De herfst heeft laten merken dat ze er ook nog is. Krijg er gelijk meer zin in stamppot van. Van andijvie of van raapstelen! Wel dat kan nu allebei, want van die laatste kan nu ook geoogst worden. En er is ook rucola. Er zijn nog sperziebonen, de zogenoemde haricots verts, maar je moet wel even kijken dat je niet de oude slappe plukt, maar de nog stevig aanvoelende. Binnenkort komen ook nog de sperziebonen van de 3e teelt. Van het robuuste ras saxa. En er is weer sla. Met een krulletje in de krop. We hebben in de kleine kas winterpostelein en buiten raapstelen, rucola en radijs gezaaid. Hopelijk hebben ze niet te veel last van de flinke regenbuien. Er zijn veel kerstomaten, dus daar kunnen we meer van oogsten. Snoep verstandig, eet een tomaatje!
Te oogsten:
Haricots Vers(Sperziebonen,13): Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer.Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.
Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Helemaal achteraan. Je oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Maar je mag ook takken van een halve meter snijden en later de blaadjes ervan af halen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Je mag veel meer.
Andijvie(18) Staat halverwege. Graag om en om, als op een dambord wegsnijden. Zie oogstbericht nr. 35. Je maakt dan “beluchtingsgaten”. Oogsten door (laag genoeg!)onderdoor te snijden. 1 per volwassene.
Krulsla(18) Staat achter de andijvie. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.
Raapstelen(18) Helemaal achteraan, achter de krulsla. De linker rijen. Oogsten door uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.
Rucola(18) Helemaal achteraan, achter de krulsla. De rechter rijen. Oogsten door uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.
Courgette(26): Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de tuinbonen. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.
Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Rode bieten(36): 20 meter naar achteren lopen. Dikke biet uitzoeken. Onderaan vast pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Zomerworteltjes(37): Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Ui: Ligt onder het afdakje bij de schommel. 1 grote ui of ongeveer 200 gram per volwassene.
Venkel(40): Mooie venkel uitzoeken en onder doorsnijden of knippen. 1 per volwassene. Er is nog veel. Je mag er een extra.
Zomerpastinaak(41) Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!
Suikermais(48,49): Van de linker rijen oogsten! Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke (bruine) pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.
Aubergine: In grote kas. Rechterrij. Dikke aubergine uitzoeken. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. 1 per volwassene. .
Gewone tomaat: In grote kas. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. Ongeveer 100 gram per volwassene (Is ongeveer 1 tomaat)
Kerstomaat: In grote kas. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. 16 dikke of 250 gram per volwassene. Graag onderaan eerst plukken.
Rode paprika: Als je vorige week al gehad hebt, laat je ze voor diegene die nog geen paprika hebben geoogst. In de grote kas, linker rij. Mooie rode paprika uitzoeken en met snoeischaar! los knippen. De planten zijn heel kwetsbaar. En takken breken makkelijk af. Dus graag voorzichtig. 1 per volwassene.
Zolang de voorraad strekt:
Komkommer: In de grote kas. Middelste rij. 1 per volwassene.Jan-Jaap Scholten