Over de Biet:

De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm. Daarnaast bestaan er ook variëteiten met langwerpige vormen en met geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt.


Atjar Biet (zuur van rode bieten)

Maak de bieten schoon en kook ze gaar.
Snij daarna de bieten in dunne plakjes.
Doe ze in een pot en giet er de koude Indische gekruide azijn over.
In plaats van Indische gekruide azijn kunt u ook gewone azijn nemen.
In de gewone azijn doet u wat schijfjes djahe, kruidnagels en peperkorrels.
Laat voor gebruik de Atjar Biet een paar dagen in de koelkast staan zodat de kruiden er lekker in kunnen trekken.

 


Bietensalade

Voor de saus:
2-3 eetl. yoghurt
iets zout, peper
1 theel. mosterd
wat citroensap en een scheutje diksap

OF

4 eetl
olie
1 eetl
mosterd
1 t. knoflook uit de pers
1 theel
Worcestershiresaus
zout, peper
2 eetl. azijn.

Roer één van deze sauzen door:

  • 2-3 in blokjes gesneden of grof geraspte (gekookte) bieten, al of niet vermengd met 1 gesnipperde ui en een in blokjes gesneden appel.
  • 2-3 in blokjes gesneden (gekookte) bieten en 200 g zeer fijn gesneden andijvie. 
  • 2 in blokjes gesneden of gerapte (gekookte) bieten en ½ geraspte knolselderij.
  • 2 geraspte (gekookte) bieten, 1 in plakjes gesneden banaan, 1 in partjes verdeelde sinaasappel of mandarijn.

 


Rode bietensalade

0.6 kg gare en fijn gesneden rode bieten
0.2 kg gare en fijn gesneden aardappels
0.2 kg fijn gehakte rauwe uien & 0.2 kg fijn gesneden appels.

Mengen met mayonaise, yoghurt, kruiden, bouillonpasta, tamari, augurkjes naar smaak.
Serveren op een rand van sla en garneren met gekookte eieren, augurkjes, peterselie,enz.

 


Bietensalade

200 gram bieten
1 gare aardappel
1,5 eetlepel azijn
1 eetlepel mosterd
1 appel - uitjes en augurken uit het zuur
2 eetlepels olie
zout en peper
50 gram veldsla

Kook de bieten en stroop de schillen eraf en snijd deze in kleine stukjes.
Hak de augurken, uitjes en de aardappel fijn en meng dit alles met de olie, azijn, zout, peper en mosterd.
De gesneden veldsla en de stukjes appel als laatste hierdoor mengen.

 


Rode bietensalade (bijgerecht voor 4 personen)

1 kg rode bieten
5 eetlepels appelazijn
beetje geraspte sinaasappelschil
½ theelepel karwijzaad
½ ui - zout en peper
½ bosje peterselie
7 eetlepels (olijf)olie
2 theelepels suiker

Kook de bietjes in ongeveer een uur gaar.
Schil ze en snijd ze in plakjes.
Maak een marinade van olie, azijn, suiker, geraspte sinaasappelschil, karwijzaad, gehakte ui, peper en zout en giet dit over de bietjes.
Met gehakte peterselie bestrooien en enige tijd goed koud wegzetten zodat de marinade er goed kan intrekken.

 


Bietjes in de koekenpan

800 gr bieten
2 bananen
scheutje olie
2 appeltjes
1 ui of 2 sjalotjes

Boen de bietjes schoon en kook ze in de schil gaar.
Ontdoe ze van hun schilletje als ze nog warm zijn.
Maak de ui schoon en snijd deze in stukjes.
De bananen en de appeltjes in kleine stukjes snijden.
Fruit de ui in de olie bak dan de appel mee.
Snijd de bietjes in blokjes en voeg deze bij het uienprutje toe.
Net voor het serveren kunt u de bananenschijfjes voorzichtig even meebakken.
Tip: heerlijk met basmatirijst, maar ook met aardappeltjes etc.

 


Bietenchips (vegetarische snack)

rode bieten
frituurpan (met olie)
zout (kruidenzout)

Snijd de bieten in dunne plakjes.
Frituur ze met niet teveel tegelijk in de hete olie knapperig.
Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout.
Serveer de chips als hapje of als bijgerecht.

 


Rode bietensoep (voorgerecht voor 4 personen)

400 gram gekookte bieten
4 waspeentjes
2 teentjes knoflook
1 flinke aardappel
1 grote ui
2 eetlepels (olijf)olie
1 eetlepel tomatenpuree
1-2 theelepels wijnazijn
tabasco
2 eetlepels gehakte peterselie
½ theelepel Provençaalse kruiden
1 liter bouillon

Schil de bietjes en snijd ze in blokjes.
Houd een paar eetlepels achter.
Snijd de geschilde aardappel ook in blokjes.
Was de peen en snijd ze schijfjes.
Snipper de ui en de knoflook.
Verhit de olie in een soeppan en laat de ui en de knoflook glazig fruiten.
Laat de tomatenpuree en de kruiden kort mee fruiten.
Voeg de bietjes, de aardappel en de peen toe en laat ze omscheppend kort mee fruiten.
Giet de bouillon in de pan en laat de soep, met de deksel op de pan, circa 20 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer.
Breng de soep op smaak met de azijn en een paar druppels tabasco.
Roer de achtergehouden blokjes biet erdoor en strooi er de gehakte peterselie over.

