Het heeft tijdens de kerst flink gevroren! De Nieuw-Zeelandse spinazie heeft dat niet overleefd. Het is ook wel normaal dat deze spinazie in de winter een keer klaar is. En we hebben er dan al lang van kunnen oogsten. Vanaf week nr. 30! Ook de snijbiet heeft onder de vorst geleden. Misschien dat het kleine jonge blad in de kern nog bruikbaar is. De winterwortel heeft de vorst overleefd! Normaal kan de wortel niet tegen vorst, maar blijkbaar hebben de dubbele doeken genoeg bescherming geboden. Fijn.

Het is nu heel zacht weer en ik heb de handpomp weer aangesloten, zodat er weer water beschikbaar is. Op de tuin worden verschillende groenten met een spitvork geoogst. De stelen zijn van hout. Alhoewel ze sterk zijn, zijn ze wel breekbaar. Als de vork in de grond niet verder wil en je drukt dan door, dan kunnen ze breken. Dan gebeurt af en toe. Toen ik weer een spitvorksteel wilde vervangen dacht ik, laat ik er een van ijzer maken. Die breekt dan niet zo snel. Ach tja, met kerst is die toch gebroken en ook nog een van hout. Er staat nu even maar 1 spitvork op de tuin. En een spade om de schorseneren uit te graven. Ik ben nu bezig met een nieuwe houten steel, maar die wil er nog niet op. Moet ik even mee naar de werkplaats van vriend Jorik. Ook zit ik erover te denken om een steel van fiberglas te kopen. Is duurder, maar breekt minder snel. Maar toch, als je met een spitvork oogst, graag met beleid. Nu we het toch over oogsten hebben. Veel doen het al, maar ik wil het toch even gezegd hebben. Het is handig als je zelf een oogstmes en indien nodig een snoeischaar bij je hebt. Het beschikbare oogstmateriaal op de tuin raakt wel eens zoek of gaat kapot. En ook de zakjes zijn niet altijd op voorraad. En voor de nieuwere leden onder ons. We hergebruiken onze papieren en plastic zakjes. Dus als je thuis een voorraad hebt die te groot wordt, kan je dat op de tuin kwijt. In de bak onder het afdakje of bij mij.

Zo aan het eind van het jaar kijk je wel eens terug op het afgelopen jaar. Voor mij was het een bijzonder jaar. Begin dit jaar ben ik verhuisd. Ik woonde al 10 jaar in een groot huis op het platteland. Anti-kraak. Je weet dat de huur in principe elke moment opgezegd kan worden, maar toch werd ik overvallen toen ik oktober vorig jaar opgebeld werd dat ik er binnen een maand uit moest. Hoe vind je binnen een maand andere woonruimte? Ik heb toen de opzegging gelukkig terug kunnen draaien. De reden was namelijk niet dat ze al een nieuwe bewoner of koper hadden. Toch was ik enorm geschrokken en koos eieren voor mijn geld. Ik had in de loop van 10 jaar toch best veel spullen verzameld. Die ging ik uitzoeken en ik heb veel weggedaan. Vervolgens ging ik gelijk op zoek naar andere woonruimte. Ik dacht eerst; ik sta al meer dan 10 jaar ingeschreven. Ik vind wel een mooie betaalbare sociale huurwoning, voor mij en mijn zoon. Dat viel tegen. Eigenlijk maakte ik met mijn punten alleen kans op een flatje. Dat wilde ik absoluut niet. Het idee van een goedkoop flatje met de kans op 4 buren die slechts met een dunne vloer, plafond of muur van jou zijn gescheiden. Ik was de ruimte en rust van het platteland gewend. Ik reageerde wel op de schaarse kleine huisjes met 2 slaapkamers. Maar die gingen weg naar mensen met meer punten dan ik. Op een paar na, die diegene met meer punten niet wilden hebben. De eerste was naast een plein van een lagere school. Die had ik bijna geaccepteerd. Maar van het idee dat ik elke dag joelende kinderen naast mijn huis zou hebben, kreeg ik het zo benauwd dat ik het nog net op tijd afzegde. Het tweede huisje was van binnen helemaal kaal gestript en had geen uitzicht verder dan schuttingen en de huizen van de achterburen. Het had wel 2 redelijke slaapkamers. En 2 hele rustige buurvrouwen. Dat huisje heb ik toen maar genomen. Nu woon ik hier bijna een jaar. Het is wel slikken. Al 15 jaar was ik gewend om ruim en vrij te wonen. Aan de andere kant ben ik blij dat ik in deze tijden van woningnood nog een betaalbare woning voor mij en mijn zoon heb kunnen vinden. Het kan altijd slechter. 2021 12 30 woonwgenGelukkig heb ik een tuinderij waar ik gedurende het seizoen van het platteland kan genieten. En ik heb een besluit genomen. Ik ga een grote pipowagen kopen. (Die op de tuin staat is niet van mij.) En die zo inrichten dat ik er in kan verblijven.

Ik maak er een tiny house van. Een zomerhuisje! Voor als ik behoefte heb aan rust en vrijheid op het platteland. Een fijn idee. En een mooi iets om aan te werken in het nieuwe jaar! Ik wens jou ook een stip op de horizon waar je naar toe kan. En waar je blij van wordt. Of het nu een plek is of een persoon. We hebben dat nodig.


Te oogsten

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er zijn nog 3 rijen. We beginnen met de rechter en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool of Palmkool:
Staat rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Wortels: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje):
Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Jan-Jaap Scholten