2021 02 12 sneeuwDe tuinderij ligt bedekt onder een mooie laag sneeuw. Hier en daar heeft de wind kleine sneeuwduinen gevormd. Een mooi gezicht. Ook zijn sommige groenten bedekt met een dikke sneeuwlaag.


Zo is een deel van de prei begraven onder de sneeuw. Op zich niet verkeerd. Omdat het nu s'nachts zo hard vriest, krijgen de groenten het zwaar te verduren. Echter de sneeuw beschermd de prei, waardoor de kans dat ze de strenge vorst overleeft groter is. Het kan zijn dat er vorst in de grond zit, waardoor je niet de grond in kunt om te oogsten. De winterpostelein in de kas bevriest ook, maar dat is op zich niet erg. Al moet je voor het oogsten de postelein wel eerst ontdooit hebben. Dus dan moet wel de zon even op de kas geschenen hebben.

Het controleren van de betalingen van de abonnementen doe ik altijd met de hand. Persoon voor persoon kijk ik in de afschriften of en wanneer er wat betaald is. Een tijdrovende klus. Vorig jaar heeft de website beheerder van de Nieuwe Akker gekeken of dit makkelijker kan. En dat kan. Via de website kan je nu een abonnement bestellen, waarbij de afrekening geautomatiseerd is. En als je abonnement dreigt af te lopen krijg je van te voren weer een verzoek om te betalen. Zowel voor jou als mij makkelijker. Dus als je een verzoek krijgt om je abonnement weer te betalen, komt dat vanwege de automatisering van het systeem en wordt je gevraagd om via het nieuwe systeem te betalen.

Te oogsten

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b. Postelein kan bevroren zijn. Nadat de zon op de kas geschenen heeft ontdooit de postelein weer en is ze geschikt om te snijden

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene. Je mag ook nog 400 gram extra oogsten om in te maken. Mits de vorst uit de grond is!

Boerenkool of palmkool: Staat helemaal links op de tuin. Bij de andere koolsoorten. Alleen de mooie onderste grote bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren : Paadje gelijk rechts naast het maisveld inlopen en dan tot aan bordje Er nu nog 3 rijen. We nemen steeds de linker rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. .Ongeveer 200 gram per volwassene. Mits de vorst uit de grond is!

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Mits de vorst uit de grond is!

Spruiten: Staan op linker gedeelte, bij de andere koolsoorten. Veel spruiten zijn helaas aangetast. Oogsten door mooie spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten