2022 10 21 mooi weerHeerlijk die zachte dagen. Vaak met een zonnetje erbij. We kunnen nog lekker veel buiten werken.

Afgelopen week zijn we bij de bosrand flink aan het werk geweest. De braamstruiken waren nogal opgerukt en er moest weer orde in de chaos gebracht worden.

Door het zachte weer is de winterpostelein goed gegroeid.

Die is nu zo groot dat ze geoogst kan worden. Het is een soort bladgroente. Het heeft een stevige textuur en een knapperige bite. En het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor het makkelijk in veel gerechten past. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Het mooie is dat de plant daarna weer uitloopt. Op deze manier hebben we de hele winter postelein! Tussen de postelein groeide heel veel melde en muur. We hebben er veel tussen uit gehaald, maar er staat nog wat tussen. Melde en muur kan je ook prima eten, dus het kan helemaal geen kwaad als je die mee-eet. Omdat de postelein na het oogsten door ons bijgewerkt moet worden is het fijn als er niet hier en daar een pluk geoogst wordt. Maar dat er aanéénsluitend postelein gesneden wordt.

Uw tuinder doet ook aan toneel. Al vele jaren speel ik bij het Deventer theatergezelschap de Blauwe Maandag. Naast straattheater maken wij elk jaar een grote binnen-productie. We kiezen elk jaar een onderwerp en maken daar met een regisseur een theaterstuk over. Het spel is licht uitvergroot en soms wat absurdistisch. Met humor en veel herkenning voor het publiek. In deze productie maken we ook gebruik van livemuziek en zang. Het stuk heet Het pillencircus en wordt van 17 t/m 20 november in Deventer op de planken gebracht. Meer weten of kaarten bestellen? Ga naar http://theaterblauwemaandag.nl


Te oogsten


Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de broccoli, iets naar achteren. Is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Wortel: Staan op een andere plek! Helemaal rechts op de tuin, achteraan! Achter de rode bieten. Zie bordje. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten
: Staan op een andere plek! Helemaal rechts op de tuin, halverwege. Zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal links op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden of met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de broccoli, iets naar achteren. Is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de bladeren. Je mag ook takken van 50 cm afsnijden en thuis de blaadjes eraf halen. Oogsten naar behoefte.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 200gram per volwassene.

Raapstelen. Staan op het linker gedeelte. Meter of 40 paadje links naast de Nieuw Zeelandse spinazie inlopen. Oogsten door te snijden of met wortels en al uit de grond trekken. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kerstomaat of vleestomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. Je mag 4 kerstomaatjes of 1 grote tomaat per volwassene. Oranje tomaten kleuren thuis verder rood. Vòòr consumptie goed wassen! Zolang de voorraad strekt.

Puntpaprika: In de grote kas. Linker rij. Voorzichtig oogsten. Het liefst met een snoeischaar de vrucht knippen. De takken van de plant breken snel! 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Komkommer: In de grote kas. De teelt is nagenoeg gebeurt. Er zijn af en toe wat kleine vruchten. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten