2022 10 08 grond schoonmakenOmdat ik opnieuw moest gaan zaaien, hebben we gelijk extra stukken tuin schoon gemaakt om rogge in te zaaien. De afgelopen dagen was er heerlijk weer om op de tuin te werken. Regelmatig een zonnetje en aangename temperaturen. We hebben veel kunnen doen. Vorige week had ik het over gezaaide rogge, wat maar niet wilde opkomen. Ik deed een kiemproef en nog geen 5% ontkiemde! Ik belde het bedrijf waar ik het roggezaad gekocht heb. Ja, ze hadden meer klachten gehad. Ik kon wel een nieuwe zak krijgen. Ik vroeg of ze de garantie konden geven dat dat dan wel goed zaad is. Dat konden ze niet! Ik heb vervolgens ergens anders een zak winterrogge gekocht. Daar hadden ze geen klachten gekregen. En het was ook een stuk goedkoper en lokaal geproduceerd!

Normaal beginnen we rond deze tijd van het jaar ook met het oogsten van de Chinese kool. Maar ze zijn nog klein en achtergebleven in de ontwikkeling. Ze hadden een moeizame start. Het was in de droge hete periode dat ze gezaaid werden. Vervolgens werden ze na opkomst flink belaagd door zandvlooien. Die eten allemaal kleine ronde gaatjes in het blad. Daarna was het lastig om ze aan de gang te houden met de droogte. Tja soms lukt een teelt niet zo gemakkelijk. Maar even afwachten of het nog wat wordt.

De teelt van de groenselderij is wel gelukt. Die kunnen we gaan oogsten. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels.

We hebben nog pompoenen op voorraad. Dus als je thuis nog geen voorraad hebt aangelegd, graag doen. Van de lichtbruine butternut hebben we er niet zo veel, maar van de oranje des te meer. De anders gekleurde of afwijkend gevormde pompoenen zijn kruisingen, zijn mogelijk eetbaar, en mag je ook meenemen.

Op de parkeerplaats staat een kruiwagen. Om eventueel je groente en/of kind in te vervoeren. Ik ontdekte dat het wiel zeer stroef loopt. Ik ga kijken of ik dat kan fiksen. Heb zolang een andere kruiwagen daar neergezet.

Vorige oogstweek hebben we even geen tomaten geoogst zodat er weer wat rood konden kleuren. We kunnen nu dus weer tomaten oogsten. En er zijn nog puntpaprika's. De komkommerplanten heb ik maar weer wat water gegeven. De planten pruttelen nog steeds wat door en geven nog wat kleine vruchten.

Te oogsten

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de broccoli, iets naar achteren. Is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Raapstelen. Staan op het linker gedeelte. Achter de sla. Oogsten door te snijden of met wortels en al uit de grond trekken. Een bosje per volwassene

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden of met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Pompoen. Oranje hokkaido en/of butternut. Liggen onder het afdakje naast de schommel. Leg thuis voorraad aan! Thuis 10 kg neerleggen is geen probleem. Is ongeveer 10 stuks.

Kerstomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 4 kerstomaatjes per volwassene. Vòòr consumptie goed wassen!

Knolselderij: Staan helemaal links op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Wortel: Staan op rechter gedeelte. Zie bordje. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram of 1 grote biet per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. (Je mag meer plukken om in te maken. Tot 750 gram.)

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Sperziebonen: Staat op het rechter gedeelte. In de middelste rij zitten ook nog boontjes. Je moet even goed zoeken in de struikjes. Voorzichtig plukken. Richthoeveelheid: 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sla: Staat links op de tuin. Achter de andijvie. Het is een groene kropsla. Zit wat luis op. En begint te schieten. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Puntpaprika: In de grote kas. Linker rij. Voorzichtig oogsten. Het liefst met een snoeischaar de vrucht knippen. De takken van de plant breken snel! 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Venkel: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Is gaan schieten. Daardoor is er minder van de venkel bruikbaar. Maar je mag extra oogsten. 3 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Vleestomaat: In de grote kas, rechter rij; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 1 tomaat (ongeveer 200 gram) per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Vòòr consumptie goed wassen!

Komkommer: In de grote kas. De teelt is nagenoeg gebeurt. Kleine vruchten. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 200gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten