Het veld rondom de piramide hebben we door het droge zonnig weer van vorige week eindelijk goed schoon kunnen krijgen. Vervolgens is daar een mengsel van 8 groenbemesters ingezaaid. Ik was dan ook blij met de regen van deze week. De vogels hadden ook ontdekt dat er veel zaad op het land was gestrooid. Ik zag op een gegeven moment wel 20 duiven zaad zoeken. Ik heb toen snel de paal met de roofvogelvlieger op het veldje geplaatst. Echter, als het niet waait, hangt de roofvogel zielig op zijn kop. Bovendien wennen de vogels op den duur aan de nepperd. Je moet steeds weer iets nieuws verzinnen. Een klassieke vogelverschrikker! Die hebben we nog niet op de Nieuwe Akker gehad. Een overall is een handig kledingstuk om een vogelverschrikker mee te maken.

2024 07 05 vogelverschrikkerIk had van een theatervoorstelling nog een astronauten-overall. Dus hebben we nu een Niels Armstrong op de tuin staan. De astronaut is met pensioen en boer geworden.

Ik ben blij dat we de kleine kas aangepast hebben. Er zit nu een groot dakraam in en we hebben bijna de gehele kas wit gekalkt. Nu kunnen we beter plantjes opkweken. Is nu ook bittere noodzaak. Doordat het vaak en veel regent, blijft de grond te lang achtereen nat, waardoor zaad snel gaat rotten. Veel van wat ik de laatste tijd in de volle grond zaai, komt dus niet of slecht op. Zo hebben we Haricot Vert, soja en rode biet maar opnieuw gezaaid, maar ditmaal in potjes. Die eerste 2 hebben we inmiddels al weer uitgeplant. De rode biet, waarvan we er een kleine 400 in potjes gezaaid hebben is maar gedeeltelijk ontkiemt. Het werd weer droog op het land, dus toen kon ik daar ook weer bietjes zaaien. Maar met al die regen die nu voor de komende tijd voorspeld is houd ik mijn hart vast! We hebben geen geluk met de bieten teelt. Door het koude en natte voorjaar zijn de bietjes die ik in maart heb gezaaid, maar moeizaam ontwikkeld. Er zitten nu echter wel dikke bietjes tussen, dus we gaan met de oogst beginnen.

Zo zie je maar weer. Het weer bepaald hoe het gaat. De ene plant kan goed tegen droogte de ander beter tegen natte omstandigheden. Des te meer verschillende planten we telen, des te meer risico spreiding we hebben. Dat is dus ook de kracht van een tuinderij die veel verschillende teelten heeft. Ook de kleinschaligheid en doordat we veel met de hand doen, maakt dat we snel kunnen schakelen en onze teeltmethoden kunnen aanpassen. Lage en of zware grond geeft vooral dit jaar grote problemen en blijken dus niet meer geschikt voor groenteteelt. Snel ontwaterende gronden, zoals de hoge zandgrond die de Nieuwe Akker heeft, zijn nu voorwaarde. En een adequaat beregeningssysteem bij droogte idem dito. Een water-efficient systeem is druppelirrigatie. Dit ontwikkeld zich op de Nieuwe Akker gestaag verder. We hebben hier inmiddels zo’n € 1500 aan uitgegeven. Fijn dat de overheid dit beloont door subsidie te verlenen aan boeren die hiermee werken.

Ik heb nog een goed nieuwtje. Ik ben vorig jaar door de overheid gecontroleerd. Je moet elk jaar opgeven wat, je waar teelt en in welke oppervlakte. Daar is dan weer een subsidie-systeem aan gekoppeld. Bij de Nieuwe Akker werd gecontroleerd of de oppervlaktes aan groente in de zogenaamde strokenteelt wel klopten. Die klopte niet. Moesten 3 meter breed zijn. Of een veelvoud daarvan. Lang verhaal kort. Wat we opgegeven hadden klopte niet en de controleur vermelde dat in zijn rapport. Uitkering van subsidie bleef uit. Ik verwachtte wel een of andere sanctie te krijgen. Maar geen van dat alles. Nu, een half jaar later, eindelijk bericht. En wat denk je. Niets geen sanctie. Wordt met geen woord over gerept! We krijgen gewoon subsidie. Goh, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Wel terecht. Het is voor de helft subsidie die iedere boer krijgt en de andere helft is beloning voor als je duurzaam teelt. Denk aan biodiversiteit, groenbemesters, vang-gewassen, etc. Ik heb het gevoel dat wij vergeleken bij andere boeren hier wel goed mee bezig zijn. Als je dan ook nog eens gestraft zou worden….

Maar eigenlijk hoeft dit opgave-systeem en subsidie circus voor mij niet. Het wordt steeds ingewikkelder. Het kost dagenlang studeren voordat je het begrijpt. Vervolgens produceer je een omvangrijke opgave. Die is zo uitgebreid, dat er een heel leger ambtenaren eerst moet leren hoe het systeem met alle variaties en uitzonderingen werkt, er vervolgens mee aan de slag gaat en er vervolgens achter komt, dat het onwerkbaar is. Die raken ook gefrustreerd! Het kost dus enorm veel, zowel aan de kant van de boeren; tijd, frustratie, kosten voor het inhuren van experts, etc., als aan de kant van de overheid. Ga maar na. Eindeloos soebatten in Brussel over het te kiezen beleid. De vertaling hiervan door de Nederlandse overheid. De uitvoering en vervolgens de beoordeling voor het toekennen van een sancties of subsidie. Honderden, zo niet duizenden, ambtenaren zijn hiermee bezig! En hoeveel geld is wel niet nodig om dit hele circus te laten draaien? Zo subsidieert Europa niet alleen de boeren, maar ook de werkgelegenheid van de Europese en nationale ambtenaren. En de burger maar steeds meer belasting betalen! Laten we gewoon stoppen met deze onzin. Er zijn andere manieren om duurzame landbouw te stimuleren. Door bijvoorbeeld de belasting op duurzame producten te verlagen en vice versa voor niet-duurzame producten.

Zo....... dit wilde ik even kwijt. Kunnen we nu weer verder met het gewone leven. Met aardse zaken zoals lekker eten. Bijvoorbeeld tomaten! Die komen nu ook op het oogstmenu. Evenals de komkommers en een paar groene paprika’s. De oogst(en het mooie weer) moet nog op gang komen, dus we kunnen bescheiden beginnen. Er zijn ook weer aubergines. We oogsten in het begin 1 van de 4 vruchten uit de grote kas. Zie uitleg in de oogstlijst hieronder. We beginnen ook met de bietjes. En met de zomerwortels.

Ik zie dat er bij de uien niet meer zo goed gewied wordt als voorheen. Misschien lijkt het voor jou beeld misschien wel aardig op orde. Er groeit hier en daar toch echt wel onkruid en als dat te groot wordt dan krijg je op een gegeven moment schade aan de ui als je het er uittrekt. Ook maakt dat veel onkruid zorgt dat het gewas niet goed kan opdrogen en de ui in de schimmel raakt. Daar is de ui gevoelig voor. Dus, als je komt oogsten en je hebt 10 min de tijd? Graag!

Ik ga zaterdag aanstaande, 1 week op vakantie. De medewerkers gaan gewoon door en houden de boel in de gaten. Ik zal indien nodig zondag 14 juli een aangepaste oogstlijst maken. Ik wens je veel oogstplezier!

Te oogsten

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Zie bordje. Even goed zoeken naar een dik exemplaar. Ook verder naar achteren kijken. De kleine groeien nog groter! Onderaan vast pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan op het rechter gedeelte. Rechts naast de rode bietjes. Vooraan beginnen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Tuinbonen: Staan op rechter gedeelte. Zie bordje. Alleen dikste peulen van de plant plukken. Die vindt je helemaal onderaan. De dunnere zit heel weinig in! Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 1000 gram per volwassene. Je mag 2 kilo extra om in te maken.

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de tuinbonen. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Broccoli: Staat op het rechter gedeelte, vooraan. Mooi grote stronk uitzoeken. Alleen de stronk uitsnijden, dan kunnen er weer nieuwe stronkjes groeien. 1 per volwassene.

Kropsla, rood: Paadje gelijk rechts naast de snijbiet inlopen, helemaal naar achteren. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Peultjes: Ze staan helemaal rechts, aan het hoge gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet lostrekt van het gaas. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Josta bessen of andere bessen: Staan tussen de grote kas en het pad. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat vlak bij de pomp. Iets naar links, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Peterselie: Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Koriander: Staat in het verlengde van de snijbiet. Graag alleen het bovenste gedeelte van de plant oogsten. Dan loopt het van onderen weer wat uit. Bijvoorbeeld de bovenste 30 cm in 1 keer. Evt inclusief bloemetjes. die kan je ook gewoon eten. Plukken of snijden. 1 bosje per volwassene.

Zolang de voorraad strekt:

Aubergine, Komkommer, Paprika of Tomaat
Voor deze vruchten geldt; er is van één soort nog niet genoeg voor iedereen. Dus je mag of 1 aubergine of 1 komkommer of 1 paprika of 4 kerstomaatjes of 200 gr gewone tomaat oogsten! Dus je moet even kijken wat er is. Als er alleen nog maar kleine of niet rijpe vruchten zijn, laten we die zitten. Volgende keer weer een nieuwe kans. De vruchten voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten.

Savooie kool: Staat op rechter gedeelte. Links naast de broccoli. 20 meter naar achteren. Oogsten; mooi dik gevuld exemplaar zoeken en onder de kool door snijden of knippen. 1 per volwassene.

Paksoi: Staat rechts op de tuin. Zie bordjes. Gaat schieten. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Dille: Staat helemaal rechts achteraan, achter het hoge peulen gaas. Dus paadje langs de peultjes helemaal doorlopen. Oogsten door toppen van ongeveer 20 cm te snijden of knippen. Dan groeit het van onderen weer verder. Bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten