Rode bietensoep (voorgerecht voor 4 personen)

400 gram gekookte bieten
4 waspeentjes
2 teentjes knoflook
1 flinke aardappel
1 grote ui
2 eetlepels (olijf)olie
1 eetlepel tomatenpuree
1-2 theelepels wijnazijn
tabasco
2 eetlepels gehakte peterselie
½ theelepel Provençaalse kruiden
1 liter bouillon

Schil de bietjes en snijd ze in blokjes.
Houd een paar eetlepels achter.
Snijd de geschilde aardappel ook in blokjes.
Was de peen en snijd ze schijfjes.
Snipper de ui en de knoflook.
Verhit de olie in een soeppan en laat de ui en de knoflook glazig fruiten.
Laat de tomatenpuree en de kruiden kort mee fruiten.
Voeg de bietjes, de aardappel en de peen toe en laat ze omscheppend kort mee fruiten.
Giet de bouillon in de pan en laat de soep, met de deksel op de pan, circa 20 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer.
Breng de soep op smaak met de azijn en een paar druppels tabasco.
Roer de achtergehouden blokjes biet erdoor en strooi er de gehakte peterselie over.