Het heeft heel hard gewaaid. Er zijn wat dakplaten van het pompoenen/uienhok afgewaaid. Had ik ook niet goed vast gemaakt. Op de moestuin waren wat doeken los gegaan. De vorige winter zelfgebouwde schuur heeft geen krimp gegeven. Ben ik dan wel trots op.

Elk jaar kijk ik verspreid over het seizoen naar wat de groenten, die je kan oogsten, kosten als je ze koopt. En elk jaar zijn dat weeknr. 25, 35, 45 en 3 van het jaar daarop. Op die manier heb je een idee hoe de waarde van de groente zich verhoudt met de prijs van een jaarabonnement. Omdat ik van weeknr. 3 de prijzen nog niet kan bekijken, neem ik die van dit jaar. Ik ga er van uit dat je ongeveer 6 maaltijd-groenten oogst en daarnaast sla, kasvruchten zoals tomaten en af en toe kruiden zoals peterselie. Ik kijk uiteraard naar de prijzen van biologische groenten. En ik kijk bij een betaalbare aanbieder, zoals de Gouden Pompoen of inkoopcoöperatie de Oorsprong. Ekoplaza is een stuk duurder! Ik kom dan uit op een gemiddelde van € 19 per week. Ik garandeer 40 weken oogsten. Dus dan vertegenwoordigt een jaarabonnement 40 x 19 = € 760,- ! Dus als je een fanatieke oogster bent scheelt je dat meer dan de helft! Immers de huidige jaarprijs van een abonnement ligt op € 300,-. Ook als je minder fanatiek bent, bijvoorbeeld je gaat 10 keer niet en je oogst 30 keer per jaar dan is de waarde 30 x 19 = € 570,- Als je kijkt naar de waarden van voorgaande jaren zie je dat de prijzen elk jaar hoger worden. In 2021, 2022 en 2023 vertegenwoordigde het jaarabonnement een waarde van respectievelijk € 576 , € 676 en € 696. Aangezien de kosten elk jaar stijgen is het ook nodig dat de prijs van het abonnement aangepast wordt. Voor dit jaar heb ik dat niet gedaan, omdat ik 6 weken naar Portugal ga. Maar voor komend jaar zal ik dat zeker doen. Anders teer ik teveel in op mijn toch al bescheiden inkomen. Nu we het daar toch over hebben. Wat vind je een redelijk uurloon voor mij? € 10,00 of € 15,00 of € 20,00 of € 30 of € 40 of € 50 of …..Ben wel benieuwd wat je daar van vindt. En wat vind je een redelijk jaarinkomen voor mij? Netto. Ik werk ongeveer 40 uur per week. Gemiddeld over het hele jaar. Maar als ik de speciale projecten eraf haal zou je kunnen stellen dat 32 uur voldoende is. Wat zou je dan een redelijk inkomen vinden? € 1500, € 2000 of € 3000 per maand? Zou het wel mooi vinden als je daar over nadenkt. Wat verdien of krijg je zelf? En hoe vind je dat in verhouding staan met wat ik doe? Wat vind je een eerlijk inkomen voor mij? En wat zijn dan de consequenties voor de prijs van het oogstabonnement? Hierover wil ik graag met je van gedachten wisselen op de ledenvergadering op 19 december!

Nu er weer sprake is van nachtvorst, gaan er weer vliesdoeken over de groenten om ze te beschermen. Dus als je gaat oogsten en er ligt een doek overheen: Geen probleem, je mag het doek er af halen. Als je na het oogsten het maar weer terug legt!

Deze week beginnen we met het oogsten van schorseneren. Het zijn lange donkerbruine wortels. Ook wel arme lui's asperge of keukenmeiden verdriet genoemd. In de schil zit latex, wat hardnekkige rubberkleurige vlekken op de handen kan geven. Als de keukenmeiden op vrijdag schorseneren klaar moesten maken, konden ze in het weekend niet uit. Vandaar het verdriet. Om vlekken te voorkomen kan je met handschoenen aan werken of eerst koken en dan pas schillen. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de rechter - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork of spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Kort koken, beetje roomboter en zout erover. En smullen maar.

Te oogsten:

Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Koriander(16): Heeft zich zelf een tijdje terug uitgezaaid. Is nu oogstbaar. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Prei(20) Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ook de dunne prei oogsten a.u.b. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Knolselderij(23): Graag de knollen met weinig of geen blad eerst oogsten. Met een lang en stevig mes onder de knol door de wortels doorsnijden. Knol(len) uit de grond trekken. Richthoeveelheid; 1 knol per volwassene.

Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Palmkool en/of boerenkool(31,33): Deze koolsoorten zijn op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je lang oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneer (35): Er zijn 4 rijen. We beginnen met de rechter - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork of spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Groenlof(35): Staat achteraan. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Winterwortels(38): Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!

Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting westen, voorbij de rabarber lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zolang de voorraad strekt:

\Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Helemaal achteraan. Je oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Maar je mag ook takken van een halve meter snijden en later de blaadjes ervan af halen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Rucola(27):Staat achteraan. Oogsten door onderaan vast te pakken en uit de grond te trekken. 1 Bosje per volwassene

Groenselderij(30): Staat achteraan. Er zijn nog wat bruikbare stelen. Oogsten door stelen af te breken. Hoeveelheid; los een aantal stelen.


Jan-Jaap Scholten