Eindelijk komt er weer regen. We moeten nog afwachten hoeveel. Maar alleen de voorspelling dat er meerdere dagen kans op regen is, maakt mij hoopvol. Moet er niet aan denken, dat het droog zou blijven. Dan gaat de lol erbij mij wel af. Toch zullen we in de toekomst vaker (te) lange periodes met droogte krijgen, is de voorspelling. In de zomer van 2018 was dat zo en nu dit voorjaar dus ook. Voor de toekomst moeten we dan ook nog maar eens goed studeren op hoe we dit op de tuin beter kunnen opvangen.

Ik ben dit jaar begonnen met op wat grotere schaal bloemen te telen. Dit met het oog om de bloemen via een pluksysteem te verkopen. Ik heb een tijdje nagedacht over het systeem. Ik denk dat het animo om dit elke week te doen, met het daaraan vast hangend prijskaartje, te beperkt is. Daarom zit ik nu te denken aan een 10 of 5 keer plukken-kaart. En vervolgens heb ik nagedacht over hoe je dit administreert. Hoe hou je bij hoeveel keer iemand een bos geplukt heeft? Ik heb het volgend bedacht. Je koopt bij mij een plukkaart van bijvoorbeeld 10 keer. Zodra je het geld hebt overgemaakt, zet ik je naam op een lijst, met daarachter 10 hokjes. Deze lijst hang ik op in de pipowagen en zodra je een bos geplukt heb, vink je 1 hokje af. Dit lijkt mij ook de meest simpele methode. Voor 10 keer plukken zit ik te denken aan €7,50 per bos. Voor 5 keer € 8,50. Voor diegene die geïnteresseerd zijn in de bloemen, hoor ik graag wat je van het systeem vind. Verder ben ik nog aan het nadenken over hoe we de grootte van de bloembossen regelen.

De aardbeienplanten geven veel vruchten. Ook voor deze planten zal de regen een zegen zijn. Het is echter afwachten hoe de vruchten door de regen komen. Ze zijn zeer kwetsbaar voor harde regen.

Deze week komt de spitskool erbij op het oogstmenu2020 06 05 spitskoolSpitskool

Te oogsten

Spitskool: Staat links op de tuin, naast de meiraapjes. Oogsten door plant onderdoor te knippen of snijden. 1 per volwassene.

Kropsla: Staat links van de raapstelen. Oogsten door de krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene

Meiraapjes: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staan op rechtergedeelte, vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Aardbeien: Staan rechts naast de kleine tunnelkas en naast de grote tunnelkas! Ongeveer 250 gr. Per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Raapstelen: Staan rechtergedeelte van de tuin. Paadje bij bordje in lopen tot aan bordje bij het oogstvak. Worden wat vezeliger. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat in de buurt van de raapstelen. Worden wat vezeliger. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten