Vorig jaar was het rond deze tijd uitzonderlijk warm. We hadden een hele week boven de 20 graden met uitschieters naar 25! Dat was dan ook de hoogste gemeten temperatuur ooit in oktober sinds de waarnemingen. En het was toen zo droog dat ik de winterrogge die ik gezaaid had, moest beregenen om het zaad te laten ontkiemen. Nu is het andersom. Het is iets kouder dan gemiddeld en je moet de droge dagen en momenten benutten om wat te kunnen doen op het land. Bijvoorbeeld rogge zaaien. Dat heb ik dus ook gedaan. Een deel van het pompoenenland en een aansluitend stuk grond is schoongemaakt en ingezaaid met winterrogge. In 1 dag tijd. De winterrogge zaai ik om de grond niet kaal de winter in te laten gaan. Er zitten nog veel voedingstoffen in de bodem en die zouden anders uitspoelen door de regen of sneeuw. Door het land schoon te maken en rogge te zaaien, kunnen de voedingstoffen opgenomen worden en gevangen in de roggeplant. Een vanggewas. Tevens wordt de bodem en het bodemleven beter beschermd door deze groene bedekking. In het voorjaar ploeg ik de roggeplanten onder de grond, waar het dan weer als voeding vrijkomt. Dit noemen ze ook wel groenbemesting.

De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de aanleg van een nieuw aardbeienbed. Een strook weiland van 50 meter is omgeploegd om er vervolgens een plantbed voor aardbeien te kunnen aanleggen. Aardbeien moet je verjongen, omdat ze na een jaar of 2 a 3 minder gaan geven. En het eerste jaar geven ze ook niet zoveel, dus als je om het jaar nieuwe aardbeien plant, blijf je genoeg opbrengst houden.

2019 10 10 aardbeienOmdat de aardbeienteelt nogal onkruid gevoelig is, plant ik de aardbeien in een strook gronddoek. Anders is het een enorme bult werk om de aardbeien onkruid vrij te houden. En aardbeien vinden het fijn als de grond bedekt is. Met stro of een andere mulch, maar ook met gronddoek. Het doek wordt hergebruikt en gaat vele jaren mee.Het zijn 2 rijen aardbeien van 50 meter, met om de 30 cm een plantje. Dus dat zijn 300 aardbeienplanten. Ik ben benieuwd hoe ze de winter doorkomen en hoeveel we er het eerst jaar van kunnen oogsten. Erik, een melkveehouder, gebruikt het gras van de weilanden van de Nieuwe Akker. Hij maait, droogt en oogst het gras zelf. Ik heb daar geen omkijken naar. In ruil hiervoor mag ik landbouwmachines en werktuigen van hem gebruiken. Bijvoorbeeld een grote tractor of een mestwagen. Ook onderhoud hij de randen van de weilanden. Zoals de sloten en bosrand. Van de week kwam hij langs met een grote klepelaar achter de tractor. Een heftig apparaat wat met ronddraaiende klepels, harde stukken groen zoals struiken en zelfs dikke takken, kapot en klein kan slaan. De oprukkende braamstruiken langs de bosrand zijn weer een flink stuk teruggedrongen. Een grote bult takken is flink kleiner geworden. En de sloten zijn voor een groot deel schoon geklepeld. Fijn!

2019 10 10 butternutButternutWe hebben naast de oranje pompoen ook nog andere soorten geteeld. Onder andere de Butternut. Een lichtbruine middelgrote pompoen. Met dik oranje vruchtvlees. Heel smakelijk. Mag je vanaf deze oogstweek ook oogsten. De Black Futsu is een middelgrote pompoen. Eerst donker groen van kleur. Daarna verandert de kleur naar lichtgroen en oranje. Lijkt qua smaak op de muskaatpompoen. De Sweet Dumpling is een zeer kleine pompoen. Ook mooi als siervrucht. Maar je kunt hem wel degelijk eten! Zeer smakelijk. Je kan hem uithollen en met een vulling in zijn geheel in de oven doen.

De derde zaaiing sperziebonen begint eindelijk oogstbare boontjes te krijgen. Door het relatief koude weer ging het moeizaam, maar gelukkig kan dit robuuste ras Saxa tegen een stootje. Je moet even zoeken naar de dikkere bonen, maar we beginnen toch maar met de oogst. Ze zijn in 3 verschillende rijen van ongeveer 20 meter gezaaid. Helemaal achteraan gelijk rechts naast de boerenkool en vooraan en achteraan links naast de winterprei. De komkommerplanten zijn er wel klaar mee en ook de andere kasplanten worden langzaam aan minder. Je kan de tomaten die nog niet rood zijn, maar al we iets verkleuren wel plukken. Thuis kleuren ze dan nog na.

2019 10 10 palmkoolPalmkoolDe palmkool mag je deze week ook oogsten. We plukken alleen de onderste grote bladeren. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Palmkool heet in Italië Cavolo nero. Tot in de 19e eeuw werd deze groente in Nederland geteeld, daarna is zij in ons land in vergetelheid geraakt. Deze groente is een familielid van onze boerenkool, gladder blad en witte nerven zijn de kenmerken van dit product. De bladeren dienen iets langer gekookt te worden dan boerenkool. De bladeren van nerven ontdoen en daarna blancheren alvorens kort te roerbakken in olijfolie is een heel geschikte manier om een mooi groente garnituur te serveren. Het is een kool met een verfijnde smaak, milder dan de andere kolen. Het kan natuurlijk in een stamppot worden verwerkt. Echter er zijn ook mooie, voornamelijk Italiaanse, recepten. Vaak maaltijdsoepen, waarvan ribollita top is. Palmkool wordt veel in het Italiaanse Toscane gegeten, onder meer met knoflook en ui. Op internet zijn vele recepten te vinden.

 

 


Te oogsten:

Palmkool: Staat op linker gedeelte. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Butternut; Een lichtbruine middelgrote pompoen. Met dik oranje vruchtvlees. Liggen op linker gedeelte van het pompoenenveld, achteraan. Oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg per volwassene.

Black Futsu; Is een middelgrote pompoen. Eerst donker groen van kleur. Daarna verandert de kleur naar lichtgroen en oranje. Lijkt qua smaak op de muskaatpompoen. Liggen op het rechtergedeelte van het pompoenen veld. Achteraan. Oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg per volwassene.

Oranje hokkaido pompoen; Staan helemaal rechts op de tuin. Zie ook bordje. Oranje pompoen met verkurkt steeltje zoeken en met een snoeischaar de steel door knippen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene Leden mogen bovenstaande pompoenen extra oogsten om thuis op te slaan!

Sweet Dumpling: Is een zeer kleine pompoen. Ook mooi als siervrucht. Maar je kunt hem wel degelijk eten! Liggen op het linkergedeelte van het pompoenen veld. Vooraan. Oogsten met een snoeischaar. Er zijn er niet zo veel. Hoeveelheid; 1 per persoon. Als je al 1 geoogst hebt, graag de rest aan een ander laten die er nog geen een heeft geoogst.

Krulandijvie: Staat achter de winterprei. Aan de linkerkant. Je kan het beste langs de sperziebonen helemaal naar achteren lopen en dan naar rechts. Oogsten door blad iet op te tillen en met puntje van de mes de krop laag onderdoor snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Er zijn al grote bij! Richthoeveelheid: 1 Chinese kool.

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Achteraan en dan op rechter teeltbed! Oogsten door biet uit de grond te trekken. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Voor de liefhebber


Sperzieboon. Saxa; robuust type. Je moet even zoeken naar de dikkere bonen, maar we beginnen toch maar met de oogst. Ze zijn in 3 verschillende rijen van ongeveer 20 meter gezaaid. Helemaal achteraan gelijk rechts naast de boerenkool en vooraan en achteraan links naast de winterprei. Voorzichtig plukken. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groene puntpaprika. In de grote kas. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: In de grote tunnelkas. Linker rij. Goed onder de bladeren en aan de voet van de plant kijken! Oogsten door steeltje door te knippen met snoeischaar. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 100 gram in totaal plukken. Of het nu kerstomaatjes of een grote vleestomaten is. De grote vleestomaat graag met een snoeischaar oogsten. zolang de voorraad strekt.

Stoksnijbonen: Staan links op de tuin, 20 meter naar achteren. Aan de stokken. Er is niet zoveel meer. Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. De kleinere en nog donker groene jonge peulen zijn nog lekker. De rest is draderig. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, halverwege. Paadje naast spinazie inlopen en dan na 30 meter links. Worden al wat vezeliger. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.


Jan-Jaap Scholten