2019 06 14 lotte wast pipowagenHet is groeizaam weer. Water, zon en warmte wisselen elkaar af. De groenten én ook het onkruid broezen de grond uit! In de kas zie je de planten bijna groeien. Mede dankzij de inzet van het vrijwilligersteam kunnen we het werk goed bijhouden. Het geeft mij een goed gevoel om bij te zijn. De tuin ligt er goed bij. Klaar om gezien te worden op de opendag aanstaande zondag. Lotte heeft de pipowagen gewassen.

Zij gaat daar aanstaande zondag haar broodabonnement introduceren. Dus heb je interesse in elke week ambachtelijk gebakken brood, kom dan haar heerlijke brood proeven en vraag naar de mogelijkheden. Theatergroep de Blauwe Maandag presenteert de nieuwe voorstelling “De Nomaden”

2019 06 14 blauwe maandagAfgelopen maandag heeft de groep op locatie de voorstelling geoefend. Zondag treden ze 3 keer op; 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

De Kerngroep van de Nieuwe Akker boekt langzaam maar zeker vooruitgang. De nieuwe directeur van Rentree, de organisatie waar de Nieuwe Akker de grond van pacht, komt binnenkort op bezoek. En de Kerngroep is in gesprek met CSA-tuinderij De Oosterwaarde in Diepenveen. Er heeft een eerste kennismaking plaats gevonden en er wordt onderzocht waar we elkaar kunnen versterken.

Deze week komt er broccoli en spitskool bij om te oogsten. De aardbeien-oogst is enorm. Ik heb zelden zo veel aardbeien gezien! Volharding wordt beloond. 2 jaar geleden hebben Bram en ik met de hand in het omgeploegde weiland verhoogde teeltbedden gemaakt. Vervolgens hebben we lava over de grond verspreid. Daarna het gronddoek aangebracht. Vervolgens hebben Jenny, Jannah en ik, in de regen, bij een biologische boer in Warnsveld 300 aardbeienplantjes uit de grond gehaald. En deze zijn toen in gaten in het gronddoek geplant. Dit was denk ik in eind oktober 2017. Toen kwam er in januari, in het jaar daarna een zeer heftige storm. Het gronddoek waaide los en de aardbeienplantjes gingen grotendeels mee de lucht in. Het gronddoek weer goed gedaan en de plantjes weer herplant. Toen dat klaar was kwam er vorst. Terwijl de plantjes nauwelijks de kans hadden gekregen om aan te slaan. Toen warmte doek over de plantjes gedaan. Toen kwam het voorjaar, konden ze eindelijk wat gaan groeien. Tenminste, de plantjes die alle avonturen overleeft hadden. Dien ten gevolge kwamen er dat seizoen zeer weinig aardbeien aan de planten. Daarna kwam de droogte van 3 maanden. En heb ik de aardbeien planten in leven gehouden door ze regelmatig water te geven. We zijn de planten blijven verzorgen, uitlopers weghalen en onkruid verwijderen, plantjes inboeten, etc. Nou.....onze inspanningen zijn beloond. De oogst is enorm. En de aardbeien smaken nog zoeter!

Te oogsten

Broccoli: Staat rechts naast de grote tunnelkas, achter de meiraap. Mooie stronk uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronk per volwassene.

Aardbeien: Staat rechts naast de kleine tunnelkas. De donker rode vruchten plukken. We kunnen 250 gram per volwassene oogsten.

Kropsla (groene):Staat rechts op het land,achter de spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Savooie- of spitskooltje: Staat direct rechts naast de grote tunnelkas. Dik exemplaar zoeken en onderdoor snijden met een groot mes. 1 per volwassene

Jonge snijbiet: Staat rechts op de tuin, achter de tuinmelde. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Meiraapjes: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Vlak bij de grote kas. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram per volwassene

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Er staat nog wat in de kleine tunnelkas. Graag dit eerst op oogsten. Daarna mag je buiten verder oogsten. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag bij het bordje beginnen met oogsten.

Voor de liefhebber

Vroege bietjes: Staan in de kleine tunnelkas, rechts vooraan. Oogsten door een bietje uit te zoeken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Er zitten plekjes op het blad. Ziet er niet mooi uit, maar je kan het nog wel gewoon eten. Oogsten door met de hand een bosje te snijden of met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Plukken naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Koriander: Staat achter de peterselie. Graag de hele toppen(ongeveer 15 cm) plukken. Hoeveelheid; Bosje voor vers gebruik.

Tuinmelde: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe.

Rode bessen: staan langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Alleen de rode bessen plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene





Jan-Jaap Scholten