Courgettesoep

courgettesoep begin6 lente-uitjes
1 kg groene courgettes
olijfolie
klontje boter
½ citroen
8 takjes verse munt
1,4 liter groente- of kippenbouillon
5 volle eetlepels zure room
150 g verse geraspte cheddar of pittige Goudse kaas

Snijd de lente-uitjes en courgettes met de hand of met een keukenmachine in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe. Laat even sudderen tot de courgette ‘glazig’ begint te worden. Voeg de groente- of kippenbouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een blender of keukenmachine. Schep er de zure room doorheen. Laat de soep goed heet worden, maar niet koken. Schep de soep op borden en strooi er de kaas overheen en de rest van de muntblaadjes.