2023 03 02 ploegenHet kan verkeren. Eerst is alles nog rustig en in de winterstand, maar dan dient zich gunstig weer aan en komt er actie. Zondag besloot ik om het land te gaan bewerken en gisteren donderdag is de gehele tuin geploegd!
IMG_1379.JPG

Maandag heb ik het land opgeruimd; Laatste doeken enzo er vanaf. Vervolgens uitgemeten waar er wel en geen mest moet komen. Dinsdag heb ik alle gewasresten en hoge groenbemesters geklepeld. Dat is een soort maaien, maar dan met grof geweld. Rond draaiende stukken ijzer slaan moeiteloos verhoute koolstronken in kleine stukjes. Dat is fijn, want dan kan je die gewasresten goed onderploegen. Woensdag heb ik het land bemest. Ik leen dan een grote tractor met mestwagen en haal dan bij biologische veehouder Berrie Klein Swormink vaste rundermest. Ik mag met een grote hydraulische verreiker zelf de mest in de wagen laden.
mest verreiker 1.jpg

Spannend en leuk om te doen! Vervolgens rijd ik met zo’n 3 ton aan mestlading over de smalle Crodden- en Oerdijk naar de tuin. Ook wel spannend! Na 3 ladingen was het land bemest en kon ik gaan ploegen. Dat doe ik met mijn eigen trekkertje en een ploeg van een buur. Het is een 1 scharige wentelploeg. Die dus telkens slechts 1 schaar breed ploegt. Ik ben dan ook een hele werkdag bezig om het gehele land geploegd te krijgen. Maar dat is dus allemaal goed gelukt! De grond ligt nu mooi klaar om de teeltbedden in aan te leggen. Daarna kan ik gaan zaaien en gaan planten. Het duurt dan tot eind april/begin mei voordat er weer nieuwe groenten geoogst kunnen worden. Op het moment is er nog wel veel winterpostelein in de kleine kas. En er zit nog aardpeer in de grond.


Te oogsten

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Ze zijn vanwege de droge zomer vrij klein. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.



Jan-Jaap Scholten