In de (bio)logische landbouw beweeg je zoveel mogelijk mee met de natuur. En dus ook met het weer. I.v.m. de weersvoorspellingen heb ik besloten om het land klaar te maken. De grond is nu droog genoeg om te gaan ploegen. En aan het eind van de week is regen voorspeld, die dan mogelijk langdurig aanhoud. Dan is het ongunstig om te ploegen met een kans dat het helemaal niet kan. Het risico is dat we dan te lang moeten wachten totdat de grond weer droog genoeg is Ik heb afgelopen zondag de laatste delen van de grote tunnelkas van het land gehaald en vervolgens de klepelmaaier van De Haverkamp, een biologische tuinderij in Colmschate, geleend. Hiermee sla je de gewasresten die nog op het land staan klein.

2019 03 02

Vervolgens ben ik gaan ploegen. Gisterenavond was het klaar. Van het klepelen en ploegen staan filmpjes op de Facebook; https://www.facebook.com/Denieuweakker/videos/ De oplettende oogstbericht-lezer zal zich misschien afvragen. Maar je mest toch altijd voor het ploegen? Klopt. Maar door ruime bemesting gedurende de afgelopen jaren denken we dat er nog voldoende in de grond achterblijft. En omdat ik ook groenbemesters, zoals phacelia en winterrogge heb geteeld, is er toch een vorm van voeding. Op het koolperceel wordt in april nog wel natuurcompost gebracht. Er ligt nu dus een maagdelijke akker. Een nieuwe akker. Vol belofte van een nieuw seizoen met heerlijke groenten. Maar nog wel even geduld. De eerste nieuwe groenten zijn er weer rond eind april of begin mei. Rond half maart zaai en plant ik weer de eerste groenten en dan duurt het ongeveer 6 weken voordat we de eerste voorjaars-groenten kunnen gaan oogsten. Er is nog wel schorseneren, pastinaak en winterwortel op voorraad. Het ligt in kisten in de pipowagen. En op de tuin kan je nog aardperen oogsten en in de kleine tunnelkas staat volop winterpostelein.

Voor andere groenten verwijs ik graag naar boerderijwinkel de Haverkamp in Colmschate. Zij hebben een breed assortiment aan groenten en fruit. Daarnaast verkopen ze ook melen van eigen graan, waaronder spelt. En brood, zuivel en vlees. Alles biologisch en zoveel mogelijk lokaal. Meer info; http://tuinderijhaverkamp.nl/ Je kan ook vanuit je luie stoel lokale biologische voeding bestellen. Bij de Gouden Pompoen. Erik Schippers levert een breed assortiment aan levensmiddelen. Groenten, fruit, brood, zuivel en vlees, alles lokaal en biologisch. Je kan bij elk product zien waar het vandaan komt. En er zijn ook veel droogwaren te bestellen. Van jam tot pasta. Van wijn tot kruiden. En dan ook nog wasmiddelen en weet ik nog wat. Kijk maar eens in zijn (web)winkel https://goudenpompoen.nl/ En hij bezorgd aan huis of waar je maar wil bv op je werk. De Gouden Pompoen is over het algemeen goedkoper dan de Ekoplaza!

Te oogsten

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Pastinaak: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Tot een kilo per volwassene

Schorseneren: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Ongeveer 250 gr/ volwassene

Winterwortel: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Tot een kilo per volwassene

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.

Jan-Jaap Scholten