2023 11 09 1000l vatHet blijft maar goed weer op de ochtenden dat de medewerkers op de tuin zijn. Zo konden we verder gaan met de wilgen snoeien. En werken we door aan wat ik het water-zon project noem. Een zonnepaneel levert stroom aan een pompje. Dat pompje pompt het water uit de grond in een watertoren zodat je al waterdruk hebt om het water in de druppelslangen te krijgen. Dan nog een tweede pompje tussen het watervat en de slangen en dan zou het moeten werken. Ik zat de laatste tijd te bedenken hoe je een 1000 liter vat in de hoogte brengt. In de grote kas staat het op een stapel pallets………...maar dat is voor buiten niet zo handig. Plus dat je niet zo hoog komt…………...een stellage van buizen?………...moet je ook een stevig fundament hebben…….lastig. We waren wilgen aan het knotten………...boven op een dikke knotwilg?……….houd die dat?…...te scheef?………. Zo was ik een tijdje aan het zoeken naar een oplossing. Er staan op de tuin essen. Een van die bomen staat vlak bij de groenafval/composthoop. Die boom heeft al jaren de takkenziekte. Sommige bomen groeien er doorheen. Sommige redden het niet. En deze boom red het niet. Ik dacht; daar maken we brandhout van. Zagen en kloven; dat is mooi winterwerk. Ik keek nog eens naar die boom. Je hebt een rechte dikke stam en op 3 meter hoogte beginnen dikke takken. En toen viel het kwartje. Als ik iets boven die hoogte de boom en takken horizontaal door zaag, kan ik daar een plateau op maken en daar het 1000 liter vat op zetten.

Het was spannend werk, maar we hebben de top van de boom eruit gekregen, zonder brokken te maken. En zo komt de zon langzaam maar zeker op boven het water-zon project!

2023 11 09 blauwe maandagUw tuinder doet aan toneel. Bij theatergezelschap Blauwe Maandag. Elk jaar kiezen we één of meerdere thema(s) en maken daarop èn geïnspireerd door een bijzondere locatie een voorstelling. Dit keer spelen we in een grote voormalige katholieke kerk met prachtige gekleurde glas-in-lood ramen. Een mooi decor om het te hebben over geloof. Waar geloof jij in? Is geloof een goed verhaal? In welk verhaal geloof jij? Het gaat ook over de leegte van het bestaan en de zoektocht naar verlossing. Kan liefde of geloof troost bieden en het leven zin geven? De voorstellingen zijn op donderdag 16, vrijdag 17, en zaterdag 18 november 20:30 uur en zondag 19 november 16:00 uur. Locatie: Heilig Hart kerk (SvPO) Zwolseweg 96 te Deventer. Kaarten via onze website: www.theaterblauwemaandag.nl Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Er zitten toch minder grote spruiten aan de planten als dat ik dacht. We stoppen daarom nu met oogsten. Dan hebben de kleinere spruiten nog even de tijd om dikker te worden. Aangezien we door toedoen van de koolgalmug weinig goede spruiten hebben, ga ik net voor kerst proberen wat spruiten via een andere biologische groenteteler te regelen. Eigenlijk moet eerst de vorst over de boerenkool, voordat we die gaan eten. Dat is een traditie, die vroeger wat makkelijker aan te houden was dan nu. Waarom deze “regel”. Omdat door de vorst in de plant, zetmeel omgezet wordt in suikers. En dus de boerenkool dan anders c.q. zoeter smaakt! De plant maakt hierdoor een natuurlijke antivries, waardoor het de vrieskou kan overleven. Maar ja, daar gaan we nu niet op wachten. De eerste mooie bladeren aan de onderkant beginnen te vergelen. Dus dan kunnen we wel vast een begin maken met de oogst. Wel in dien verstande dat we de onderste bladeren oogsten! Zelfde verhaal als bij de palmkool. Misschien komt er nachtvorst! En kunnen we de traditie blijven volgen.

Te oogsten


Palmkool en/of boerenkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. Deze koolsoort is op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je gedurende het hele najaar blad oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op het land. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Pad rechts naast de broccoli in lopen en dan helemaal naar achteren en dan naar links. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene.

Knolselderij: Staan rechts op het land. Links naast de snijbiet. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Groenlof: Staat vlak bij de handpomp, rechts naast de venkel. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen. Graag luchtgaten in het gewas oogsten (voor uitleg en assistentie zie oogstbericht nr. 38 of vraag Jan-Jaap)

Groenselderij: Staat helemaal rechts op de tuin, achter de peterselie, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Graag luchtgaten in het gewas oogsten (voor uitleg zie oogstbericht nr. 38 of vraag Jan-Jaap) Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter het lage (erwten) gaas. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Winterwortels: Staan vlak bij de handpomp. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je nu de volgroeide bladeren. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Je mag 10 bosjes meer oogsten om in te vriezen of te drogen.

Snijselderij: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Je mag 10 bosjes meer oogsten om in te vriezen of te drogen.

Zolang de voorraad strekt;

Broccoli: Staat op rechter gedeelte. In de oksels groeien nieuwe broccolietjes. Mini-broccoli (“Bimi”). 200 gram/volwassene.

Groene tomaat; In de grote kas. Mag je ook oogsten om chutney van te maken. Max pond per persoon.

Rucola: Staat op rechter gedeelte. Pad rechts naast de broccoli in lopen en dan halverwege naar links. Oogsten door blad te plukken of snijden. Een bosje per volwassene.

Sperzieboon boon; Haricot vert. Je moet goed zoeken. 2e dracht! Opgepast; Er hangen ook nog wat oude bonen tussen. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten