2022 08 samen etenIk ben gisteren weer teruggekomen van een week vakantie. Wat verandert de tuin snel als er hoge temperaturen in het spel zijn! De groenten en het onkruid tussen het Italiaanse raaigras zijn hard gegroeid. Gelukkig had ik de tuin in goede handen achter gelaten en zijn de groenten goed verzorgd! Zonder deze hulptroepen had ik niet een week naar Buitenkunst kunnen gaan! Ik heb een week gekampeerd, had elke dag de keuze uit workshoppen op het gebied van dans, muziek, theater, schrijven, fotografie en vormgeving. En er waren veel fijne mensen. Ik heb vooral muziek gemaakt en lekker gedanst. Het was een heerlijke week. Maar nu dus weer aan het werk. Gelukkig weer met aangename werktemperaturen in het vooruitzicht!

Over een kleine 2 weken is er een oogstfeestje op de Nieuwe Akker. Zondag 11 september. We eten gezamenlijk rond het kampvuur en genieten van de rijke oogst. Het idee is dat je wat te eten en/of drinken meeneemt. Wat we dan met elkaar delen. Ik maak van onze uien, uiensoep voor iedereen. De kinderen kunnen broodjes bakken boven het vuur. En misschien zorgt Huig voor wat muzikale omlijsting. Dus een oogstfeestje voor de leden. Ook als je niet geholpen hebt met de uienteelt ben je natuurlijk welkom. En je mag ook iemand meenemen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Graag hoor ik of je van plan bent om te komen, zodat ik weet hoeveel soep ik kan maken. Dus zondag 11 september Oogstfeest op de Nieuwe Akker. Ik steek om 17:00 uur het vuur aan.

De andijvie heeft het hard te verduren. Ze zit zo onder de luizen, dat ze als het ware wordt leeg gezogen. En door de verzwakking wordt ze van onderen ook makkelijker door schimmels aangetast. Dat is de natuur. Door verstoring in de balans kunnen zaken net iets te veel uit evenwicht raken. Ik denk dat het een combinatie is van: op die plek is een ruime hoeveelheid mest terecht gekomen, er waren hoge temperaturen en er is voldoende of misschien wel iets te veel water onder de planten gekomen. De groei gaat dan zo hard, dat die uit balans raakt. Als wij te veel en te snel eten, raken we ook uit balans. We worden misselijk, dikker, futlozer etc. Luizen zijn op zoek naar “vette” en sappige planten. Als ze die vinden, kunnen ze massaal daarop aanvallen. Zo is de natuur. Gelukkig gebeurd dit niet zo vaak op de tuin, maar andijvie is hier wel gevoelig voor! Gelukkig is de jonge venkel(2e planting) goed doorgegroeid en kunnen we die al gaan oogsten.


Te oogsten

Venkel: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar gaat makkelijker. Omdat ze nog niet zo groot zijn mag je 2 stuks per volwassene.

Snijbonen: Staat helemaal rechts en helemaal achteraan op de tuin. Aan de stoken. Voorzichtig plukken. Graag de grotere eerst. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Suikermais. Staat op rechter gedeelte. Een dikke kolf uitzoeken met een donker bruine pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. De kolven die door de mezen zijn aangepikt, kan je ook prima eten. Snij je er gewoon een stukje vanaf. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een mooie rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Sperziebonen(Haricot verts): Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag veel meer om in te maken. Tot 1kg.

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Ui: Ligt onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: 1 dikke ui of 400 gram per volwassene.

Kerstomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 4 kerstomaatjes per volwassene. Vòòr consumptie goed wassen!

Zomerwortels: Staan op rechter gedeelte. Zie bordje en dan helemaal naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. (Je mag meer plukken om in te maken. Tot 750 gram.)

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.


Voor de liefhebber:

Komkommer: In de grote kas. Graag de dikste eerst oogsten. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Vleestomaat: In de grote kas, rechter rij; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 1 tomaat (ongeveer 200 gram) per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Vòòr consumptie goed wassen!

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 300 gram per volwassene.

Dille-zaad: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Er is geen blad meer. De zaadschermen kunnen eventueel ook voor de sier gebruikt worden. Bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.

Sla: Staat helemaal links en vooraan op de tuin. Het is een bindsla-soort. Ze zijn al flink aan het schieten( gaan richting bloei). En hier en daar zit wat luis in de sla. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten