2019 02 14 csaCSA
Afgelopen zaterdag ben ik naar de eerste bijeenkomst van het CSA-netwerk Nederland geweest. Op een mooie locatie in Hilversum. Bij CSA-tuinderij LandinZicht. Hier werden oa de beoogde bestuursleden voorgesteld. Er is nog een vacature voor de penningmeester. Iedereen die de CSA-beweging een goed hart toedraagt kan penningmeester worden. Dus als je iemand weet.....De notariskosten vallen wat hoog uit. Daardoor is de officiele oprichting uitgesteld. We zoeken dus een goedkope notaris. Heb je die in je netwerk, graag polsen. Of wil je het CSA-netwerk financieel steunen, dan kan dat ook.
image.png
Onderzoek naar het aantal CSA-bedrijven in Nederland anno nu, leert dat we met 80 bedrijven zijn. CSA- groeit hard. Ik ben benieuwd hoeveel deelnemers we samen hebben. Stel 100 per CSA, dan ben jij één van de 8000!

Onzekerheid
De prei is op. Normaal zou er nog prei zijn. Maar grondonzekerheid heeft veel consequenties. Daar is dit er één van. De Nieuwe Akker heeft sinds vorig jaar een pachtcontract tot en met 31 december. Dat betekent dat je met de teelten ook rekening houd met de hoeveelheden. De preiplantjes worden ingekocht. Vervolgens volgt er een arbeidsintensieve grondvoorbereiding. Daarna worden de preitjes één voor één geplant. Daarna beregend en daarna meerdere malen geschoffeld, aangeaard en gewied. Kortom een arbeidsintensieve teelt. Als er dan na 1 januari nog veel prei op het land staat en je kan die niet meer oogsten, dan is er veel werk verzet, wat niet beloond word. Ik probeer dan een middenweg te zoeken. Vandaar dat we na 31 december nog 5 weken prei hebben kunnen oogsten. Ik heb goede hoop dat we dit jaar een vaste plek gaan realiseren.

Laarzen en klompen
Voor als je schoenen schoon wilt houden. In de kleine tunnelkas staan laarzen en klompen voor algemeen gebruik.

Kruiwagen
Op de parkeerplaats staat een kruiwagen die je kan gebruiken om groenten in te vervoeren.

Parkeerplaats
De parkeerplaats is soms wat nat, maar tot nu toe heeft er nog geen auto vastgezeten. Mocht je bang zijn om vast te komen zitten, dan is het verstandig om bij de ingang de auto achterwaarts op de rubberen mat te parkeren. Kom je makkelijker weg.

Te oogsten:


Pastinaak: Op het linker gedeelte. Ze staan los in de grond. Trek je er zo uit! Oogsten naar behoefte. Je mag dus wel een voorraadje meenemen ;-)

Schorseneren: Op het linker gedeelte. Ze staan los in de grond. Trek je er zo uit! Oogsten naar behoefte. Je mag dus wel een voorraadje meenemen ;-)

Winterwortel: Staat links op de tuin. Ze staan los in de grond. Trek je er zo uit! Oogsten naar behoefte. Je mag dus wel een voorraadje meenemen ;-)

Boerenkool Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Je mag hele toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op het koolperceel. Zie bordje. Je moet even zoeken naar mooie spruiten Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter! Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof. Is beschikbaar indien het de vorst heeft overleeft.

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Ziet er niet meer zo florissant uit, maar misschien kan je er nog wat van maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten