Over Boerenkool

De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes.
De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden.
De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries.
Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten.
De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter.
De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan.

 


Boerenkool met champignons en walnoten

500g fijn gesneden boerenkool
2 sjalotjes
3 takjes peterselie
125g champignons
125g gerookte spekblokjes
1 tl marjolein
snufje nootmuskaat
zout & peper
30g walnoten
aardappelpuree.

Kook de aardappelen. Was en snij de peterselie grof.
Veeg de champignons schoon en snij ze in blokjes.
Verhit een pan met dikke bodem en bak de spekblokje.
Voeg de sjalot, champignons, marjolein, peterselie, nootmuskaat en de boerenkool toe.
Laat dit alles afgedekt op een laag vuur in ca 15 min. gaar worden.
Breng op smaak met peper en zout.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Bereid intussen de aardappelpuree.
Serveer de boerenkool in lagen tussen de aardappelpuree en garneer met de walnoten.
Besprenkel de boerenkool met balsamico-azijn.

 


Vegetarische boerenkool

500 g boerenkool
1 flinke winterwortel
2 uien
olie naar behoefte
scheutje tamari of bouillon
3 theel. gestampte koriander (of poeder wat wel minder lekker is)
2 theel. karwijzaad
4 -6 flinke aardappels.

Maak allereerst de uien schoon en snijd die fijn.  
Giet een laagje olie in de braadpan en fruit hierin de uien.
Maak de wortel schoon, snijd deze in plakjes en voeg deze bij de uien, samen met de koriander en de karwij.
Tijdens het fruiten maakt u de boerenkool schoon en klein.
Voeg deze ook bij de rest.
Schil de aardappels en maak er kleine blokjes van, en doe ze erbij.
Goed omscheppen en op een laag vuur gaar stoven.  
Zonodig wat water toevoegen en wat tamari.

Boerenkool op deze wijze toebereid is licht verteerbaar.
Dit gerecht is al een complete maaltijd, maar u kunt er nog gierst bij serveren of de aardappels niet meestoven, maar als aardappelpuree opdienen.

 


Caldo Verde (4 personen)

300 gr. geschilde kruimige aardappels
2 teentjes knoflook
1 el olijfolie
150 gr. Geritste en fijngesneden boerenkool
1 liter water
zoutolijfolie

Snijd de aardappels in stukken en de knoflook overlangs in dunne plakjes.
Verwarm de olijfolie in een soeppan en laat daarin de knoflook op laag vuur goudgeel kleuren.
Voeg aardappelen en kool toe en roer de groente door de geurige olie.
Voeg water en zout toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de groente 20 tot 25 minuten in een gesloten pan op laag vuur koken.
Pureer de groente samen met het kookvocht (in gedeelten) in een foodprocessor of pureer ze met een roerzeef.
Doe de lichtgebonden en prachtig diepdonkergroene soep terug in de pan, proef op zout, maal er peper naar wens bij en warm de soep nog even goed door.
Serveer de caldo verde in voorverwarmde diepe borden en laat ieder aan tafel naar smaak olijfolie door zijn soep roeren.
Niet huiverig zijn, begin maar met een ½ el. olie.
Al etende zal menigeen alras teruggrijpen naar de olie, want juist die heerlijk fruitige smaak van de olijfolie maakt de caldo verde tot wat ze is – een verrukkelijke zacht, smakelijk en gezond Portugees soepje.

 


Boerenkool met peen (Voor 2 personen)

600 gr boerenkool
50 gr havervlokken
1 kg aardappels
zout
2 dl. Melk
boter
200 gr peen

Kook de boerenkool in een grote pan 20 min.  
Giet het kookwater in een bak en doe 3 dl. ervan terug in de pan.
Strooi de havervlokken over de boerenkool en leg de aardappelen met het zout en de gesneden peen erbovenop.
Stoof alles in 20 min. Gaar.
Schep de aardappels en peen tussentijds een keer om maar roer niet verder in de pan.
Zorg ervoor dat er genoeg water in de pan blijft en vul zonodig aan met het kookvocht van de boerenkool.
Als de aardappelen gaar zijn alles stampen en de melk en boter toevoegen.

 


Boerenkool met knoflook

500 g gesneden boerenkool
grof zeezout
2 eetl. olijfolie of sesamolie
2 tenen knoflook in dunne plakjes
2 eetl. sojasaus
140 g geroosterde pompoenpitten
1 citroen in partjes

Ook andere bladgroenten kunnen op deze manier verwerkt worden, bijv. spinazie, raapstelen, paksoi en andijvie.
4 l water in een grote pan aan de kook brengen.
2 theel. zout toevoegen.
Boerenkool zonder deksel 2 á 3 min. laten koken tot deze zacht en heldergroen is.
Laten uitlekken in een vergiet.
Olie verwarmen in een zware ruime braadpan op een half hoog vuur.
Knoflook toevoegen en 30 sec. bakken tot de knoflook zachtgeel is.
In geen geval bruin laten worden.
Champignons en sojasaus toevoegen en onder regelmatig roeren 2 á 3 min. bakken tot de champignons zacht zijn geworden.
Boerenkool 3 á 5 min. meestoven, tot alles zacht is.
Op smaak brengen met zout en bestrooien met pompoenpitten.
Opdienen met citroenpartjes ernaast.

Lekker met aardappelpuree.