2021 10 21 wilgen snoeienOok de afgelopen week heb ik samen met de vrijwilligers nog veel buiten kunnen werken. Nu het wat rustiger op het land is, doen we onderhoudswerkzaamheden aan dingen rondom de tuin. Zo moeten de knotwilgen rond de tuin gesnoeid worden.

Daar zijn Harry en Jantine de afgelopen week mee bezig geweest. En samen met Bram en Gert heb ik een sloot schoongemaakt. Die was deels helemaal dichtgegroeid met bramen en grassen. Met een zeis en vereende krachten lukte het om de sloot goed te kuisen. En Jenny heeft de prei schoongemaakt. Dit seizoen is de tuin gezegend met maar liefst 5 vrijwilligers. Ik ben daar erg blij mee. Gedurende het seizoen is er veel handwerk op de tuin. En vele handen maken licht werk. Zo blijft het werken voor mij op de tuin ook goed te doen. Ook is het gezellig om met anderen samen te werken. De vrijwilligers werken allemaal 1 ochtend in de week mee op de tuin. Als tegenprestatie krijgen zij een gratis oogstabonnement.

Een oogst-tip: Probeer altijd zoveel mogelijk vanaf het begin alles weg te oogsten. Kijk goed waar nog wat staat. Bijvoorbeeld bij de pastinaken kan je dat niet altijd zo makkelijk zien. Maar mijn geoefende oog ziet dat er plukken worden overgeslagen. Je kan met de spitvork de bladresten op de grond een beetje wegharken en dan zie je beter waar nog wat staat. Als we stukjes overslaan wordt daar op een gegeven moment overheen gelopen en wordt dat niet meer geoogst. En dat is jammer.

Te oogsten

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Links van de raapstelen of rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Achter de groenselderij. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene

Groenselderij: Staat achter de snijselderij, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: liggen onder het afdakje naast de schommel. 1 per volwassene. Jaar abonnementen houders mogen 5 of meer om thuis op te slaan. Graag vast voorraad meenemen!

Zomerpastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Graag de gekortwiekte exemplaren oogsten. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Knolselderij: Staan rechts van de wortels. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op linker gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ook de raar gevormde bietjes zijn eetbaar. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Sperziebonen: De nieuwe zaaiing heeft ook weer boontjes. Staan rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Je moet goed zoeken. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen:Staan op het linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje langs de Nieuw-Zeelandse spinazie en prei in lopen tot aan het eind. Worden al wat vezeliger. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat bij de raapstelen. Planten zijn al groot. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Savooiekool: Staat rechts van het hoge gaas, achteraan. Teelt is mislukt. Maar er zijn een paar planten die toch een compacte en gesloten kool hebben gevormd. Even in knijpen om te kijken of die compact gevuld is. 1 per huishouden. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten