2021 09 16 pompoenDeze week heb ik voor dit jaar voor de laatste keer groente gezaaid. Winterpostelein. In de kleine kas. Nu hopen dat het mooi opkomt. Ik ga nog wel winterrogge zaaien. Op stukken waar de groente weg geoogst is, maak ik de grond schoon om dan rogge te zaaien. Zo krijgen we een mooi groen dekentje voor de winterperiode. Dit wordt ook wel groenbemester genoemd. Omdat ik in het voorjaar de rogge onderploeg, zodat de plantenresten weer als voeding in de bodem beschikbaar komen.

Deze week ook de oranje pompoenen op het menu. Leden mogen extra pompoenen meenemen om thuis een voorraad aan te leggen. Laten we beginnen met een voorraad van 5 stuks per volwassene. Waarschijnlijk worden het er meer. Waarom thuis een voorraad aan leggen? Ik kan ze op de tuin niet goed bewaren. Zodra de eerste nachtvorst komt is er al een probleem. Daar kunnen ze niet tegen. En thuis bewaren pompoenen heel goed. Bijvoorbeeld in de vensterbank, uit de zon. En ik wil ze graag zo snel mogelijk van het land af hebben. Dan kunnen we het perceel gaan schoonmaken en nog op tijd winterrogge als groenbemester inzaaien.

Te oogsten

Pompoen: liggen rechts van de suikermais. Mooi oranje vrucht met een verkurkt steeltje uitzoeken. Oogsten door met snoeischaar steeltje door te knippen. 1 per volwassene. Leden mogen 5 meer om thuis op te slaan. Graag vast voorraad meenemen!

Sperziebonen: Staan rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Maar je mag meer om in te maken. Tot een pond.

Raapstelen: Staan op het linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje langs de Nieuw-Zeelandse spinazie en prei in lopen tot aan het eind. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe
groeien. 1 bosje per volwassene.

Zomerpastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Achter de rode bietjes. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Knolselderij: Staan links op het land. We oogsten vanaf de achterzijde omdat daar de knollen veel dikker zijn. Eerst langs de stokbonen naar achteren lopen en dan rechtsaf om de wortels heen. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Venkel: Je moet het vanaf de achterkant van de tuin benaderen. Eerst langs de stokbonen naar achteren lopen en dan rechtsaf om de wortels heen. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 venkel per volwassene.

Suikermais. Staat vlak bij de handpomp. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Ui: Ligt onder het afdakje vlak naast de schommel. Hoeveelheid: 4 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op linker gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. 2e rij van links. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 100 gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Voorzichtig steeltje doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: In de grote kas. Zit ziekte in de planten. Je mag 8 kerstomaatjes per volwassene plukken. Of 1 vleestomaat. Thuis verder laten kleuren.

Aubergine: Staat in de grote kas. Rechter rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Savooiekool: Staat rechts van het hoge gaas, achteraan. Teelt is mislukt. Maar er zijn een paar planten die toch een compacte en gesloten kool hebben gevormd. Even in knijpen om te kijken of die compact gevuld is. 1 per huishouden. Zolang de voorraad strekt.

Andijvie: Staat achter de sla. Links van de prei en naar achteren. Oogsten door met een mesje laag onder de krop door te snijden. 1 per volwassene.


Jan-Jaap Scholten