2022 02 24 volle slootDe tunnelkassen hebben de stormen van de afgelopen dagen goed doorstaan. Erg fijn. Het is door de vele regen een natte bedoening op de tuin geworden.

De sloten stonden tot de rand toe vol. Grote stukken weilanden staan onder water. De grond is helemaal verzadigd met water. De parkeerplaats is hierdoor slecht begaanbaar. Het beste blijf je met het parkeren van de auto op de rand van het weggetje. In het eerste jaar van de Nieuwe Akker zat ik op een andere locatie. Daar zat een laagte in het land. Ik dacht; daar krijg ik in de winter vast natte problemen mee. Maar toen begon het in de zomer zoveel te regenen, dat er een meertje op het land ontstond. Met als gevolg dat een deel van de groenten meerdere dagen onder water stond. Dat vergeet je nooit meer. Dat was een goed les voor mij. Tuinbouw grond moet altijd hoog genoeg liggen, zodat het gedurende het hele jaar niet onder water kan lopen. Gelukkig is dat ook met de grote moestuin op de huidige Nieuwe Akker het geval!

2022 02 24 boerenkoolDoor het relatief warme weer groeien de groente langzaam door.

 


De kleine bladeren van de boerenkool zijn weer een stuk gegroeid! De moeite van het oogsten waard. Ook de winterpostelein in de kas staat er volop op.

 

 


Te oogsten

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er meerdere rijen. We oogsten steeds de rechter rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Voor onderstaande groenten geldt: Zolang de voorraad strekt!

Boerenkool Staat rechts op de tuin. Is weer wat gegroeid. Bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten