2019 05 31 kraam Schalkhaar LifeAfgelopen zondag heeft de Nieuwe Akker op de Braderie in Schalkhaar gestaan. Hier heb ik zowel het groente- als het broodabonnement gepromoot. Lotte kwam s ochtends haar broden brengen om die aan bezoekers te kunnen laten zien en proeven. En we hebben toen samen de kraam ingericht. Dat lukte goed.

Ik kreeg veel complimenten over onze kraam. Er was redelijk wat belangstelling. Een aantal bezoekers is van plan de opendag op 16 juni te bezoeken en een aantal wil een proefabonnement nemen.

Ik had het al wel genoemd en sommigen zullen het al wel gemerkt hebben. Er zijn veel luizen op de planten en bomen. Door sterk wisselende temperaturen in korte tijd, ontstaat er tijdens de stofwisseling extra veel eiwit in de plant. Dit trekt zeer snel luizen. Op de tuinmelde en snijbiet zit dan ook aardig wat luis. Ook de tuinbonenplanten zaten helemaal onder de zwarte luis. De luizen zuigen sap uit de planten en die kunnen daar bij een plaag flink onder te leiden hebben. Ik heb toen besloten om te proberen daar wat aan te doen. Vroeger gebruikte men wel een oplossing met spiritus en vloeibare zeep. Ik dacht dat ga ik ook proberen. Ik heb de helft van de tuinbonenplanten met dit middel behandeld. Het lijkt wat te helpen.

Zondagmiddag 16 juni is er open huis op de Nieuwe Akker. Dit organiseer ik vooral om nieuwe “oogstleden” te werven. Ik wil dit jaar graag doorgroeien naar 150 leden. Niet onbelangrijk gezien de nog bescheiden economische situatie van de Nieuwe Akker. En voor deze middag heb ik hulp nodig. Ik zelf geef rondleidingen. En in het gebruikelijke tentje wordt koffie en thee geschonken. Daarnaast ligt er informatie over het zelfoogst-abonnement en kunnen bezoekers een oogsttasje kopen. Dus als er mensen hiermee willen helpen, graag! Er zijn al wat helpers voor de eerste helft van de middag. Tussen 13:00-15:00 Wie kan er helpen tussen 15:00-17:00 uur?

Er komt deze week nieuw op het oogstmenu: meiraap, raapstelen, kropsla, snijbiet, verse koriander en peterselie. En er zijn weer aardbeien. Echter in het begin heb je een bescheiden hoeveelheid die rood is en dus geplukt kan worden. Ik heb hier het volgende op bedacht. We beginnen met het oogsten van een bescheiden hoeveelheid van 150 gram. Dat zijn ongeveer 10 aardbeien. Zo kan iedereen de komende oogstweek aardbeien oogsten en is het niet na 2 dagen even op. En als je één keer geoogst hebt, wacht je op een bericht van mij, voordat je voor de 2e keer gaat plukken. Ik ga namelijk checken of iedereen die komt oogsten, een keer aan de beurt is geweest.

 

Te oogsten

Aardbeien: Staat rechts naast de kleine tunnelkas. In het begin heb je een bescheiden hoeveelheid die rood is en dus geplukt kan worden. Ik heb hier het volgende op bedacht. We beginnen met het oogsten van een bescheiden hoeveelheid van 150 gram. Dat zijn ongeveer 10 aardbeien. Zo kan iedereen de komende oogstweek aardbeien oogsten en is het niet na 2 dagen even op. En als je één keer geoogst hebt, wacht je op een bericht van mij, voordat je voor de 2e keer gaat plukken. Ik ga nl. checken of iedereen die komt oogsten, een keer aan de beurt is geweest.

Kropsla (groene):Staat rechts op het land,achter de spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Raapstelen: Staan rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door met de hand een bosje te snijden of met wortels en al uit de grond te trekken. Een bos per volwassene.

Jonge snijbiet: zit een beetje luis op. Staat rechts op de tuin, achter de tuinmelde. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Meiraapjes: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Vlak bij de grote kas. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram per volwassene

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Er staat nog wat in de kleine tunnelkas. Graag dit eerst op oogsten. Daarna mag je buiten verder oogsten. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag bij het bordje beginnen met oogsten.

Voor de liefhebber

Rucola: Staat achter de raapstelen. Er zitten plekjes op het blad. Ziet er niet mooi uit, maar je kan het nog wel gewoon eten. Oogsten door met de hand een bosje te snijden of met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Plukken naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Koriander: Staat achter de peterselie. Alleen blad plukken. Hoeveelheid; Bosje blaadjes voor vers gebruik.

Tuinmelde: Zit wat luis op. Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe.

Spinazie: Staat helemaal rechts op de tuin. Is aan het schieten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten