2019 06 27 plantvorenDe tuin en ik zijn langzaam maar zeker weer aan het bekomen van de ravage aangericht door het noodweer van vorige week. Een deel van de groenten lijkt zich aardig te herstellen. Echter van de jonge koolplanten was ongeveer een kwart verloren gegaan. Van de rode koolplantjes had ik nog wat reserve op het opkweekbedje staan. Echter van de herfst-savooi kool niet. Die kan ik dan niet vervangen. Ik had net jonge sla geplant. Bijna niks van over, maar gelukkig heb ik nieuwe slaplantjes gekregen. Die plant ik weer deze week. De uien zijn zwaar beschadigd. Ben benieuwt hoe die zich verder ontwikkelen. Er is een kans dat door de vele beschadigingen, bijvoorbeeld schimmelziekten zich ontwikkelen. Ui is daar gevoelig voor. We zullen zien. Gelukkig heeft de meeste groenten het noodweer goed doorstaan. Daar kunnen we dan in ieder geval de vruchten van plukken. Veel verschillende gewassen telen geeft risicospreiding. Dat is mij tijdens mijn opleidingen geleerd. Ik ondervind dat nu weer aan den lijve. Hoe meer verschillende groenten en des te vaker je kleine hoeveelheden teelt. Des te beter ben je bestand tegen.....nou laten we het maar klimaatveranderingen noemen. Ook telen in een (tunnel)kas maakt je minder kwetsbaar voor het grillige klimaat. Bij overmaat aan regen heb je in de kas geen probleem. Mits de kas hoog genoeg staat natuurlijk. En de grote hagelstenen gaan niet door de dikke kasfolie heen! De groenten in de kas doen het dus mede daardoor goed! De aubergines en komkommers zijn al in productie en de tomaten komen eraan. In het begin zal ik het oogsten voor mijn rekening nemen en de vruchten klaar leggen in een kist bij de caravan. Zie verder op de oogstlijst.

De afgelopen hete dagen heb ik tropenroosters gewerkt. Rond half 7 beginnen en dan doorwerken tot een uur of 2. Dan lange siësta en dan eind van de middag of s'avonds weer aan het werk. Ook de vrijwilligers waren vroeg present. Erg fijn! We hadden deze week 2000 preiplanten te planten. Om half zeven begonnen we. En om 10 uur hadden we ze geplant! Ik had een werktuig voor mekaar gemaakt zodat ik met de tractor in 1 keer de 3 plantvoren kon maken.

Gaatjes in de voor prikken, plantje erin en dat zo 2000 keer. Op het laatst giet je dan met water de plantgaatjes dicht. Gaasdoek erover en klaar is Kees. Binnen 1 ochtend hadden we het hele prei-project afgehandeld. Voorheen was ik hier veel langer zoet mee! Tja, als je de boel goed voor mekaar hebt......kan het veel sneller.

Te oogsten:

Tuinbonen: Staan helemaal links op de tuin. Alleen dikste peulen van de plant plukken. De dunnere zit heel weinig in! Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene

Peultjes: Staan helemaal links naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Je mag het dubbele plukken.

Vroege bietjes: Staan buiten op rechter gedeelte, rechts naast de bosui,vooraan.

Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Savooi of spitskooltje: Staat direct rechts naast de grote tunnelkas. Dik exemplaar zoeken en onderdoor snijden met een groot mes. 1 per volwassene

Jonge snijbiet: Staat rechts op de tuin, achter de tuinmelde. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosui: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Staan op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje vooraan. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene.

Voor de liefhebber

Aubergines: Liggen klaar in een kist op de tafel bij de caravan. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Ik oogst ze. Nog niet zelf gaan oogsten!

Komkommers: Liggen klaar in een kist op de tafel bij de caravan. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Ik oogst ze. Nog niet zelf gaan oogsten!

Meiraap: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Vlak bij de grote kas. Zijn kleine witte knollen en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Koriander: Staat achter de peterselie. Graag de hele toppen(ongeveer 20 cm) en blad plukken. Hoeveelheid; Bosje voor vers gebruik.

Tuinmelde: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe.

Rode of zwarte bessen: staan langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Alleen de rijpe bessen plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene


Jan-Jaap Scholten