Over Bloemkool

Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen.
Het is door zijn milde, toegankelijke smaak een van de meest populaire groenten in Nederland.
De meest bekende is de witte bloemkool.
Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad.
Naast de witte bloemkool is er ook een groene (meer aan het zonlicht blootgesteld dan de witte) en paarse variant.

 


Bloemkoolsoep

1 liter vegetarische bouillon
300 gram bloemkool
160gram kruiden roomkaas
1½ dl slagroom
peper en zout
4 toefjes groenekruiden naar keuze.

Kook de bloemkool gaar in debouillon.
Voeg roomkaas toe en pureer alles met de staafmixer.
Verwarm opnieuw.Klop met de staafmixer de slagroom door het bloemkoolmengsel tot het gaatschuimen.
Verdeel de soep over 4 voorverwarmde borden, garneer met eenkruidentoefje.

 


Bloemkoolquiche

700 gr aardappels, geschild en in stukjes
1 bloemkool
4 eieren
300 gr pittige kaas
komijn
peper
zout
1 dl melk

Verwarm de oven op 200 graden Kook deaardappels  15 minuten en de bloemkool 5 min.
Meng de andere ingrediënten.
Schep de aardappels in een ovenschaal.
Breek de bloemkool in kleine stukjes en doe ze bij de aardappel.
Meng het eimengsel erdoor.  
Bak gaar in de oven in 20minuten.

U kunt ook de bloemkool vervangen doorbroccoli.
In plaats van komijn gebruikt u dan watkerrie.

 


Bloemkool met kerrie en spinazie (bijgerecht voor 4 personen)

2 theelepels sesamolie
1½ theelepel kerriepoeder
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemalen gember
2 prei in dunne ringen
½ dl water
100 gram spinazie
2 theelepels zwart mosterdzaad
½ theelepel kurkuma
¼ theelepel komijnzaad
1½ eetlepel citroensap
1 middelgrote bloemkool
20 gram kokos met 2½ l water               

Doe de sesamolie, het mosterdzaad en de rest van de specerijen in een grote koekenpan met een deksel.
Laat deze zachtjes fruiten totdat het mosterdzaad begint te spetteren.
Voeg de preiringen toe en laat dit 1 minuut meebakken.
Roer het kokosmengsel erdoor.
Laat hierna de bloemkoolroosjes in de afgesloten pan 7 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de spinazie en het citroensap toe en laat het geheel nog 3 minuten zachtjes doorkoken.

Heerlijk bij Indiase rijstgerecht, aardappeltjes etc.
Lekker met kant en klare vegetarische balletjes of zelfgemaakt van ei vermengd met paneermeel met een scheutje sojasaus of tamari en kruiden naar eigen smaak.
Daar rol je de balletjes van en bak ze in een pan.

 


Bloemkool met knoflookmayonaise(voor- of bijgerecht voor 4 personen)

1 kleine bloemkool (circa 600 gram)
1 teentje knoflook
2 theelepels azijn
1 eetlepel
zwarte olijven
3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels magere kwark
zout en versgemalen peper
paar sprietjes bieslook

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
Kook ze in water met zout in 4 tot 5 minuten beetgaar.
Giet het af in een vergiet, laat de roosjes onder de koude kraan schrikken en goed uitlekken.
Roer de mayonaise, de kwark, de geperste knoflook, de azijn en wat zout en peper in een kom door elkaar.
Schep er de bloemkoolroosjes door en laat het afgedekt ongeveer 1 uur intrekken.
Doe de bloemkool in een ondiepe schaal.
Bestrooien met de olijven en met de grof geknipte bieslook.
Serveren met gebakken of gefrituurde aardappeltjes. .

 


Bloemkool met pittige tomatensaus (bijgerecht voor 2 personen)

1 kleine bloemkool
1 rode en groene peper
1½ theelepel chilipoeder
15 gram bloem
1 bolletje gember
1 ui
15 gram boter
1 teentje knoflook
1½ dl tomatensap
1½ eetlepel gembersiroop

Maak de bloemkool schoon, pel de ui en snipper deze fijn.
Halveer de pepers en haal de pitjes eruit.
Snijd vervolgens de pepers in flinterdunne reepjes.
Kook de bloemkool in een pan met ruim water in circa 15 minuten gaar.
Verhit intussen in een braadpan de boter.
De ui en de peper 3 minuten zachtjes bakken.
Roer er de chilipoeder door.
Pel de knoflook en pers deze boven de pan uit.
Nog 1 minuut zachtjes bakken.
Bloem toevoegen en al roerende het tomatensap erbij doen.
Blijven roeren tot er een gebonden saus ontstaat.
Gember fijnsnijden en met de gembersiroop door de saus roeren.
Eventueel op smaak brengen met een beetje chilipoeder.
Bloemkool afgieten en in en schaal doen.
Schenk er de helft van de saus over en serveer er de andere helft apart bij.

