Er is voor de komende dagen veel regen voorspeld. De huidige parkeerplaats van de Nieuwe Akker, een grasveld, wordt dan een onzekere plek om je auto te parkeren. Kom je wel weer weg? En als auto’s eenmaal beginnen te slippen, worden er steeds meer zwarte sporen getrokken. Op een gegeven moment kom je vast te staan. Daarom hebben we besloten om een paar semi verharde parkeerplekken aan te laten leggen.
Aan het eind van het toegangs weggetje, aan de rechterkant zijn met gebroken puin 3 parkeervakken aangelegd. 1 parkeervak, het linker, is voor de buurman, dhr. Koning gereserveerd. De 2 rechter vakken zijn voor ons.
Dus als je niet vast wil komen te zitten, moet je daar je auto neerzetten.
Langzaam maar zeker vorderen de voorbereiding voor mijn reis naar Portugal. Aangezien ik pas half februari weer terugkom, moet ik vooruit werken. Zo is al het zaadgoed voor het nieuwe seizoen al besteld en binnen. Deze week bestel ik het plantgoed.
Omdat ik met de auto naar Portugal ga, heb ik bedacht dat het wel handig is als je ook in die auto kan slapen. Dat scheelt een hoop kosten. Ben een tijdje aan het zoeken geweest naar wat voor auto dat dan moest zijn. Ik dacht eerst aan een bestelauto. Maar die hebben meestal een schot tussen de laadruimte en cabine, waardoor de slaaplengte achterin vaak te kort is. Toen kreeg ik de tip om naar een gewone gezinsauto te kijken. Iemand tipte me om naar een Kangoo te kijken. Als je daar de passagiersstoel naar voren schuift heb je 1,90 meter lengte achterin! Dat begint er op te lijken! Een vriend had mij een Fiat Doblo aangeraden. Die zijn namelijk iets goedkoper. En daar bleek 2 meter lengte achter de passagiersstoel te zitten. Perfect! Ik heb nu een Doblo uit 2023 met relatief weinig kilometers op de teller gekocht. Inmiddels is er een bed en een klaptafeltje in gemaakt. En heb ik rondom gordijn rails gemonteerd. En zo wordt het langzaam maar zeker een minihuisje! Erg leuk om te maken!
Te oogsten:
Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.
Koriander(16): Heeft zich zelf een tijdje terug uitgezaaid. Is nu oogstbaar. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Prei(20) Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ook de dunne prei oogsten a.u.b. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Knolselderij(23): Graag de knollen met weinig of geen blad eerst oogsten. Met een lang en stevig mes onder de knol door de wortels doorsnijden. Knol(len) uit de grond trekken. Richthoeveelheid; 1 knol per volwassene.
Palmkool en/of boerenkool(31,33): Deze koolsoorten zijn op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je lang oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Schorseneer (35): Er zijn 4 rijen. We beginnen met de rechter - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Groenlof(35): Staat achteraan. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.
Winterwortels(38): Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Pastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!
Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.
Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting westen, voorbij de rabarber lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Zolang de voorraad strekt:
Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Helemaal achteraan. Je oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Maar je mag ook takken van een halve meter snijden en later de blaadjes ervan af halen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Je mag veel meer.
Rucola(27):Staat achteraan. Oogsten door onderaan vast te pakken en uit de grond te trekken. 1 Bosje per volwassene
Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Groenselderij(30): Staat achteraan. Er zijn nog wat bruikbare stelen. Oogsten door stelen af te breken. Hoeveelheid; los een aantal stelen.
Jan-Jaap Scholten