2020 08 21 windmolenPrettig vooruitzicht dat het weer koeler wordt. Ik ben de hitte nu wel zat. Nog een paar dagen volhouden en dan heerlijk afkoelen. Sinds gisteren hebben we een windmolen op de tuin. Martin en ik waren er al een tijdje mee bezig. In het voorjaar bepaalt dat de windmolen op een boomstam naast de schommel moest komen. Nog een hele klus om zo'n dikke zware boomstam rechtop in de grond te krijgen. Na de derde poging gelukt. Maar minder diep in de grond dan gepland. Voor extra stevigheid moest de boom aan de schommel vast gemaakt worden. Maar de schommel was is dusdanige staat dat het hout beter vervangen kon worden. En zo kwam van het een het ander. Uiteindelijk heeft Martin de gehele schommel en afdak opnieuw opgebouwd. We hebben nu ook een groter en ander type afdak.

Gisteren de windmolen op de boomstam gezet. Dat was ook nog een hele toer. Maar het lukte ons. De windmolen wekt stroom op. Door een omvormer hebben we nu ook een 230 volt stopcontact! En een usb en 12 volt aansluiting. Niet slecht!

Traditioneel vieren we in september de rijke (uien) oogst die de tuin ons gegeven heeft. Symbolisch altijd met een grote pan uiensoep erbij. Het lijkt me wel leuk om op de tuin samen te eten. We hebben dat eerder gedaan in de vorm van een picknick en dat was heel gezellig. Iedereen nam wat te eten of te drinken mee en dat delen we dan met elkaar. Je mag een introducee meenemen. Ik wil dit graag op zondag 13 september doen. Vanaf 17:00 uur. Na of tijdens het eten kunnen we bij het vuur zitten. Ik zorg voor de uiensoep en de koffie, thee of limonade. Graag voor 2 september laten weten of je komt en met hoeveel. Dan weet ik hoeveel zitplaatsen er nodig zijn en hoeveel uiensoep er gemaakt moet worden.

Mocht je courgette gaan oogsten en je komt een hele grote en dikke courgette tegen. Graag die ook eraf halen. Want in de grote courgette wordt het zaad gevormd en dan gaat daar de energie naar toe en worden er minder nieuwe vruchten gevormd. Dus als je af en toe zo'n dikke jongen eraf haalt, doen we onszelf een plezier. Deze courgettes mag je daar in de buurt op een hoop leggen of naar de composthoop brengen. Dank u.

 oogsten

Venkel: Staat links van de snijbiet, 20 meter naar achteren, achter de jonge kleine venkel. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene.

Sperziebonen: Jonge verse bonen. Haricot vers. Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Er is heel veel. Je mag wel het dubbele om in te maken.

Suikermais. Staan op linker gedeelte van de tuin, vooraan. Van de rechter rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Zomerpastinaakjes: Staan achter de bietjes. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan vlak bij de handpomp. Paadje in langs de winterwortel en dan na ong. 30 meter links. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, vlak bij de handpomp,vooraan. Je mag de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje bij uien in en dan links. Zie bordje. 1 per volwassene. Graag ook hele grote los snijden (zie nieuwsbrief)

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Komkommer: In de grote kas, middelste rij. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene, zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. Je mag per volwassene 12 kleine rode tomaten(linkerrij) of 2 grote vleestomaten(rechterrij). En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Oogsten door te knippen. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Korianderzaad: Paadje langs de snijbiet inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Oogsten naar behoefte.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 16 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 8 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen



Jan-Jaap Scholten