2020 01 15 CSA DeventerAfgelopen weekend was de landelijke CSA-conferentie in Deventer. Ik zat ook in het organisatie-team en we kunnen terug kijken op een zeer geslaagde conferentie.

We hadden zaterdag 160 deelnemers, volle bak, en zondag 75 belangstellenden die deelnamen aan de bedrijfsbezoeken. Om de conferentie betaalbaar te houden, werkten we met veel vrijwilligers. Ook tijdens het opruimen aan het eind van de conferentie hadden we veel helpende handen om de school, die we als onderkomen hadden, weer in de oorspronkelijke staat te brengen. Het is fijn dat iedereen zijn steentje wil bijdragen om dit tot een geslaagd weekend te brengen. Ik ben hier dankbaar voor, dat dit zo kan. Dat we dit doen!

Ik merk dat onze beweging groeit. En dat wij ook een bijdrage mogen en kunnen leveren aan de broodnodige transitie van de landbouw in Nederland en buiten onze landsgrenzen. Wij; het CSA-netwerk NL, hebben samen met 60 andere clubs, waaronder boeren, milieubewegingen, natuurwinkels, Triodos, Natuurmonumenten, Greenpeace etc., ons verenigd in de groep Natuur-inclusieve Kringloop Landbouw. We trekken gezamenlijk op om onze landbouwminister Carola Schouten te helpen om op een goede manier de transitie in te gaan. Afgelopen dinsdag was er De Kring-Loop. Een wandeltocht naar Den Haag met duizenden mensen om daar een 10-stappenplan aan premier Rutte en Carola Schouten aan te bieden. Door lid te zijn van de Nieuwe Akker, help je ook mee aan deze beweging. Want de Nieuwe Akker is weer lid van het CSA-netwerk Nederland en € 2,00 van je oogstabonnement gaat naar dit netwerk.

Stichting Ijsselandschap beheert ruim 4000 ha grond in en rond Deventer. Zoals sommigen van jullie weten ben ik al jaren bezig met een zoektocht naar een vaste plek voor de Nieuwe Akker en met deze Stichting in gesprek. Ik heb veel gedaan om bij deze club in beeld te komen. De CSA-conferentie heb ik ook mede naar Deventer gehaald om de directeur van St. Ijsselandschap hierbij te betrekken. Om weer beter in beeld te komen en hem ook beter kennis te laten maken met CSA-landbouw. We zijn dan nu ook dusdanig in beeld, dat we een steeds serieuzere kandidaat worden om met Ijsselandschap zaken te kunnen doen. Het wordt dan ook tijd om door te pakken!Bijvoorbeeld dat we “permanent” grond kunnen pachten om de Nieuwe Akker een vaste plek te geven. Want even voor de duidelijkheid; het lijkt wel mooi zoals de Nieuwe Akker nu is. Maar de grondeigenaar waarvan de Nieuwe Akker nu pacht, kan volgend jaar gewoon de pacht opzeggen. En dan is het in 2021, misschien geen Nieuwe Akker meer! Zover moeten we het niet laten komen. Er zijn verschillende scenario's die kunnen leiden tot een vaste plek. Het mooiste is dat we een constructie vinden die na mij, ik word nu 55!, ook doorgaat. We kunnen wellicht gezamenlijk pachten van Ijsselandschap. Of gezamenlijk grond kopen. Of.......Ik wil daar heel graag met jullie over van gedachten wisselen. We zijn nu met 135 oogstabonnement-houders! Samen hebben we een enorme potentie om iets te bereiken. Het is daarom dan ook belangrijk dat je naar de jaarvergadering van de Nieuwe Akker komt. Dat je mede de toekomst van de Nieuwe Akker vorm geeft! Meedenken is al heel waardevol. En je kan misschien ook nadenken over hoe graag je wil dat de Nieuwe Akker doorgaat. En of je daar iets voor over hebt. Tijd, kennis of misschien wel geld? Dit gaat niet alleen over een leuk moestuintje, maar ook over wat we daarmee kunnen voor de toekomst.

Dus woensdagavond 29 januari aanstaande is de jaarvergadering van De Nieuwe Akker! Zet in je agenda! Hier bespreken we belangrijke zaken; Onder andere de toekomst van de tuinderij en wat jou rol hierin kan zijn. En hoe staan we er economisch voor. En welke wensen leven er bij jou, en de leden? Kortom, het zou mooi zijn als je kan komen. De locatie is Kindcentrum Rivierenwijk, Zaanstraat 1, Deventer. De avond start om 19:30 met koffie en thee. Programma is van 19:45 – 22:00 uur.

Graag hoor ik of je komt. Dan weet ik hoe groot de ruimte moet zijn voor de bijeenkomst.

Te oogsten:

Spruiten: Staan rechts van de grote tunnelkas. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleinere spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode kool: Ligt klaar in de pipowagen! Een grotere voor meer persoons-huishoudens. Een kleinere voor een 1 persoonshuishouding.

Schorseneren : staat gelijk links van de grote tunnelkas, vooraan. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Richthoeveelheid 250 gram/volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, links. Graag links vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Boerenkool of palmkool. Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Alleen de onderste grote mooie bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Bij linker rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Groenlof: Staat links achter de grote tunnelkas. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Buitenste blad ziet er soms lelijk uit, maar daaronder zit prima lof! Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Pastinaak: Op het rechter gedeelte van de tuin. Paadje van de bieten inlopen. Staan links naast de rode bieten. Ze hebben bruine roestplekken, maar die kan je er gewoon afschillen. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Winterwortel: Staan rechts op de tuin. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. De witte en gele wortels zijn ook lekker! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Jaarabonnement-houders mogen thuis een voorraadje aan leggen. 4 kg per volwassene is geen probleem. Draai het loof van de wortel, leg ze op een laagje zand in een kist, bak of emmer, bedek ze met een laagje zand en leg de volgende laag er bovenop. Eindig met een laag zand. De wortelen kun je tot vijf maanden in kisten op een droge, koele plek bewaren. Het zand is liefst geel maar ik gebruik zelf ook grond uit de tuin. Het zand moet licht vochtig zijn. Dus eventueel nat maken. Zorg dat er onder in de kist of emmer gaten zitten zodat teveel aan vocht weg kan. De kist koud wegzetten. Dat kan buiten onder een afdak zijn, maar kan net zo goed binnen. Wel moet je er dan voor zorgen dat je er een stuk gaas overheen legt, zodat er geen ongedierte bij kan. Muizen zijn dol op wortel.

Rode bieten: In de pipo-wagen. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Savooi kool: Er staat nog wat op het land. Hoeveelheid; Een grotere voor meer persoons-huishoudens. Een kleinere voor een 1 persoonshuishouding. Zolang de voorraad strekt.

Pompoen: Voor diegene die vorig jaar nog niet of nauwelijks pompoen heeft gehad. 1 pompoen per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts naast de boerenkool, halverwege. Achter de peterselie. Zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen. Zolang de voorraad strekt.

Witlof-pennen(om thuis witlof te trekken) Staat links achter de grote tunnelkas, rechts van de groenlof. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Zolang de voorraad strekt.



Jan-Jaap Scholten