We zitten midden in het hoogseizoen. Bijna alle teeltbedden zijn nu in gebruik. Dat betekent dat we flink ons best moeten doen om de tuin bij te houden. Door hoge temperaturen en het water van de regen groeit alles snel. Ook het onkruid. Vorige week was het goed weer om te schoffelen en te eggen. Nu zijn we vooral aan het wieden. En we hebben 2 teeltbedden met boerenkool ingeplant. Dat zijn zo’n kleine 500 plantjes. Komen we de winter wel mee door.

Een aantal teeltbedden die leeg zijn en niet meer gebruikt worden voor andere groenteteelten, zijn ingezaaid met phacelia. Dit doen we om de kale bodem te bedekken en ook omdat phacelia niet verwant is aan een groentefamilie. Zo krijgen we geen problemen met de vruchtwisseling. En als de phacelia bloeit maken we veel insecten, waaronder de bijen blij. Nadat ze groot gegroeid is, sterft ze na de eerste flinke vorst af en wordt ze in het voorjaar ondergeploegd. We noemen daarom de phacelia ook wel een groenbemester. Maar voordat het zover is, moeten we de phacelia-teelt tot een goed einde weten te brengen. En daar komt het nodige handwerk bij kijken. Tussen de rijen schoffel ik, maar in de rij is het belangrijk dat er gewied wordt. Daarom organiseer ik net als vorig jaar een ochtend om te komen helpen met wieden. We waren toen met iets van 15 personen, we hebben veel gewied en het was ook heel gezellig. Nu doen we het een week eerder, zodat we wat makkelijker het onkruid weg kunnen halen. We wieden drie kwartier, dan een pauze met wat lekkers en dan weer drie kwartier wieden. En na afloop krijg je een potje honing als een symbolisch bedankje van de bijen. Ik heb die ochtend gepland op zondag 1 sedptember. Van 10-12 uur. Ik hoor het graag als je zin hebt om te komen.

Het mengsel van groenbemesters in het veld bij de piramide groeit en bloeit dat het een lust is. De boekweit, phacelia en wikke bloeien. Wat een feest. Langzaam maar zeker neemt de biodiversiteit op de tuin toe. Veel verschillende bloemen, groenten en kruiden en hier en daar de natuur zijn gang laten gaan, doet veel. De zeldzame vlinder Koninginnenpage weet de tuin dit jaar goed te vinden.

Zij legt haar eitjes alleen op planten van de schermbloemenfamilie. Zoals op wortel(peen) en dille. We vinden hier nu tientallen van haar rupsen.
Die tot indrukwekkende exemplaren uitgroeien.

2024 08 09 rups koninginnenpage2024 08 09vlinder Koninginnenpage

Ik krijg vragen over de zomerpastinaak. Dat is dus pastinaak die je jong oogst. Dus dan zijn de wortels nog dun. Dat is dus ok. Soms nog heel dun. Tja, het is niet anders. We zullen proberen de volgende keer beter te dunnen. De bietjes zijn ondertussen wat dikker gegroeid. Graag alleen de allerdikste oogsten. Die staan vooral achteraan. Dan kunnen de kleinere nog wat dikker groeien.

De 2e zaaiing sperziebonen komt op gang. Het zijn dunne lange haricot verts. Je moet even goed kijken, maar er hangen al aardig wat oogstrijpe exemplaren tussen.

Te oogsten:

Haricot verts(Sperziebonen,13): Staan op linker gedeelte van de tuin. Groeien aan lage struikjes. Je moet even goed kijken. Het zijn lange hele dunne boontjes. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Venkel(40):Staat rechts op de tuin, links van de pastinaak. Dikke venkel uitzoeken en onder doorsnijden of knippen. 1 per volwassene.

Suikermais(50,51): Staat op helemaal rechts op de tuin. Van de rechter (eerste) rijen oogsten! De rest is namelijk nog niet rijp! Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke (bruine) pluim erop. Oogsten door stengel vast te houden en de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Courgette(26): Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de tuinbonen. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode bieten(36): Staan op rechter gedeelte. Zie bordje. Even goed zoeken naar een dik exemplaar. Ook verder naar achteren kijken. De kleine groeien nog groter! Onderaan vast pakken en uit de grond trekken. 1 dikke biet per volwassene. Is ongeveer 200 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Staat op linker gedeelte van de tuin, op teeltbed nr. 16, helemaal achteraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Koolrabi(28): Staat op rechtergedeelte, helemaal achteraan, gelijk links naast de broccoli. Mooie dikke uitzoeken. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene.

Ui: Ligt onder het afdakje bij de schommel. 1 grote ui of ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerpastinaak(41) Staat rechts op de tuin. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!

Zomerworteltjes(37): Staan op het rechter gedeelte. Rechts naast de rode bietjes. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aubergine: In grote kas. Rechterrij. Dikke aubergine uitzoeken. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. 1 per volwassene.

Gewone tomaat: In grote kas. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene(Is ongeveer 2 grote tomaten)

Kerstomaat: In grote kas. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. 10 per volwassene. Graag onderaan eerst plukken.

Snijbiet(16): Staat vlak bij de pomp. Iets naar links, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Bloem van de Oost-Indische kers(12): Staat op linker gedeelte van de tuin. 20 meter naar achteren. Je mag 5 bloemetjes plukken.

Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Zolang de voorraad strekt:

Komkommer: In grote kas. Middelste rij. Grote uitzoeken. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. 1 per volwassene. Voordat ze echt te groot worden haal ik ze eraf en leg ze klaar onder het afdakje. Die graag eerst nemen.

Koriander(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Zit dik in het zaad. Mag je van wat oogsten. Plukken of snijden. 1 bosje per volwassene.

Dille(52): Staat helemaal rechts achteraan, achter het hoge peulen gaas. Dus paadje langs de peultjes helemaal doorlopen. Heeft gebloeid en gaat zaad vormen. Oogsten door toppen van ongeveer 40 a 50 cm te snijden of knippen. Dan groeit het van onderen weer verder. Bosje per volwassene.

Jan-Jaap Scholten