2022 09 29 winterpostelein De winterpostelein in de kleine kas is redelijk goed opgekomen. Wat een overgang! Zo van hoogzomer, pats boem de herfst in. Het is soms goed fris 's ochtends. Trui en winterjas zijn weer uit de mottenballen gehaald. Maar als de zon dan schijnt, gaan verschillende lagen kleding weer rap uit. Tussen de buien door hebben we veel buiten kunnen werken. We hebben alle pompoenen van het land gehaald. Graag thuis een voorraad aanleggen! Op de tuin bewaren ze minder goed! Inmiddels heb ik ook het pompoenenland schoon gemaakt en winterrogge als groenbemester ingezaaid. Wat me opvalt is dat op sommige stukken de rogge goed opkomt en op andere stukken niet of nauwelijks. Het lijkt erop dat het nieuwe roggezaad wat ik gekocht heb niet goed wil ontkiemen. Ik ga maar snel een kiemproef doen. Want als het inderdaad slecht zaad is moet ik dat allemaal opnieuw inzaaien!

Het onkruid ook. Het is een heel precies werkje om al die kleine onkruidplantjes tussen de postelein-plantjes weg te halen. Gelukkig zijn sommige medewerkers daar heel goed in!

Elk jaar telen we paprika's. Met wisselend succes. Het is een langzaam groeiende plant en heeft aardig wat verzorging nodig. Afgelopen voorjaar kregen we de planten binnen. Ze waren al vrij groot en hadden al bloemen. Toen we ze geplant hadden, gingen ze rap achteruit. De bladeren werden geel en ik dacht dat gaat niet goed! We bleven ze water geven en na een maand kwam er wonderbaarlijk weer leven in. Ze begonnen te groeien en er kwamen weer nieuwe zijtakjes met jong groen blad. Een paar weken later heb ik ze in vorm gesnoeid. Je moet veel zijtakken weghalen anders krijg je veel kleine vruchten. Het is ons dus toch gelukt om wat puntpaprika's te telen. Normaal kleuren ze ook. Dit keer naar geel. Maar door de groeiachterstand zijn de meeste nog groen en zijn het er niet zo veel. Door de lagere temperaturen rijpen de tomaten veel langzamer af. We slaan een weekje over met oogsten. Dan krijgen de tomaten weer de kans om rood te kleuren. Er zijn weer nieuwe verse raapstelen. En rucola.


Te oogsten

Sperziebonen: Nieuwe jonge bonen van het ras Saxa. Het is een wat robuuste boon. Staat op rechter gedeelte van de tuin. Je moet even goed zoeken in de struikjes. Voorzichtig plukken. Richthoeveelheid: 200 gram per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal links op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Pompoen. Oranje hokkaido en/of butternut. Liggen onder het afdakje naast de schommel. Leg thuis voorraad aan! Thuis 10 kg neerleggen is geen probleem. Is ongeveer 10 stuks.

Raapstelen. Staan op het linker gedeelte. Achter de sla. Oogsten door te snijden of met wortels en al uit de grond trekken. Een bosje per volwassene

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden of met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Wortel: Staan op rechter gedeelte. Zie bordje. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. (Je mag meer plukken om in te maken. Tot 750 gram.)

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Sla: Staat links op de tuin. Achter de andijvie. Het is een groene kropsla. Zit wat luis op. En begint te schieten. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Puntpaprika: In de grote kas. Linker rij. Voorzichtig oogsten. Het liefst met een snoeischaar de vrucht knippen. De takken van de plant breken snel! 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Venkel: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Is gaan schieten. Daardoor is er minder van de venkel bruikbaar. Maar je mag extra oogsten. 3 per volwassene is geen probleem.

Andijvie: Staat links op de tuin. Gaat schieten. Oogsten door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Komkommer: In de grote kas. De teelt is nagenoeg gebeurt. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 200gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten