We hebben nu wel genoeg water gehad. Ten minste wat de planten op de tuin betreft. Wat betreft het grondwaterpeil kan het wel door blijven regenen. Echter daar worden de groenten niet beter van. Door het langdurig vochtig blijven van het gewas, treden sneller schimmelproblemen op. Plantendelen krijgen plekjes en kunnen gaan rotten. Als de verkurkte steeltjes van de oranje pompoen te lang nat blijven, kunnen ze gaan rotten. Dus kom maar weer op met die zon. Vorig jaar kregen we rond deze tijd nog heerlijk warm en zonnig weer. Dus wie weet.... Het is dus niet alleen vanwege de nachtvorst dat je je pompoenen van het land moet halen! We hebben naast de oranje pompoen ook nog andere soorten geteeld.

2019 10 03 sweet dumplingDe Black FutsuDe Black Futsu is een middelgrote pompoen. Eerst donker groen van kleur. Daarna verandert de kleur naar lichtgroen en oranje. Lijkt qua smaak op de muskaatpompoen.

2019 10 03 sweet dumplingDe Sweet Dumpling De Sweet Dumpling is een zeer kleine pompoen. Ook mooi als siervrucht. Maar je kunt hem wel degelijk eten! Zeer smakelijk. Je kan hem uithollen en met een vulling in zijn geheel in de oven doen. Op internet staan meerdere recepten.

De suikermais gaat van de lijst. Hij word te hard. Sommige groenten, zoals de courgette groeien zo langzaam, dat ze praktisch als op beschouwd kunnen worden. Soms loont het om langs de planten te lopen en kan je een kleine courgette oogsten. Vandaag liep ik langs de broccoli-planten en zaten er weer wat ministronkjes in. Soms heb je geluk.

Het is langzaam gegroeid, maar eindelijk oogstbaar; Andijvie. Krulandijvie wel te verstaan. Even een tip voor de nieuwkomers. Als je andijvie gaat oogsten. Omdat het begin van de krop diep in de grond begint, moet je dus zeer laag de krop doorsnijden. Anders valt de krop in allemaal losse bladeren uit elkaar.

Te oogsten:

Krulandijvie: Staat achter de winterprei. Aan de linkerkant. Je kan het beste langs de sperziebonen helemaal naar achteren lopen en dan naar rechts. Oogsten door blad iet op te tillen en met puntje van de mes de krop laag onderdoor snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Er zijn al grote bij! Richthoeveelheid: 1 Chinese kool.

Sweet Dumpling: Is een zeer kleine pompoen. Ook mooi als siervrucht. Maar je kunt hem wel degelijk eten! Liggen op het linkergedeelte van het pompoenen veld. Vooraan. Oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; 1 per persoon.

Black Futsu; Is een middelgrote pompoen. Eerst donker groen van kleur. Daarna verandert de kleur naar lichtgroen en oranje. Lijkt qua smaak op de muskaatpompoen. Liggen op het rechtergedeelte van het pompoenen veld. Achteraan. Oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg per volwassene.

Oranje hokkaido pompoen. Staan helemaal rechts op de tuin. Alleen rechts van de lijn oogsten! Zie ook bordje. Oranje pompoen met verkurkt steeltje zoeken en met een snoeischaar de steel door knippen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene Leden mogen meer om thuis op te slaan!

Groene puntpaprika. In de grote kas. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, halverwege. Paadje van de zomerwortels inlopen en dan na 30 meter links Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Achteraan en dan op rechter teeltbed! Oogsten door biet uit de grond te trekken. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Voor de liefhebber

Venkel: Staat links van de rij zonnebloemen, vooraan. Er zijn er niet veel meer. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. Hoeveelheid; 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

IJsbergsla: Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de Nieuw Zeelands spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: In de grote tunnelkas. Linker rij. Goed onder de bladeren en aan de voet van de plant kijken! Oogsten door steeltje door te knippen met snoeischaar. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 100 gram in totaal plukken. Of het nu kerstomaatjes of een grote vleestomaten is. De grote vleestomaat graag met een snoeischaar oogsten. zolang de voorraad strekt.

Radijs:Staan op het rechtergedeelte van de tuin. Paadje bij bordje in lopen tot aan bordje bij het oogstvak. Zijn al groot. Oogsten door radijsje uit de grond trekken. 8 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Stoksnijbonen: Staan links op de tuin, rechts van het hoge peulen gaas. 20 meter naar achteren. Aan de stokken Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. De kleinere en nog donker groene jonge peulen zijn nog lekker. De rest is draderig. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. Je kan kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan vlak bij de pomp. Voorzichtig plukken. Ze zijn vezelig. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Dille zaad: Staat vlak bij de pomp. Het gaat nu om de zaadschermen. Het zaad kan je als kruid gebruiken. 1 zaadscherm(steel) per volwassene. Oogsten door te knippen.


Jan-Jaap Scholten