologische zorgboerderij gaan werken.

Op een gegeven moment begon het boeren op een eigen bedrijf te trekken: in 2011 ben ik met De Nieuwe Akker begonnen. Eerst op een perceel in Lettele en ik pacht nu al 3 jaar een stuk grond op het platteland van Schalkhaar.

De basis voor de zelfoogsttuin is ‘Community Supported Agriculture’. het is een sociaal en economisch concept waarbij boer en deelnemer de kosten en de oogst delen. Klanten nemen een oogstabonnement voor een jaar af en kunnen daarvoor een heel groeiseizoen natuurlijk geteelde groenten oogsten. Door het vooraf betalen, ben ik verzekerd van loon voor het hele seizoen. Ik kan me volop aan het telen van de groenten wijden en hoef me daarbij geen zorgen te maken over afzet of schommelende marktprijzen. Het oogstrisico wordt gedeeld: valt er veel te oogsten, heeft iedereen profijt. Is de oogst minder, dan zijn er altijd nog genoeg andere groenten. Jaarlijks krijgen de deelnemers inzage in de open boekhouding en ook inspraak in de te telen gewassen.

Ik geniet ervan om op het land bezig te zijn. Elke dag is weer anders. Het begint met de grondbewerking na de winter:  frezen, bemesten, ploegen, cultiveren, teeltbedden maken en zaaien. Ook kweek ik planten voor in de tunnelkas. Het is altijd spannend hoe het biologische zaad opkomt: vaak neem ik twee rassen om te kijken wat beter resultaat oplevert.

In mijn eentje doe ik het werk, maar ik huur wel trekkers en ander materieel in, als het nodig is. Ook helpen vrienden en leden van de zelfoogsttuin mee, als ik erom vraag. Zoals in het project ‘Uien’: het planten van uitjes is veel werk, dus deelnemers helpen mee met het planten en wieden ook daar onkruid, als ze toch op de tuin komen oogsten. De betrokkenheid is daardoor groter.

Aan de rand van de akker staat een aantal bijenkasten van bevriende imkers. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de bijen krijgen genoeg voedsel van de diversiteit aan planten op de zelfoogsttuin, mede door extra bloemenzaad dat ik voor hen zaai. De bijen zorgen voor bestuiving, wat de bloei en groei van de groenten en ook kleinfruit bevordert.

Het is toch mooi om van je hobby je werk te maken en ook anderen het plezier te geven van het eten van (h)eerlijk groenten, dichtbij huis te oogsten.