Over Bleekselderij

Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant.
Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, worteltje en stengel bleekselderij.
Tegenwoordig staat bleekselderij, met zijn frisse smaak, vooral bekend als saladegroente.
Maar bleekselderij kan ook worden gebakken, gestoofd of gekookt.


Ovenschotel met bleekselderij

olie
flink bosje bieslook
1 bos bleekselderij
1 kg kruimige aardappelen
1 pakje witte saus
1 zakje gratinkaas
50 g baconplakjes
250 g (dikker gesneden) plakken achterham

Kook de aardappelen gaar. Haal de bleekselderijstelen los, was ze, snijd ze in drieën en kook ze in 5 min. beetgaar.
Bak de baconplakjes knapperig in 1 el olie, laat ze op keukenpapier uitlekken en verkruimel ze.
Bereid de witte saus volgens de beschrijving op het pak en knip de helft van de bieslook erboven af.
Verwarm de oven op 175°C.
Giet de aardappelen af, stamp ze tot puree en roer er de baconkruimels en de rest van de geknipte bieslook door.
Breng de puree op smaak met zout, peper uit de molen en nootmuskaat en schep die in een ingevette ovenschaal.
Wikkel steeds 3stukken selderij in een plak ham en leg ze naast elkaar op de puree.
Schenk de saus over de hamrolletjes en bestrooi met de kaas.
Bak de schotel in het midden van de oven in 30-35 min. goudbruin en gaar.

 


Bleekselderijsalade (2 personen)

1 struik bleekselderij
1 ui
2 el.  mayonaise
1 el. gepureerde tomaat
1 tl. kerrie poeder
1 tl. paprikapoeder
1 tl. cayennepeper
zout.

Maak een sausje van de mayonaise, tomaat, kerrie- en paprika-en cayennepoeder en het zout.
Snij de bleekselderij en de ui en doe ze in een kom.
Roer het sausje erdoor en zet het 30 minuten in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.

 


Ha foo yung dahan (voor 4 personen)

4 eieren losgeklopt
2 lente-uitjes, gesnipperd
1 stengel bleekselderij, fijn gehakt
100 gr. Taugé
150 gr. Gepelde Hollandse garnalen
zout en versgemalen peper
plantaardige olie of sesamolie voor het bakken. Voor de saus: 1 el. Sojasaus
1 el. Maïzena
1 el. Suiker

Meng alle ingrediënten behalve de olie in een kom. Verhit wat olie in een anti-aanbakpan.
Lepel genoeg van het eimengsel in de pan om dunne omeletten van circa 15 centimeter doorsnee te maken en bal snel aan beide kanten goudbruin.
Doe de gebakken omeletten op een schaal.
Ga door met bakken tot het eimengsel op is.
Doe de gebakken omeletten terug in de pan en giet er zoveel heet water (of bouillon) over dat ze net bedekt zijn.
Breng het net tegen de kook aan.
Zo warmt u de omeletten op en krijgt de saus smaak.
Neem de omeletten met een schuimspaan uit de pan en doe ze over op een schaal.
Maak nu de saus.
Maak een papje van de sojasaus, maïzena en suiker.
Roer dit door het kooknat in de koekenpan om dat nog meer smaak te geven en het te binden.
Laat een paar min. Koken tot u een dikke, maar vloeibare saus hebt.
Giet de saus over de omeletten en dien onmiddellijk op.

 


Vegetarische feestmaal (3 – 4 personen)

1 struik bleekselderij
zout en peper
5 plakjes bladerdeeg
3 eieren
2 deciliter koffieroom of schenkroom
150 gram gorgonzola of magor

Maak de bleekselderij schoon, was de stengels,
snijd ze in smalle boogjes en laat ze in kokend water met zout in ongeveer 8 minuten gaar worden.
Laat intussen het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Rol het deeg op een met bloem bestoven ondergrond uit.
Bekleed een ingevette quichevorm – doorsnee 24 centimeter – met het deeg en prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
Verdeel de reepjes bleekselderij over de bodem en strooi er peper over.
Klop de eieren met de room en de kaas glad.
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Schenk het mengsel over de bleekselderij en strijk het ook over de opstaande deegrand.
Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in 40 tot 50 minuten gaar.
De taart kan een dag eerder worden gemaakt, om vervolgens, afgedekt met folie, te worden opgewarmd.

 


Bleekselderij met roomkaas (voor 2 personen)

1 bleekselderij
citroensap
125 gr. roomkaas
zout
peper
2 el. Grand Marnier
2 el. gehakte walnoot
blaadjes selderij.

Was en snij de selderijstelen en hou een paar blaadjes apart.
Meng de roomkaas met zout, peper en de Grand Marnier.
Vul de stelen met het kaasmengsel.
B.v. met een spuitzak. Bestrooien met de walnoten en garneren met selderijblaadjes.

 


Hazelnoot dip voor rauwe bleekselderij

Citroensap
mayonaise
50 gr. gemalen en 25 gr. gehakte hazelnoot
e.v.t. suiker.

Mengen en serveren bij rauwe bleekselderij.

 


Tapenade met bleekselderij

Snij 2 stengels bleekselderij in stukken en bak ze in olijfolie tot ze zacht zijn.
Pureer ze met 2 wortelen, 1 teentje knoflook, 60 gram groene olijven in een keukenmachine.
Roer er 50 ml olijfolie door en peper naar smaak.