 


Bietenschotel (4 personen)

Oven: 200 graden  /  Bakken: ca. 40 minuten
4 rode bieten
2 uien
200 gr rode kool
50 gr havermout
100 gr magere kwark
1 ei - 100 gr geraspte oude kaas
2 tl ketjap (Manis
olie
peper, zout

Maak de bieten schoon en schil ze. Schil ook de uien.
Rasp de bieten, uien en kool grof.
Vet een platte vuurvaste schaal met olie in.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng alle bestanddelen door elkaar behalve een kwart van de kaas.
Doe het mengsel in de schaal en strijk het glad.
Strooi de rest van de kaas erover.
Laat het gerecht in ca. 40 minuten gaar worden.
Tips:Lekker met een gekookt aardappel in de schil of meergranen rijst.
Vervang in de lente de kool door 200 gr geschilde en geraspte komkommer en voeg wat verse bieslook toe.

 


Bietensoep met courgette en zure room (4 personen)

500 gr. Gekookte bietjes
1 groentebouillontablet
1 courgette
zout en peper
1 ei
1/8 liter zure room
1 el. Fijngeknipte bieslook

Schil de bietjes en pureer ze.
Breng de puree met ¾ liter water en het bouillontablet aan de kook.
Snijd de courgette in kleine blokjes en kook deze zo’n 10 minuten in de bietenbouillion.
Kook het ei in 10 minuten hard. Breng de soep met zout en peper op
Garneer de schotel met peterselie en karwijzaad.  Serveren met rijst, bulgur of kasha (geroosterde boekweit). In Rusland worden bietjes vaak met kasha opgediend.

 


Gegratineerde bietjes

700 gr gekookte bietjes
50 gr boter
50 gr  volkorenmeel
4 ½ dl melk
150 gr geraspte kaas
peper en zout
2 el bieslook
50 gr gebroken walnoten
25 gr paneermeel
1 ½  tl karwijzaad
verse peterselie

Ontvel de bietjes, snij ze in blokjes en roerbak ze in de helft van de boter.
Smelt de rest van de boter in een schone pan, voeg het meel toe en laat even koken. Voeg de melk erbij, blijf roeren tot de saus begint te binden.
Voeg ¾  van de kaas toe, samen met peper, zout en bieslook.
Schep de roergebakken bietjes en de walnoten door de kaassaus.
Doe het mengsel in een ovenvaste schaal. Bestrooi de bovenkant met kaas en paneermeel.
Zet de schaal even onder de grill.
Garneer de schotel met peterselie en karwijzaad. 
Serveren met rijst, bulgur of kasha (geroosterde boekweit).
In Rusland worden bietjes vaak met kasha opgediend.

 


Gepofte bietjes met balsamico-azijn

van: Jamie Oliver
500 gr bietjes
10 teentjes knoflook, in de schil geplet
1 tl marjolein
zout
peper
6 el olijfolie
10 el balsamicoazijn

Kook de bieten 15 min.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem anderhalve meter aluminiumfolie en vouw dat dubbel.
Leg ze samen met de marjolein en de knoflook midden op de folie.
Doe er zout, peper, olijfolie en azijn op.
Vouw dicht en laat het 30 minuten gaarpoffen in de oven.

 


Bietenstamppot

500 gr. Gekookte en gesneden biet
700 gr. Gekookte aardappels
50 gr. Roomboter
2 appels
1 ui
olie
zout en peper
e.v.t. worst of een vleesvervanger.

Snij de ui en fruit deze in een beetje olie.
Pureer de aardappels en schep de bietjes en de ui er doorheen.
Verwarm de stamppot op een laag vuurtje.
Schil de appels en snij ze in plakken van 1 ½ cm. dikte.
Haal de klokhuizen er met een appelboor er uit.
Bak de appels zachtjes in de roomboter c.a. 3 minuten.
Leg de appels op de stamppot.

 


Russische rode bietjes met honing

Een kilo gekookte bietjes
2 uien
2 eetlepels azijn
1 eetlepel vloeibare honing
4 eetlepels crème fraiche
boter
zout en peper

Bak de gesnipperde ui in wat boter zacht en glazig.
Snijd de (in de schil gekookte) schoongemaakte bietjes in blokjes.
Schep ui en biet door elkaar en bak de groente enkele minuten op een niet te hoog vuur.
Roer er azijn en honing door.
Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Schep de crème fraiche erdoor.

 


Salade met bietjes, wortel en rode kool.

150 g bietjes
150 g winterpeen
150 g rode kool
1/2 eetl. fenegriekzaad
0.5 dl olijfolie
0.5 dl aceto balsemico
1 eetl mosterd
sap van ½ citroen
2 sjalotjes, gesnipperd
1,5 dl kwarkpeper en zout
event. verse basilicum, kervel, bieslook.

Kook de beitjes ca 20 min in de schil.
Laat ze afkoelen en pel ze. Snij de beitjes, de kool en de wortel in dunne reepjes.
Kneus het fenegriekzaad.
Verhit de olijfolie licht in een koekenpan en laat het fenegriekzaad hierin even ‘trekken’(niet kleuren).
Zeef het fenegriekzaad uit de olie en vermeng de olie met de mosterd, citroensap, de sjalotjes en de aceto basemico.
Giet dit mengsel over de groenten en laat ze hierin een uur marineren.
Klop de kwark luchtig met wat peper en zout naar smaak.
Desgewenst kunnen hier verse kruiden aan toegevoegd worden.
Serveerde kwark apart bij de salade.