Ik ben weer terug van een 5 daags bezoek aan de vallei van de piramides in Bosnië. Het was een fantastische reis naar iets heel groots. Daar staan niet alleen letterlijk de grootste piramides ter wereld. Ook wordt een tipje van de sluier opgelicht, van waarom ze er zijn en hoe ze zoveel verschillende soorten energie opwekken.
Er is een gangenstelsel in de vallei, waar je in kan. Wat ik daar ervoer was ook zeer indrukwekkend.
We hadden een fijn appartement met een houtkachel. En een moestuin. We voelden ons vrij snel thuis!

Helaas kreeg ik na thuiskomst buikloop. Ik ben nog wel even op de tuin geweest om te kijken hoe alles er bij ligt en wat er is te oogsten. Dat is nog steeds heel veel.

En voorlopig wordt het nog meer. Ook komt er nu Chinese kool en groenselderij bij. Ze hebben wat last van de schimmel roest. Bij de raapstelen zie je dat ook. Dat zijn roestkleurige stippen op het blad. Meestal zit dat alleen aan de buitenkant. Het kan voor ons geen kwaad. Buitenste slechte bladeren verwijderen en dan kan je het gewoon eten.

Er zijn veel nieuwe sperziebonen. Lekker! Er is nog wat Romanesco. Laten we die voor wie nog niet heeft gehad. Ik heb mooie bimi(broccoli) gezien. En er is nog mooie suikermais. Graag pompoenen mee naar huis nemen. En thuis een voorraad aanleggen. Ik kan ze namelijk niet lang op de tuin bewaren. En thuis bewaren ze meestal wel vrij goed. Bij mij liggen ze gewoon in de woonkamer. De ui is bijna op. De venkel is ook wel gebeurd. Tomaten en paprika’s die al aan het verkleuren zijn kleuren thuis verder. Niet(nooit) in de koelkast bewaren! Die kan je dus ook oogsten als ze nog niet helemaal rood zijn.

Ook leuk om te vermelden dat de eerste Phacelia die we met vereende krachten van onkruid hebben ontdaan, begint te bloeien! Nu doen we wat terug voor de bijen en andere insecten.

Te oogsten:

Sperziebonen van het ras Saxa (14): Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag het dubbele om in te maken.

Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Helemaal achteraan. Je oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Maar je mag ook takken van een halve meter snijden en later de blaadjes ervan af halen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Andijvie(18) Staat halverwege. Graag om en om, als op een dambord wegsnijden. Zie oogstbericht nr. 35. Je maakt dan “beluchtingsgaten”. Oogsten door (laag genoeg!)onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Krulsla(18) Staat achter de andijvie. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Raapstelen(18) Helemaal achteraan, achter de krulsla. De linker rijen. Oogsten door uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Rucola(18) Helemaal achteraan, achter de krulsla. De rechter rijen. Oogsten door uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Chinese kool(27): Staat op rechter gedeelte, achteraan. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene.

Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij(30): Staat achteraan. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Graag om en om, als op een dambord wegsnijden. Zie oogstbericht nr. 35. Je maakt dan “beluchtingsgaten”. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Rode bieten(36): Naar achteren lopen. Dikke biet uitzoeken. Onderaan vast pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerworteltjes(37): Staat helemaal achteraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerpastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!

Oranje Pompoen(44): Oranje Hokkaido. Liggen helemaal rechts op de tuin, de rij links van de suikermais. Mooie oranje pompoen met “verkurkt”steeltje uitzoeken. Met snoeischaar door knippen. 1 pompoen per volwassene. Jaarabonnementhouders graag meer meenemen om thuis een voorraad aan te leggen! Zeker 5 kg per volwassene!

Suikermais(46-49): Van de linker rijen oogsten! Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke (bruine) pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Zolang de voorraad strekt:

Romanesco(32): Staat vooraan in de eerste 20 meter. Is een soort groene bloemkool. Ruim onder de kool doorsnijden. 1 grote voor een meerpersoons huishouden. Een kleintje voor 1 persoon. Als je al een keer gehad hebt, laat je het aan iemand die nog niet heeft gehad.

Ui: Ligt in het hokje vlak bij de schommel. 1 grote ui of ongeveer 200 gram per volwassene.

Kerstomaat: In grote kas. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. 4 dikke of 75 gram per volwassene. Graag onderaan eerst plukken.

Rode paprika: In de grote kas, linker rij. Mooie rode paprika uitzoeken en met snoeischaar! los knippen. De planten zijn heel kwetsbaar. En takken breken makkelijk af. Dus graag voorzichtig. 1 per volwassene.

Gewone tomaat: In grote kas. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Courgette(26): Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de tuinbonen. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Aubergine: In grote kas. Rechter rij. Dikke aubergine uitzoeken. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. 1 per volwassene.

Komkommer: In de grote kas. Middelste rij. 1 per volwassene.

Aanvulling te oogsten in week 39 van vrijdag 27 september t/m donderdag 3 oktober

2024 09 28 EdamameIk had gisteren niet alles goed bekeken. Ik zag vandaag(vrijdag) dat de Edamame ook zover is om geoogst te worden.
\
Dat is de onrijpe peul van soja. De boontjes in de peul zijn dan nog groen. Voor velen een lekkernij. Je eet alleen de boontjes, niet de peul.
Van zichzelf hebben ze niet veel smaak. De simpelste manier om het klaar te maken is om ze in de peul even kort in water te koken. 5 minuten. Ze eventueel met koud water afspoelen en daarna uit laten lekken. Vervolgens serveren met wat zout erover. Je haalt dan de boontjes eruit en eet die op. Een soort snackje.
Op internet vindt je ook andere recepten. In de bijlage heb ik 3 Japanse variaties bijgevoegd.

Je kan de struiken met edamame-peultjes vinden aan het eind van teeltbed 12, net voor de zonnebloemen en aan het eind van teeltbed 13, aan het eind van de Haricots Verts. Ze hangen net als bij de sperziebonen aan lage struikjes. Oogstwijze is vergelijkbaar. Ongeveer 250 gr per volwassene.


Jan-Jaap Scholten