 


Roomsoep du Barry (voorgerecht voor 4 personen)

1 bloemkool
½ liter Provamel Soja Drink
80 gram Soja Cuisine
paar druppels citroensap
2 aardappelen
½ liter bouillon
nootmuskaat, zout, peper
2 eetlepels fijngesneden peterselie

Verdeel de schoongemaakte bloemkool in roosjes.
Schil de aardappelen, spoel ze af en snijd ze in blokjes.
Leg de roosjes en de blokjes in de bouillon en de Provavamel Soja Drink.
Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten koken.
Pureer de soep en breng het geheel op smaak met citroensap, nootmuskaat, zout en peper.
Roer er met een garde de Soja Cuisine door.
Bestrooi voor het opdienen met fijngesneden peterselie.

 


Salade van rauwe bloemkool (bijgerecht voor 4 personen)

3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
3 theelepels tomatenpuree
1 mespunt zout
300 gram bloemkool (zonder stronk)
1 worteltje (in plakjes gesneden)
1-2 eetlepels fijngeknipte bieslook

Vermeng de mayonaise, de yoghurt, de tomatenpuree en het zout tot een smeuïg sausje.
Schaaf de bloemkool fijn met een komkommerschaaf en vermeng het schaafsel meteen met de saus.
Garneer met de schijfjes wortel en strooi er de bieslook overheen.

 


Bloemkoolsoep met pesto (4 personen)

400 gr. Bloemkool
1 grote aardappel van 175 gr.
1 kippenbouillontablet
150 tot 200 gr. Kipfilet
2 el. Gepelde hazelnoten of 40 gr. Magere spekblokjes
1 ½ deciliter melk
scheutje room
zout en peper
1 el. pesto

Verdeel de schoongemaakte bloemkool in roosjes.
Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.
Breng 6 deciliter water met het bouillonblokje aan de kook en voeg de kipfilet en de stukjes bloemkool en aardappel toe.
In 10 tot 20 minuten gaar koken.
Rooster de noten in een droge koekenpan, laat ze op keukenpapier uitlekken en hak ze grof of bak de spekjes krokant.
Neem de kip uit de pan.
Gebruik een staafmixer of een foodprocessor om de groenten met het vocht te pureren.
Snijd de kipfilet in stukjes.
Doe alles terug in de pan,
schenk de melk en de room erbij en breng de soep weer aan de kook.
Op smaak brengen met zout, peper en pesto.
Strooi vlak voor het serveren de noten of de spekjes over de soep.
Eet er notenbrood of stokbrood bij.

 


Bloemkool met knoflook saus (voor- of bijgerecht voor 4 personen)

1 kleine bloemkool (circa 600 gram)
1 teentje knoflook
2 theelepels azijn
1 eetlepel
zwarte olijven
3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels magere kwark
zout en versgemalen peper
paar sprietjes bieslook

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
Kook ze in water met zout in 4 tot 5 minuten beetgaar.
Giet het af in een vergiet, laat de roosjes onder de koude kraan schrikken en goed uitlekken.
Roer de mayonaise, de kwark, de geperste knoflook, de azijn en wat zout en peper in een kom door elkaar.
Schep er de bloemkoolroosjes door en laat het afgedekt ongeveer 1 uur intrekken.
Doe de bloemkool in een ondiepe schaal.
Bestrooien met de olijven en met de grof geknipte bieslook.
Serveren met gebakken of gefrituurde aardappeltjes.

 


Bloemkoolquiche

700 gr aardappels, geschild en in stukjes
1 bloemkool
4 eieren
300 gr pittige kaas
komijn
peper
zout
1 dl melk

Verwarm de oven op 200 graden
Kook de aardappels  en de bloemkool 15 minuten.
Meng de andere ingrediënten. Schep de aardappels in een ovenschaal.
Breek de bloemkool in kleine stukjes en doe ze bij de aardappel.
Meng het eimengsel erdoor.  Bak gaar in de oven in 20 minuten.