2022 09 15 veld“Het is weer voorbij die mooie zomer” zong Gerard Cox in de jaren 70. Het is voor mijn gevoel hard schakelen. Ja, de dagen werden al korter, maar toch overvalt het me dat de wereld op de tuin zo hard verandert. In 2 dagen tijd hebben alle buren de snijmais eraf. We zitten weer vrij in het zicht. Door de regen wordt alles weer snel groen. Overal ontkiemt weer onkruid. Ik had een gevoel van een eindeloze zomer. Het ging maar door.....

Op het oogstfeest hadden we een prachtige nazomeravond. Iedereen had zijn best gedaan om iets lekkers mee te nemen. Ik at uiensoep vooraf, een stuk of 5 verschillende hoofdgerechtjes, 2 salades en 4 verschillende toetjes. Wat een culinair feest was dat! De kinderen bakten broodjes boven het kampvuur. Annemiek zong prachtige liedjes, begeleid door Huig op de gitaar. Kortom; een geslaagd oogstfeest!

Op de tuin waren een aantal lege teeltbedden. Die teeltbedden hebben we schoongemaakt en vervolgens ingezaaid met winterrogge. De rogge zaai ik als groenbemester. Er zit nog aardig wat voeding in de bodem, waar de rogge goed op kan groeien. Die voeding vang je dan in het gewas in plaats van dat het in de winter uit de kale bodem spoelt. In het voorjaar ploeg ik de rogge de bodem in, waar het weer als voeding vrijkomt.

Op de groene kropsla zit wat luis. Gaat er makkelijk af als je het wast in zout water. Sommige rode bieten zijn flink aan de maat. Maar ook de grote bieten zijn goed van smaak. Dat je t maar weet. Traditiegetrouw oogsten we gelijk na het oogstfeest de pompoenen. We hebben 2 soorten. Butternut en de oranje Hokkaido. We beginnen met de oranje pompoen. Ik vraag gelijk of je er wat meer wilt oogsten om ze thuis op te slaan. Over niet al te lange tijd is er kans op nachtvorst. En daar kunnen ze niet tegen. En van in de regen liggen worden ze ook niet beter. De steeltjes kunnen dan gaan rotten. Thuis blijven ze langer goed. Het beste is een droge en muisvrije ruimte van rond de 14 graden. Ook in de huiskamer kan je ze prima een tijd bewaren. Laten we beginnen met dat iedereen een voorraad van 5 kilo probeert aan te leggen. Ook graag wat extra uien meenemen. Die blijven op een droge plek ook beter bewaard.


Te oogsten

Pompoen: Oranje Hokkaido. Liggen op het rechter gedeelte van de tuin, gelijk na de mais. Mooie oranje pompoen met “verkurkt”steeltje uitzoeken. Met snoeischaar door knippen. 1 pompoen(ongeveer 1kg) per volwassene. Leden graag meer meenemen om thuis een voorraad aan te leggen!

Raapstelen: Staat vlak bij de pomp, links naast de broccoli. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Sla: Staat links op de tuin. Achter de andijvie. Het is een groene kropsla. Zit wat luis op. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Venkel: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar gaat makkelijker. Richthoeveelheid 1 per per volwassene. 1 extra is geen probleem.

Ui: Ligt onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: 1 dikke ui of 400 gram per volwassene. Leden mogen thuis een voorraad aanleggen. Neem nu een kg mee.

Kerstomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 4 kerstomaatjes per volwassene. Vòòr consumptie goed wassen!

Zomerwortels: Staan op rechter gedeelte. Zie bordje. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. (Je mag meer plukken om in te maken. Tot 750 gram.)

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:


Suikermais. Staat op rechter gedeelte. Een dikke kolf uitzoeken met een donker bruine pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. De kolven die door de mezen zijn aangepikt, kan je ook prima eten. Snij je er gewoon een stukje vanaf. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een mooie rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Andijvie: Staat links op de tuin. Er zit vrij veel luis op de andijvie. Oogsten door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Komkommer: In de grote kas. De teelt is nagenoeg gebeurt. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Vleestomaat: In de grote kas, rechter rij; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 1 tomaat (ongeveer 200 gram) per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Vòòr consumptie goed wassen!

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 200gram per volwassene.

Snijboon-zaden: Staat helemaal rechts en helemaal achteraan op de tuin. Aan de stoken. De peulen zelf zijn niet meer lekker, maar de zaden die er in zitten(grote witte bonen) zijn prima te eten. Hoeveelheid: Zelf inschatten.


Jan-Jaap Scholten